18/03/2024 | Yazar: Kaos GL

Saldırıların ardından açıklama yapan LGBTİ+'lar "Tüm alanlarımızı savunacağız" dedi.

İstanbul ve İzmir Newroz kutlamalarında LGBTİ+’lara saldırı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Bianet

İstanbul ve İzmir’de gerçekleşen Newroz kutlamalarında LGBTİ+’lar saldırıyla karşılaştı. Dün (17 Mart), İstanbul’daki ve İzmir’deki Newroz etkinliklerine LGBTİ+ bayraklarıyla katılmak isteyen LGBTİ+’lar, kendilerini Kürt milliyetçisi olarak tanımlayan gruplar tarafından saldırıya uğradı.

Bianet’in haberine göre; İstanbul’da araya giren DEM Partili görevliler, saldıran kitleyi uzaklaştırmaya çalışsa da LGBTİ+’lar miting alanını terk etmek zorunda kaldı. LGBTİ+ aktivisti ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Meclis Üyesi İris Mozalar “Newroz alanında bir avuç LGBTİ+ olarak yüzlerce kişi tarafından fiziksel ve sözel olarak linç edildik. Kucağımızda çocuklar bebekler varken bize yumruk ve taş atıldı. Saatlerce yuhalandık” dedi.

Saldırının ardından İzmir LGBTİ+ Onur Haftası, İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası, 10. İstanbul Trans Onur Haftası, Direnişin Renkleri, İHD LGBTİ+ Hakları Komisyonu, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi açıklamalar yaptı.

İzmir LGBTİ+ Onur Haftası: “Bugün İzmir'de ve İstanbul'da LGBTİ+'lara saldıran nasyonalist kişi ve gruplar karşısında var olmaya ve direnmeye devam ettik. Bizler ne sizin nefretiniz ve fobik öfkeniz karşısında direnemeyecek kadar ne de saldırılarınız karşısında yok olacak kadar zayıfız.”

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası ve 10. İstanbul Trans Onur Haftası: “Alanın özneleriyiz. Kürdüz, lubunyayız ve buradayız. Alanın özneleri olarak alandan çıkarıldık, bizi alandan çıkarmaya ve linç etmeye çalışanlara rağmen tüm alanlarımızı savunacağız”

İHD LGBTİ+ Hakları Komisyonu: “Bugün İstanbul’da gerçekleşen Newroz kutlamalarında LGBTİ+’lara yapılan saldırıları kınıyoruz. LGBTİ+’lar hayatın her alanında var olmayı sürdüreceklerdir. Yaşanan/yaşatılan bu şiddet sarmalından bir an evvel çıkılmasını, diğer şehirlerde yapılacak Newroz kutlamalarının şiddetsiz geçmesi için çağrı yapıyoruz”

Direnişin Renkleri: “Özgürlük ve eşitlik mücadelesinin sesinin yükseldiği, Kürt halkı başta olmak üzere tüm ezilenlerin isyanının buluştuğu Newrozlar, bugün LGBTİ+’ların saldırıya uğradığı alanlara dönüştürülmeye çalışılıyor. Bizler İstanbul’da, İzmir’de, Amed’te; bugün, yarın, her zaman isyanın sesini renklerimizle, bayraklarımızla yükseltmeye devam edeceğiz.”

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi: "İstanbul ve İzmir Newroz kutlamalarına katılan LGBTİ+'lara yapılan saldırıları kınıyoruz. Bu saldırıları, homofobik-transfobik kampanyalar düzenleyen dünyadaki ve Türkiye'deki aşırı sağın bir parçası ve etkisi olarak görüyoruz. Eşitlik ve özgürlük isteyen bir halkın bayramında, özgürlük isteyen ve Kürt olan ya da Kürt halkını destekleyen LGBTİ+'lara taciz, şiddet, saldırı kabul edilemez. Ne yazık ki bunlar ilk değil. 2022 yılında Diyarbakır, İstanbul, İzmir Newroz mitintinglerinde  LGBTİ+'lar tacize, bıçaklı tehditlere, saldırılara uğradı. 2023 Newrozu'nda Diyarbakır'da saldırı oldu. 2024 Newroz'unda  İstanbul'da ve İzmir'de nefret saldırıları devam etti. Artık yeter!  LGBTİ+'lar vardır. Hayatın her alanında kendi bayraklarıyla, sembolleriyle, varoluşlarıyla yerlerini alacaklardır.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam