15/04/2025 | Yazar: Kaos GL

Özel Sektör ve Kamu Çalışanı LGBTİ+'ların Durumu 2025 araştırması başladı. Kaos GL’nin her sene yaptığı araştırma, istihdamda ayrımcılığı belgeliyor.

İstihdamda LGBTİ+’ların durumu 2025 araştırması başladı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği, LGBTİ+ çalışanların Türkiye’de özel sektör ve kamu istihdamındaki durumunu anlamak ve emek gücüne tam, eşit ve özgür katılımlarının sağlama çabalarına katkı sunmak amacıyla hazırlanacak 2025 raporu için anket çalışmasına başladı.

Ankete katılmak için tıklayın.

Türkiye'de Özel Sektör ve Kamu Çalışanı LGBTİ+'ların Durumu 2025 Araştırması; özel sektörün ve sivil toplumun farkındalık artırma ve kapasite geliştirme etkinliklerine bilgi zemini oluşturacak. LGBTİ+ çalışanları kapsayan özel istihdam ve toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının geliştirilmesi için harcanan çabalara destek olacak.

Derneğin senelik olarak yaptığı araştırma sonuçları özel sektör, kamu, sendikalar, meslek odaları ve siyasetçilere dönük savunuculuk faaliyetlerinde önemli rol oynuyor. Çalışma her yıl Türkiye’de LGBTİ+’ların istihdam alanında yaşadığı sorunların yanı sıra çözüm önerilerini de içeriyor.

2024 Araştırması’nın sonuçları mart ayında yayınlanmıştı

Türkiye’de Kamu Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu 2024 Yılı Araştırması’na göre; çalıştığı kurumda cinsiyet kimliği veya cinsel yönelimini açıkça beyan ettiğini belirten katılımcıların oranı sadece yüzde 2,8 oldu. Kamu çalışanlarına yönelik araştırmayla eşzamanlı yürütülen özel sektör araştırmasında ise bu oran yüzde 22,5.

Rapora göre; araştırmaya katılanların yüzde 29,6’sı çalıştığı kurumda diğer LGBTİ+ çalışanlara yönelik ayrımcı tutum ya da uygulamaya tanık olduğunu, yüzde 59,2’si ise LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemiyle karşılaştığını beyan etti. Bu oran özel sektör araştırmasında ise yüzde 30,4 oldu.

Rapora göre; 2024 yılında kamu sektöründe işe alım sürecinde cinsiyet kimliğini veya cinsel yönelimini tamamen beyan eden kimse yer almadı. Bu yıl işe alım sürecinde kısmen açık olduğunu ifade edenlerin yüzde 60’ı, işyerinde tamamen veya kısmen açık olduğunu beyan edenlerin yüzde 43,8’i ayrımcı tutum, davranış ya da uygulamayla karşılaştığını ifade etti.

Ayrıca rapora göre; 2024 yılında kamu sektöründe ayrımcılığa maruz kalan LGBTİ+’lar, işlerini kaybetme korkusu ya da herhangi bir sonuç alınamayacağı inancıyla hiçbir şikayet mekanizmasına başvurmadı.

Raporda ayrıca Türkiye’deki ekonomik istikrarsızlık da önemli başlıklardan birisi oldu. Araştırmaya katılanların yüzde 23,9’u, ekonomik belirsizlik nedeniyle işini kaybetmekten korktuğunu belirtti.

Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu 2024 Raporu’na göre ise; alım süreçlerinde ayrımcı tutum, söylem, davranış ya da uygulama ile karşılaştığını beyan eden özel sektör çalışanı LGBTİ+’ların oranı 2,2 oldu. Katılımcıların yüzde 44,2’si işe alım süreçlerinde ayrımcı tutum, söylem, davranış ya da uygulama ile karşılaşmadığını beyan etti; yüzde 53,6’sı ise bu tarz bir muameleyle karşılaşmamasını cinsiyet kimliğini, cinsel yönelimini veya cinsiyet özelliklerini gizlemesine ya da cinsiyet kimliğinin, cinsel yöneliminin veya cinsiyet özelliklerinin belli olmamasına bağladı.

Özel Sektör Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu 2024 Yılı Araştırması kapsamında çalıştığı kurumda cinsiyet kimliği, cinsel yönelim ve cinsiyet özelliklerine dayalı ayrımcılığı önlemeye yönelik etkin kurallar veya kurullar olduğunu beyan eden katılımcıların oranı yalnızca yüzde 18,4 oldu. Bu tarz mekanizmaların olduğu ve etkili biçimde uygulandığı işyerlerinde LGBTİ+ çalışanlar arasındaki tamamen açık olma oranı yüzde 43,2 oldu.

Rapora göre; her üç LGBTİ+ çalışandan birisi özel sektörde cinsiyet kimliği, cinsel yönelimi nedeniyle ayrımcılığa uğradı.  Rapora göre; yine kamu sektöründe olduğu gibi özel sektörde ayrımcılığa maruz kalan LGBTİ+ çalışanlar, söz konusu ayrımcılığı üyesi olduğu sendikalara veya meslek örgütlerine bildirmedi.

Kamu Sektörü Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu 2024 Raporu

Özel Sektör Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu 2024 Raporu


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam