30/11/2015 | Yazar: Kaos GL

İstanbul LGBTİ, saldırıya uğrayan trans kadınlar için 7/24 avukat desteği projesine başladı.

İstanbul’un iki yakasından translara 7/24 avukat desteği Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul LGBTİ, saldırıya uğrayan trans kadınlar için 7/24 avukat desteği projesine başladı.

İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği, İstanbul’da yaşayan ve nefret saldırısına maruz kalan translarla dayanışmak için 7/24 avukat desteği projesi başlattı. Dernek 10 Kasım itibariyle translara hukuk desteği sağlamaya başladı.

Proje kapsamında iki avukat Anadolu ve Avrupa yakasında çalışacak. Bakacakları davalar; gasp, yaralama, polis şiddeti, ev baskınları ve cinayete teşebbüs. Açık Toplum Vakfı’nın desteklediği hat 7 gün 24 saat açık.

Transların avukatlara ihtiyaç duyduklarında arayabilecekleri numara: 0538 560 32 22

İlk destek, darp edilen trans kadına

Proje kapsamında ilk olarak 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü’nde saldırıya uğrayan trans kadın Adriana’ya hukuki destek sağlandı.

Saldırının ardından KaosGL.org’a konuşan İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nden Ebru Kırancı yeni projelerine ilişkin şöyle demişti:

“Transfobik nefret saldırıları artıyor ve artmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Hükümet’in bizleri açıktan hedef göstermesi, nefret söylemi ilerleyen günlerde bizleri daha zor günlerin beklediğini gösteriyor. Ama biz mücadelemize devam edeceğiz.

“Transfobik nefret saldırılarının ardından yaşanan hukuki destek ve avukat sorununu çözmek için Açık Toplum Vakfı’yla proje başlattık. İki avukat gece gündüz demeden trans kadınlara destek olacak. Böylece transfobik nefret saldırılarının ardından hem dayanışmayı hem de hukuki süreci örmeyi planlıyoruz. Bize Bir Yasa Lazım kampanyası ile çıktığımız yolda Trans*X ve Trans*But belgesel filmleri ve eylemlerin yanı sıra bu yeni atılımla birlikte trans toplumunun önemli ihtiyaçlarından birine cevap olmaya çalışıyoruz.”

Nefret cinayeti ardından hukuki süreç de takip edilecek

Dernek, Maltepe’de evinde bıçaklanan ve bornoz ipiyle öldürülen trans kadın Nilay’ın davasını da bu proje kapsamında takip edecek.

İstanbul Maltepe’de 33 yaşındaki trans kadın Nilay 23 Kasım öğle saatlerinde evinde saldırıya uğramıştı. Katil, Nilay’ı bıçakladıktan sonra bornozla boğarak öldürmüş, arkadaşları Nilay’ın cansız bedenine ulaşmıştı.

Polis ise, saldırının ardından harekete geçen ve bilgi almaya çalışan İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nden Kıvılcım Arat’a “Zaten ölmüş, gırtlağı kesilmiş, ne uğraşıyorsunuz” demişti.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam