03/04/2009 | Yazar: Kaos GL

1 Nisan 2009, Çarşamba günü parlamentodaki 5 saat tartışmadan sonra 261’e 22 gibi yüksek bir çoğunlukla eşcinsel evliliği yasallaştı. Yeni yasa 1 Mayıstan itibaren yürürlüğe girecek.

1 Nisan 2009, Çarşamba günü parlamentodaki 5 saat tartışmadan sonra 261’e 22 gibi yüksek bir çoğunlukla eşcinsel evliliği yasallaştı. Yeni yasa 1 Mayıstan itibaren yürürlüğe girecek. Aynı gün 95’den beri yürürlükte olan sivil birliktelik yasası yürürlükten kalkacak. 

Ülkenin 7 siyasi partisinin 6’sı tasarıyı desteklerken, yalnızca Hıristiyan demokratlar yasaya karşı oy kullandı.
 
LGBT Hakları Federasyonu başkanı Soren Juyas sonucu ‘Büyük bir zafer’ diye yorumladı.
 
Yeni yasa kiliselere eşcinsel nikâh kıyma konusunda serbest bırakmasına rağmen, İsveç kilisesi (Luteryen Kilise) eşcinsel evliliklerin kiliselerinde yürütülmesinin sorun olmayacağını ilan etti. Zaten 2007 yılından beri kapılarını sivil birliktelik partnerlerine açmıştı.
 
Eşcinsel evliliği şu an Avrupa’nın 4 ülkesinde yürürlükte; Hollanda, Belçika, Norveç ve İsveç. İngiltere’de eşcinsel çiftler heteroseksüel çiftlerle aynı haklara sahip fakat ‘evlilik’ yasası dâhilinde değil. Fransa ve Almanya gibi bir kaç ülkede ise eşcinsel çiftler sivil birliktelik yasaları altında heteroseksüellere nazaran sınırlı haklara sahip.
 
Avrupa dışında ise eşcinsel evliliği Kanada ve Güney Afrika Cumhuriyetinde yürürlükte. ABD’de ise iki eyalette (Massachusetts ve Connecticut) eşcinsel çiftler nikâh kıyma hakkına sahip.

İlgili haber:
 
http://kaosgl.org/content/isvec-mayis%E2%80%99ta-gey-evliligine-onay-veriyor

Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam