01/05/2015 | Yazar: Kaos GL

İstanbul’da 1 Mayıs kutlaması için Beşiktaş ve Şişli’den Taksim’e yürümek isteyen emekçilere polis saldırdı.

İstanbul’da ‘İç Güvenlik’ 1 Mayısı: Yüzlerce gözaltı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İstanbul’da 1 Mayıs kutlaması için Beşiktaş ve Şişli’den Taksim’e yürümek isteyen emekçilere polis saldırdı. 300’e yakın kişi darp edilerek gözaltına alındı.
 
Fotoğraf: Bülent Kılıç/AFP
 
İstanbul’daki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü eylemleri geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine yoğun polis şiddetine sahne oldu. Taksim Meydanı’nda kutlamanın Valilik tarafından yasaklanması üzerine polis Şişli ve Beşiktaş’tan Taksim’e yürüyerek bayramlarını kutlamak isteyen emekçilere saldırdı. Polis, basının görüntü almasını engellemeye çalıştı.
 
Gün boyu devam eden polis saldırısı ve direnişte, Kriz Masası’nın verdiği bilgiye göre en az 270 kişi gözaltına alındı. Günün ilerleyen saatlerinde gözaltı sayısının artması bekleniyor.
 
Şişli’de farklı noktalarda polis saldırısı
 
Şişli ve Mecidiyeköy çevresinde Taksim ve Taksim’e çıkan yollara çıkan yollar sabah saatlerinde tamamen trafiğe kapatıldı.
 
Şişli’deki eylemlerin ilk adresi Okmeydanı SSK önü oldu. Taksim’e yürümek isteyen emekçilere polis hastane önünde saldırdı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. Günün ilerleyen saatlerinde Okmeydanı’nda polis ile emekçiler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Okmeydanı’nda özel harekat polislerinin plastik mermi ve gaz bombalarının yanı sıra gerçek mermi de kullandığı belirtiliyor.
 
Kurtuluş Caddesi üzerinde toplanan halk da polis saldırısına maruz kaldı. Tazyikli su ve gaz bombalı saldırıya havai fişeklerle yanıt verildi. Kurtuluş ve Feriköy’ün ara sokaklarında polis saldırısı ve direniş gün boyu devam etti. Çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı. Polis, bir börekçiye girerek içeride bulunan herkesi de gözaltına aldı.
 
Kurtuluş’taki polis saldırısına mahalle halkı da evlerinden tepki gösterdi. Sık sık, “Katil polis mahallemden defol” sloganları atıldı.
 
Fotoğraf: Bianet
 
Polis Beşiktaş’ta uyarı bile yapmadan saldırdı
 
Sendikacıların ve çeşitli siyasi parti temsilcilerinin de yer aldığı kalabalık bir grup Beşiktaş’ta toplandı. Feministlerin “Ev işini bırak dünya dursun”, “Görünmeyen emek sesini yükselt” sloganlarıyla yer aldığı Beşiktaş’ta Hêvî LGBTİ de gökkuşağı bayraklarıyla eyleme katıldı.
 
Sendikacıların ve HDP’li milletvekillerinin polisle uzunca süre pazarlık yaptığı Beşiktaş’ta, herhangi bir uyarıda bulunmaksızın şiddetli bir saldırı yaşandı.
 
Polis saldırısı sonucu kitle ara sokaklara dağılırken; çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı. Bir eylemci de otoparkçı olduğu belirtilen bir kişinin bıçaklı saldırısına uğradı. Polis saldırısı sonucu yaralananlar da oldu. 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam