14/03/2018 | Yazar: Kaos GL

​Trans aktivist Kıvılcım Arat, saldırıya uğradı ve gasp edildi. Saldırgan, Arat’ı kesici bir aletle sol bileği ve sırtından yaraladı.

İstanbul’da trans kadına saldırı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Trans aktivist Kıvılcım Arat, saldırıya uğradı ve gasp edildi. Saldırgan, Arat'ı kesici bir aletle sol bileği ve sırtından yaraladı.

UYARI: Bu haber şiddete ilişkindir. Detaylara girilmese de yaşananlar aktarılmaktadır. İçerik daha önce şiddete, ayrımcılığa, nefrete uğrayan ya da şahit olan kişiler için o anları tetikleyebilir, travmatik etkiler yaratabilir. Böyle bir durumda size destek olabileceğini düşündüğünüz ruh sağlığı uzmanına ulaşabilir, şehrinizdeki LGBTİ oluşumu ile bağlantıya geçebilir veya destek için danisma@kaosgl.org a mail atabilirsiniz.

İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nden trans aktivist Kıvılcım Arat, 12 Mart günü sabaha karşı yaşadığı evde saldırıya uğradı. Arat’a kesici bir aletle saldıran kişi, Arat’ın telefonunu ve parasını da gasp etti. Arat, saldırı sonucu sol bileği ve sırtından yaralandı.

Kıvılcım Arat yaşadıklarını sosyal medya hesabından şöyle paylaştı:

“31. yaş gününü görmüş biri olarak, birçok trans arkadaşıma göre şanslı olduğumu düşünmemin üzerinden 3 gün geçmeden dün sabah öldürülmekten son andan sıyrıldım. Boğazımı kesmeye çalıştığı neşterden ısırarak kurtulmuşken, aynı neşter sırtıma geldi. Yediğim yumruk darbesi sendeletti ama çabuk toparlayabildim. İkinci kez salladığı neşteri sol elimle engellemeye çalışırken derin bir kesik aldım. El kesiği baya açık olurmuş ve görünen et mide bulandırırmış. Mide bulantısı eşliğinde gelen baş dönmesi devam etseydi bugün belki aranızda olamayacaktım.

“El ve sırttaki kesiğe atılan dikiş, gasp edilen telefonum ve biriken 400 lira paramı kaybederek sıyrılabildim.”

Arat saldırının ardından hislerini ise yine sosyal medya hesabından şöyle aktardı:

“Nasıl mıyım? Gayet iyiyim ve olmadığı kadar güçlü. Yaşadığım bu olay bir kez daha anımsattı; hayat çok kısa ve ne zaman sonlanacağı belli değil. Bilerek ya da bilmeyerek kırıp döktüğüm var ise her birini çok sevdiğimi belirtmek isterim.”

Nefret suçları en çok okul ve evde yaşanıyor

Kaos GL’nin 2016 Nefret Suçları Raporu’na göre; 169 yanıtlayan 390 ihlal bildirdi. Mağdurların çoğu kolluk kuvvetlerinden korkarken; bildirilen cinayet teşebbüslerinin çoğu LGBTİ’lerin tanıdıkları tarafından gerçekleşti. Rapora göre 2016 yılındaki vakalar İstanbul ve Ankara’da yoğunluk gösteriyor.

2016 yılında da homofobi veya transfobiye dayalı nefret suçlarının büyük kısmı okulda, evde, evin civarında, toplu taşıma araçlarında veya duraklarında, kafe ve barlarda, sokakta veya diğer kamusal alanlarda işlendi. Yani homofobi ve transfobi, insan hakları olduğu kadar bir kamu düzeni meselesi olmayı sürdürdü.

Derneğin 2017 yılına ait nefret suçları raporu ise yakında açıklanacak.

Nefret suçları araştırması

LGBTİ'leri hedef alan nefret suçlarına ilişkin LGBTİ derneklerinin raporları ve araştırmaları dışında veri bulunmuyor. 

Kaos GL Derneği, 2018 yılında Türkiye’de işlenen homofobi ve transfobi temelli nefret suçlarını izlemek için bir araştırma yürütüyor. Araştırma, lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslere (LGBTİ) dönük insan hakları ihlallerinin raporlanması için kullanılacak.

Araştırma sonucunda elde edilen bilgiler analiz edilerek cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli nefret suçlarına dair 2018 yılı raporu hazırlanacak. Rapor, ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile paylaşılarak Türkiye için her bakımdan yeterli bir nefret suçları mevzuatı ve politikası geliştirilmesi için harcanan çabalara katkıda bulunacak.

Araştırmaya katılmak için buraya tıklayın.

 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam