01/05/2017 | Yazar: Kaos GL

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde sendikaların çağrısıyla Bakırköy’de miting yapıldı, ‘Hayır biz kazandık’ denildi.

İstanbul’da 1 Mayıs: Hayır biz kazandık! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde sendikaların çağrısıyla Bakırköy’de miting yapıldı, “Hayır biz kazandık” denildi. Öte yandan Taksim’e çıkmak isteyen eylemcilere polis saldırdı.

                                                      Foto: Evrensel, Bakırköy 

İstanbul, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde iki ayrı büyük eylem ve kutlamayı ağırladı. DİSK, KESK, TTB ve TMMOB çağrısıyla aralarında kadın, gençlik ve emek örgütlerinin, taraftar gruplarının, siyasi partilerin de yer aldığı kurumlar Bakırköy Halk Pazarı’nda 1 Mayıs’ı kutladı. Taksim’e çıkmak isteyen gruplara ise polis saldırdı.

Bakırköy’de sabah saatlerinde başlayan kutlamalarda polis, alana girişlerde sendika ve siyasi partilerin pankartlarının fotoğraflarını çekti ve dövizlerdeki yazıları not etti. Ancak onaylanan pankart ve dövizler alana alındı. Miting alanına girerken dört kişi gözaltına alındı.

DİSK korosunun sahne aldığı mitingte, Enternasyonal Marşı çalındı. Sendika temsilcileri konuşmalar yaptı.

“Hayır biz kazandık”

Katılımcı kurumlar adına Kürtçe ve Türkçe okunan ortak metinde, “Hayır biz kazandık” vurgusu yer aldı. Metnin satır başları şöyle:

“"HAYIR! Biz kazandık! Ekmek, gül ve hürriyet günlerine inananlar kazandı. Hayatları yalan dolan olanlar kaybetti. Biz kazandık. Evine ekmek götürebilmek için sabahın köründe yola düşen emekçiler, "Bak beyim, sana iki çift lafım var" diyen Yaşar Ustalar kazandı.

““Kadınların "etek boyu"ndan tahrik olanlar, "KIZ mı kadın mı bilmem!" diyerek hakaret edenler kaybetti. Biz kazandık. "Hür doğdum hür yaşarım, sana ne" diyen kadınlar, 'Kahkahanı al da gel” diyenler kazandı.

““Evleri, kentleri, binlerce yıllık tarihi tanklarla toplarla yakıp yıkarak Kürt halkının onuruna saldıranlar kaybetti. Biz kazandık. Buzdan ateşler içinde ölü çocuklarını sessizce bağrına basanlar, bir nice kanlı zulüme rağmen "Biji Bratiya Gelan” diye haykıranlar kazandı.

““İŞİD'in gerçekleştirdiği katliamlar sonrasında anket yaptırıp "Oylarımız arttı” diyen insanlık yoksunları kaybetti. Biz kazandık, 10 Ekim Aileleri, "Yüreğim yürektir, bakma gözüm yaşına” diyenler, Suruç Gazileri kazandı.

““YSK aracılığıyla hileli seçim sonuçlarını kabul ettirmek isteyenler kaybetti. Biz kazandık. "Bu seçim meşru değildir', "HAYIR bitmedi daha yeni başlıyor” diyenler kazandı.

“"Bu işin fıtratında var" diyerek işçi cinayetlerini meşrulaştıranlar kaybetti. Biz kazandık. "Çocuğum yüzme de bilmezdi” sözleriyle bizi naçar bırakan analar, Ermenek'te Soma'da göçük altında yitmiş eşlerin hayatlarını yüklenenler kazandı.

““Emeğin HAYIR'ın hep birlikte örgütleyeceğiz. Hep birlikte oturacağız güneşin sofrasına, hep birlikte motorları maviliklere süreceğiz. Hep birlikte mücadele edeceğiz güvencesiz iş koşullarına karşı. Zorunlu BES dayatmasına, taşeronluğa, kıdem tazminatının gasp edilmesine karşı mücadeleyi hep birlikte büyüteceğiz. Bu memleket bizim. Hepimizin. Bitmedi daha yeni başlıyor o kavga.”

                                                           Fotoğraf: Evrensel

Taksim 1 Mayıs’ına saldırı

1 Mayıs kutlamalarına kapatılan Taksim’e çıkmak isteyen siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütü üyelerine ise Zincirlikuyu’da ve Beşiktaş’ta polis saldırdı.

Beşiktaş’ta sabah 9.00 ve 11.30 civarında Taksim’e yürümek isteyen eylemcilere polis saldırarak gözaltına aldı.

Zincirlikuyu’da toplanan eylemcilere ise polis gaz bombaları ve plastik mermiyle saldırdı. Grup saldırının ardından ara sokaklara dağıldı. Polisin saldırısına rağmen 1 Mayıs Marşı'nı söyleyen gruba bir kez daha polis saldırdı.

Her iki noktada da polis saldırılarında çok sayıda kişi gözaltına alındı. Kriz Masası’nın verdiği bilgilere göre gözaltılar 150’yi geçti.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam