12/02/2009 | Yazar: Gökhan Arslan

İsveç’te gey ve lezbiyen çiftler, evli çiftlerinkine eşdeğer yasal statüdeki medeni birliktelik hakkına 1995’den beri sahipler.

İsveç’te gey ve lezbiyen çiftler, evli çiftlerinkine eşdeğer yasal statüdeki medeni birliktelik hakkına 1995’den beri sahipler. Yeni kanun kabul edilirse, çoğunluğun üye olduğu bir kilisede geylerin evlenmelerine izin veren ilk ülke olacak.

Hükümetteki dörtlü koalisyonun üç partisi, 1 Mayıs itibariyle İsveç’te gey evliliklerinin önünü açması beklenen bir hareket başlattılar.

Koalisyonun küçük ortaklarından Hıristiyan Demokratlar, eşcinsel birliktelikler için ‘evlilik’ sözcüğünün kullanılmasına karşı çıkıyor.

Öte yandan, koalisyonun diğer üç partisi; Ilımlı Muhafazakârlar, Liberaller ve Merkez Partisi, evliliğin sadece bir erkek ve bir kadın arasında yapılabileceği fikrini yıkan cinsiyetler üstü yaklaşımı benimser yönde tavır aldılar:

‘Cinsel yöneliminden bağımsız olarak, düzenli bir ilişkisi olan çiftler, birbirlerine olan hislerini ve beraber yaşama yönündeki isteklerini ortaya koyma ihtiyacı duyarlar.’

İsveç’deki heteroseksüel çiftler, medeni tören veya dini tören ile evlenmeyi seçebiliyorken, eşcinseller sadece medeni tören ile ilişkilerini resmileştirebiliyorlar. Fakat bu durum, parlamentonun bu konudaki yeni kanunu kabul etmesiyle büyük olasılıkla değişebilir.

Ülkenin en büyük partisi olan, muhalefetteki Sosyal Demokratlar da bu kanunu destekliyor. Böylece bütün bu partiler hep birlikte, yeni kanunun yürürlüğe girebilmesi için yeterli çoğunluğu sağlayabilecekler.

İsveç’te gey ve lezbiyen çiftler, evli çiftlerinkine eşdeğer yasal statüdeki medeni birliktelik hakkına 1995’den beri sahipler.

Yeni kanun kabul edilirse, aynı cinsiyetten çiftlere evlat edinme hakkını verme hususunda öncülük etmiş olan İsveç, çoğunluğun üye olduğu bir kilisede geylerin evlenmelerine izin veren ilk ülke olacak.

2000 yılında devletten bağımsızlığını ilan eden Lüteriyen Kilisesi, 2007 yılından bu yana gey birleşmelerini dini olarak kutsama hizmeti vermekte. Kilise, daha öncesinde, ‘evlilik’ kelimesinin heteroseksüel birleşmelere ait bir kelime olması gerektiğini belirtmişti.

Geyleri evlendirmeyi reddeden Protestan papazların, geylerden gelen evlendirme isteklerini reddetme hakları var. Bu, gey hakları aktivistlerinin eleştirdiği bir durum.

2007’de, İsveçlilerin yüzde 74’ü, Lüteriyen Kilisesinin üyesiydi.

 


Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam