10/03/2025 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği’nin her sene yaptığı araştırmanın 2024 raporları yayınlandı. Araştırmaya göre; LGBTİ+ karşıtı söylemler, çalışan LGBTİ+’ları olumsuz etkiledi; LGBTİ+’lar için ekonomik belirsizlik daha da derinleşti.

İstihdamda LGBTİ+’ların Durumu 2024 Araştırması’nın sonuçları yayında! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği’nin, LGBTİ+ çalışanların Türkiye’de özel sektör ve kamu istihdamındaki durumunu anlamak ve emek gücüne tam, eşit ve özgür katılmalarını sağlamak için yürüttüğü istihdam araştırmasının 2024 sonuçları yayınlandı.

Prof. Dr. Mary Lou O’Neil, Dr. Reyda Ergün, Dr. Selma Değirmenci, Dr. Kıvılcım Turanlı, Doğancan Erkengel, Öykü Deniz Aytemiz’in hazırladığı, Murat Köylü ve Defne Güzel’in editörlüğünü üstlendiği araştırmaya özel ve kamu sektöründe çalışan toplam 209 kişi katıldı.

Kamu Sektörü Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu 2024 Raporu

Özel Sektör Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu 2024 Raporu

Türkiye’de Kamu Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu 2024 Yılı Araştırması’na göre; çalıştığı kurumda cinsiyet kimliği veya cinsel yönelimini açıkça beyan ettiğini belirten katılımcıların oranı sadece yüzde 2,8 oldu. Kamu çalışanlarına yönelik araştırmayla eşzamanlı yürütülen özel sektör araştırmasında ise bu oran yüzde 22,5.

Raporda, söz konusu sonuç için şu değerlendirmeler yer aldı:

“Çalışılan kurumda cinsiyet kimliği, cinsel yönelim ve cinsiyet özellikleri yönünden açık olma oranlarının her yıl kamuda özel sektöre kıyasla belirgin biçimde düşük çıkması, LGBTİ+ çalışanların ayrımcılık ve nefret söylemiyle karşılaşma riskinin kamuda özel sektörden çok daha yüksek olduğunu düşündürtmektedir.”

LGBTİ+’lar, kamuda kapalılık stratejisi izlemeye devam etti

Rapora göre; araştırmaya katılanların yüzde 29,6’sı çalıştığı kurumda diğer LGBTİ+ çalışanlara yönelik ayrımcı tutum ya da uygulamaya tanık olduğunu, yüzde 59,2’si ise LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemiyle karşılaştığını beyan etti. Bu oran özel sektör araştırmasında ise yüzde 30,4 oldu.

Raporda, şu değerlendirmeler yer aldı:

“LGBTİ+ çalışanlar istihdam edilmeme riskini bertaraf etmek için zorunlu bir kapalılık stratejisi izlemektedir. Ayrımcılığa uğrama riski göreve başladıktan sonra da devam ettiğinden, aynı strateji LGBTİ+ çalışanların çalışma hayatlarının tümünü belirlemektedir. Kapalılık, özel sektöre oranla kamuda daha da zorunlu hale gelmektedir.”

LGBTİ+ karşıtı söylemler, kamu çalışanı LGBTİ+’ları olumsuz etkiledi

Rapora göre; 2024 yılında kamu sektöründe işe alım sürecinde cinsiyet kimliğini veya cinsel yönelimini tamamen beyan eden kimse yer almadı. Bu yıl işe alım sürecinde kısmen açık olduğunu ifade edenlerin yüzde 60’ı, işyerinde tamamen veya kısmen açık olduğunu beyan edenlerin yüzde 43,8’i ayrımcı tutum, davranış ya da uygulamayla karşılaştığını ifade etti.

Raporda şu ifadeler yer aldı:

“Bu yılki bulgular, hükümet yetkililerinin LGBTİ+ karşıtı söylemleri nedeniyle kamuda açık kimlikle çalışmanın giderek imkansız hale geldiğine, tamamen veya kısmen açık kamu çalışanları açısından çalıştıkları kurumda ayrımcılığa uğrama riskinin daha da yükseldiğine ilişkin düşüncemizi pekiştirmektedir.”

Ekonomik belirsizlik derinleşti, ayrımcılığa maruz kalan LGBTİ+’lar yetkililere başvurmadı

Ayrıca rapora göre; 2024 yılında kamu sektöründe ayrımcılığa maruz kalan LGBTİ+’lar, işlerini kaybetme korkusu ya da herhangi bir sonuç alınamayacağı inancıyla hiçbir şikayet mekanizmasına başvurmadı.

Raporda ayrıca Türkiye’deki ekonomik istikrarsızlık da önemli başlıklardan birisi oldu. Araştırmaya katılanların yüzde 23,9’u, ekonomik belirsizlik nedeniyle işini kaybetmekten korktuğunu belirtti.

Özel sektörde de her 3 LGBTİ+’dan 1’i ayrımcılığa maruz kaldı

Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu 2024 Raporu’na göre ise; alım süreçlerinde ayrımcı tutum, söylem, davranış ya da uygulama ile karşılaştığını beyan eden özel sektör çalışanı LGBTİ+’ların oranı 2,2 oldu. Katılımcıların yüzde 44,2’si işe alım süreçlerinde ayrımcı tutum, söylem, davranış ya da uygulama ile karşılaşmadığını beyan etti; yüzde 53,6’sı ise bu tarz bir muameleyle karşılaşmamasını cinsiyet kimliğini, cinsel yönelimini veya cinsiyet özelliklerini gizlemesine ya da cinsiyet kimliğinin, cinsel yöneliminin veya cinsiyet özelliklerinin belli olmamasına bağladı.

Özel Sektör Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu 2024 Yılı Araştırması kapsamında çalıştığı kurumda cinsiyet kimliği, cinsel yönelim ve cinsiyet özelliklerine dayalı ayrımcılığı önlemeye yönelik etkin kurallar veya kurullar olduğunu beyan eden katılımcıların oranı yalnızca yüzde 18,4 oldu. Bu tarz mekanizmaların olduğu ve etkili biçimde uygulandığı işyerlerinde LGBTİ+ çalışanlar arasındaki tamamen açık olma oranı yüzde 43,2 oldu.

Rapora göre; her üç LGBTİ+ çalışandan birisi özel sektörde cinsiyet kimliği, cinsel yönelimi nedeniyle ayrımcılığa uğradı.  Rapora göre; yine kamu sektöründe olduğu gibi özel sektörde ayrımcılığa maruz kalan LGBTİ+ çalışanlar, söz konusu ayrımcılığı üyesi olduğu sendikalara veya meslek örgütlerine bildirmedi.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı, sosyal hizmet, özel haber
2024