29/03/2007 | Yazar: Kaos GL

Beyoğlu Cumhuriyet Savcısı Ağaç, transeksüellerin evlerine yapılan polis baskınında toplanan Sağlık Bakanlığı'nın gönderdiği prezervatifleri fuhuş delili saydı. Bakanlık heyet göndermeye hazırlanırken, Av. Batıt, İnsan Hakları Komiserliğine başvuracak.

Beyoğlu Cumhuriyet Savcısı Ağaç, transeksüellerin evlerine yapılan polis baskınında toplanan Sağlık Bakanlığı'nın gönderdiği prezervatifleri fuhuş delili saydı. Bakanlık heyet göndermeye hazırlanırken, Av. Batıt, İnsan Hakları Komiserliğine başvuracak.

KAOS GL

Ayça Örer

Tarlabaşı ve Beyoğlu'nda yaşayan travesti ve transeksüellerin evlerine baskın düzenleyen polis bulduğu prezervatifleri "fuhuş delili" olarak değerlendiriyor. Bir gün gözaltında alıkonan travesti ve transeksüeller serbest bırakılıyor.

bianet'e konuşan Avukat İlknur Batıt, bu tür gözaltıların mahkeme aşamasında "takipsizlik"le sonuçlandığını söylüyor.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri konuyu araştırmak için heyet göndermeye hazırlandıklarını açıklıyor, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (İKGV)'den Muhtar Çokar ise dağıttıkları prezervatiflerle ilgili böyle bir sıkıntının yaşandığını doğruluyor.

10 adet prezervatif emanette

Beyoğlu Asliye Mahkemesi'ne Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ağaç tarafından verilen iddianamede, "Şüphelilerin kalmış olduğu dört katlı binada müşteri olmadığı görülmüştür. Ancak yapılan arama sonucunda odalardaki yatakların ve çekyatların üzerinde 10 kutu açılmamış ve 10 adet de prezervatif olduğu görülmüş ve emanete alınmıştır" ifadesi yer alıyor.

Batıt: Ne şikayetçi belli ne şikayet

Avukat Batıt, birçok müvekkilinin mağdur edildiğini söylüyor. Bu baskınlarda gözaltına alınanların neden alındığının çoğu zaman açıklanmadığını belirten Batıt, açıklandığı zamanlarda da "şikayet var" denildiğini söylüyor.

Müvekkillerinin birçoğunun seks işçiliği yapmadığını anlatan Batıt, aralarında gece kulüplerinde çalışanların olduğunu belirtiyor.

Prezervatifin delil sayılamayacağını hatırlatan Batıt ekliyor:

"Durumu İnsan Hakları Komiserliği'ne götüreceğiz. Kaymakamlığı da başvurduk. Sağlık Bakanlığı da konuyu incelemek üzere bir heyet göndereceklerini açıkladı. Gözaltına alınanların evinde peçete ve prezervatif dışında herhangi bir delil yok. Bunlar da delil değil. Gözaltına alınanlar kötü muamele ile karşılaşıyor."

Anıl: Sprey gazı sıkıyorlar

Gözaltına alınan Anıl takma isimli travesti, yaşadıklarını söyle anlatıyor:

"Bulunduğumuz Tarlabaşı'ndaki evin kapısını 'uygulama' diye çaldılar. Açtık. Eve girdiler. Arama emri istedik, göstermediler. 'Götürmemiz gerekiyor' dediler. 4 kişi aldılar. Keyfe keder. Taksim İlk Yardım Hastanesi'ne götürdüler. Orada da birebir doktorla kalmamız gerekirken halkın yanında muayene ettiler. Taksim Polis Merkezi'ne geldik. Prezervatifleri aldılar. Peçeteleri de delil yazdılar. Avukatımız geldi. Biz de onlara Lambdaistanbul Üyesi olduğumuzu söyledik. Dernek üyesi olduğumuz için ciddi davrandılar. Sonra neden gözaltına alındığımızı söylemeden serbest bıraktılar."

Anıl, gözaltından sonra sivil polislerinin kapılarının altından biber gazı sıktığını, bunun üzerine "biz gösteri yapmıyoruz, ikametgahımızda oturuyoruz" diyerek karşı çıktıklarını, artık "haklarını bildiklerini" söylüyor.

Sağlık Bakanlığı konuyu tartışıyor

Sağlık Bakanlığı'ndan bir yetkili, prezervatifleri yurtdışında Küresel Fon, Türkiye'de Klinik Derneği, Pozitif Yaşam Derneği, Kaos GL işbirliği ile dağıttıklarını söylüyor.

Projenin amacının "güvenli ve sağlıklı seks" olduğunu vurgulayan yetkili, polisin suç delili olarak "prezervatifleri" göstermesinin kendilerinde şaşkınlık yarattığını ve konuyu araştıracaklarını açıklıyor.

İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı'ndan Muhtar Çokar baskınların "gizli fuhuş" şüphesinden kaynaklanabileceğini söylüyor. Vakıflarının Sağlık Bakanlığı ile işbirliği yaparak dağıttığı prezervatiflerin "AIDS'ten koruma amacı" taşıdığını anlatan Çokar, baskılar olduğunu doğruluyor.

Kaynak: BİA, 29 Mart 2007




Etiketler: insan hakları
İstihdam