26/05/2015 | Yazar: Kaos GL

İstanbul’da son bir ayda 5 trans kadın nefret saldırısına uğradı. Homofobik ve transfobik nefrete ve ayrımcılığa karşı herhangi bir yasal koruma ya da düzenleme ise hâlâ yok.

İstanbul’da son bir ayda 5 trans kadın nefret saldırısına uğradı. Homofobik ve transfobik nefrete ve ayrımcılığa karşı herhangi bir yasal koruma ya da düzenleme ise hâlâ yok.
 
İstanbul’da transfobik nefret saldırıları bitmek bilmiyor. Trans kadınlar kesici ve delici aletlerle saldırıya uğruyor, gasp edilmek isteniyor.
 
Bugün (26 Mayıs) itibariyle Pembe Hayat ve Kaos GL’ye ulaşan transfobik saldırı haberlerini derledik. Ortaya İstanbul Mayıs ayı transfobi bilançosu çıktı.
 
1-26 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da 5 trans kadın saldırıya uğradı. Saldırılar Şişli ve Beyoğlu’nda yoğunlaşırken; Fındıkzade ve Bağdat Caddesi de transfobik şiddetin yaşandığı yerler olarak kayda geçti.
 
Saldırıların detayları ve yaşananlar şöyle:
 
2 Mayıs gecesi Şişli’de transfobik saldırılar
 
Şişli’de 2 Mayıs gecesi Gülşen adlı bir trans seks işçisi, iki eski erkek müşterisi tarafından evinde bıçak ve şişle saldırıya uğradı. Gülşen Şişli Etfal Hastanesi’nde uzun bir ameliyattan sonra yoğun bakıma alındı. Aynı gece sabaha karşı bir başka trans kadın da silahlı saldırıya uğradığı için hastaneye getirildi.
 
Saldırının hemen ardından trans kadınlar, LGBTİ toplumu ve LGBTİ örgütleri harekete geçti. İstanbul’da trans kadın Gülşen’in yaşadıkları trans kadınları ayağa kaldırdı. Arkadaşlarını yalnız bırakmayan trans kadınlar hastanede sabahladı, bir yandan da hastane bahçesinde forum yaparak yaşanan nefret saldırılarına karşı mücadele yollarını tartıştı.
  
İzmir ve Ankara’daki LGBTİ örgütleri ise sokağa çıktı. İzmir’deki LGBTİ ve insan hakları örgütleri, anarşistler, sosyalistler, feministler eylem yaptı. Ankaralı transfobi karşıtları ise, Pembe Hayat Derneği’nin çağrısıyla Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı Önü’nde bir basın açıklaması düzenleyerek gerçekleşen transfobik saldırıları protesto etti. İstanbul’da ise İstanbul LGBTİ’nin çağrısıyla eylem yapıldı.
 
12 Mayıs gecesi: Fındıkzade ve Bağdat Caddesi
 
12 Mayıs gecesi ise Fındıkzade ve Bağdat Caddesi’nde 2 trans kadın nefret saldırısına uğradı.
 
Fındıkzade’de Migel isimli genç trans kadın kendi evinde birden fazla kişinin saldırısına uğradı. Vücudunda ve kafasında ağır kesikler ve darp edilmeye bağlı ekimozlar oluşan kadın Şişli Etfal Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Karakola ve savcılığa olayla ilgili ifade verildikten sonra saldırganlar yakalandı.
 
Aynı gece Bağdat Caddesi’nde Işıl isimli başka bir trans kadın ise 5 kişinin transfobik nefret saldırısına uğradı. Darp edilen ve çenesi kırılan genç kadın hastanede tedavi altına alındı.
 
23 Mayıs gecesi: Tarlabaşı
 
Tarlabaşı’da 23 Mayıs gecesi müşteri olarak anlaştığı iki erkekle taksiye binen genç trans kadın, taksi içerisindeyken gasp edilmek istendi. Buna direnen trans seks işçisi Eylül bıçak darbeleriyle 3 yerinden yaralandı. Çantasını çalmak isteyen ancak Eylül’ün direnmesiyle karşılaşan saldırganlar genç trans kadını bıçaklayarak kalın bağırsağının delinmesine neden oldu.
 
Transfobik şiddete karşı yasal koruma yok!
 
Transfobik nefret saldırılarına karşı herhangi bir yasal koruma ise bulunmuyor. Nefret saldırıları cezasız kalıyor. Trans kadınlar saldırıya uğradıktan sonra hastane ve karakolda da ayrımcılığa uğrayabiliyor. Birçok saldırı hakkında tutanak dahi tutulmuyor, basına yansımayan saldırılar görünmezleşiyor.
 
2006 yılından beri düzenli olarak lezbiyen, gey, biseksüel ve transların insan hakları ihlallerini izlemek ve raporlamak için çalışan Kaos GL Derneği“2014 Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Temelli İnsan Hakları İhlalleri İzleme Raporu”na göre 2014 yılı boyunca medyaya yansıyan cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli 5 nefret cinayeti11 nefret saldırısı (biri ateşli silahla, biri doğrudan kolluk tarafından, ikisi kesici aletle, üçü birden fazla kişi tarafından) vakası yaşandı.
 
2014 yılında medyaya 5 ayrımcılık vakası yansıdı. Bir vaka kamuya açık alanda yaşandı. Üç vakada kamu görevlileri tarafından, bir vakada ise Baro tarafından ayrımcılık yapıldı.
 
Raporda bulunan ihlallerin medyaya yansıyan vakalar olduğunu belirten dernek, bu nedenle raporun lezbiyen, gey, biseksüel ve translar (LGBT) açısından Türkiye’de insan hakları ihlallerinin tamamını göstermediğini belirtti.
  
Dernek, eşcinsel ve biseksüel kadınların sorunları ve trans erkeklerin maruz kaldığı ayrımcılık ve insan hakları ihlallerine ulaşma noktasında yaşanan sıkıntının devam ettiğini de kaydederek, “2014 yılı LGBT hakları açısından olumlu gelişmelerin yanı sıra genel olarak ‘ezberin bozulmadığı’ bir yıl oldu” dedi.
 
Ankara Barosu’ndan örnek uygulama
 
Transfobik ve homofobik şiddete karşı Ankara Barosu’nun ise örnek bir çalışması bulunuyor. Ankara Barosu Gelincik Projesi  LGBTİ’lere yönelik ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor. Ankara’da yaşayan translar Gelincik Merkezi’ni arayarak Baro tarafından ücretsiz hukuk desteği ve avukat yardımı alabilir.
 
Ankara Barosu Gelincik Hattı: 444 43 06  

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam