17/06/2016 | Yazar: Kaos GL

Valilik; sitesinde yer alan açıklamayla 19 Haziran Trans Onur Yürüyüşü ve 26 Haziran LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne ‘izin verilmeyeceğini’ söyledi.

İstanbul Valiliği: ‘Onur Yürüyüşlerine izin verilmeyecek’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Valilik; sitesinde yer alan açıklamayla 19 Haziran Trans Onur Yürüyüşü ve 26 Haziran LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne “izin verilmeyeceğini” söyledi.

İstanbul Valiliği, 19 Haziran Trans Onur Yürüyüşü ve 26 Haziran LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne ilişkin açıklama yayınladı. Valiliğin internet sitesinde yer alan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bazı basın organları, internet siteleri ve sosyal medyada, LGBT üyeleri tarafından 19-26 Haziran 2016 tarihlerinde Taksim’de düzenleyecekleri bir yürüyüşe çağrı yapıldığı anlaşılmaktadır.

“Valiliğimizce, başta katılımcılar olmak üzere vatandaşlarımızın güvenliği ve kamu düzeni gözetilerek anılan günlerde bu yönde bir toplantı ve gösteri yürüyüşü tertip edilmesine izin verilmeyecektir. Bu tür etkinliklerin nerelerde yapılabileceği de, yasa gereği önceden ilan edilmiştir. Değerli İstanbullu hemşehrilerimizin bu tür çağrılara itibar etmemelerini, Güvenlik Güçlerinin bu yönde yapacağı uyarılara riayet ederek yardımcı olmalarını rica eder, kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

19 Haziran Trans Onur Yürüyüşü

İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nin bu yıl yedincisini düzenlediği Trans Onur Haftası 13 Haziran’da başladı. Altı yıldır yapılan hafta geleneksel olarak Trans Onur Yürüyüşü ile sonlanıyor. Bu yıl da transların sorunlarına dikkat çekmek için 19 Haziran saat 17.00’de Fransız Kültür Merkezi önünden 7. Trans Onur Yürüyüşü yapılması planlanıyordu.

26 Haziran LGBTİ+ Onur Yürüyüşü

28 Haziran 1969 günü, New York’taki Stonewall Inn adlı barda eşcinsel ve trans bireyler uzun süredir kendilerine uygulanan baskı ve şiddete karşı ayaklanmış, baskına gelen polisi bara hapsetmiş, yapılan eylemler ve çatışmalar dört gün boyunca sokaklara yayılmıştı. LGBTİ mücadelesinin dönüm noktalarından biri olan bu gün, dünyanın her yerinde Onur Haftası olarak kutlanıyor.

Türkiye’de ise Onur Haftası ilk defa “Cinsel Özgürlük Haftası” adı altında, 1993 yılında kutlanmak istendi. Ancak valiliğin yasaklaması, yapılan gözaltılar ve yurtdışından gelen konukların sınır dışı edilmesi sonucu Onur Yürüyüşü gerçekleştirilemedi. Yasaklar karşısında hareketin talepleri ve aldığı toplumsal destek güçlendi ve ilk İstanbul Onur Yürüyüşü 2003’te, Onur Haftası gerçekleştirilmeye başlandıktan tam on yıl sonra yapıldı. O zaman ancak 20-30 kişiyle yapılan bu ilk yürüyüş, her yıl katlanarak büyüdü. 2013 yılında İstiklal’deki yürüyüşe 100.000 kişinin katıldığı ifade ediliyor.

2015 yılında ise 13. Onur Yürüyüşü beklenmedik şekilde polis tarafından engellendi. LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi 14. Onur Yürüyüşü için 26 Haziran 2016 gününe çağrı yapmıştı.

Onur Haftası etkinlikleri her sene yapılan çağrıya kulak veren bağımsız bir gönüllü grubu tarafından hazırlanıyor.


Etiketler: insan hakları
İstihdam