18/04/2024 | Yazar: Kaos GL

İsveç Parlamentosu Çarşamba günü, hükümet koalisyonu içinden gelen eleştirilere rağmen, insanların yasal cinsiyetlerini değiştirmelerini kolaylaştıracak bir yasayı kabul etti.

İsveç Parlamentosu, yasal cinsiyetin resmi kayıtlarda değiştirilmesini kolaylaştıracak bir yasayı onayladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Reuters’ın haberine göre; kabul edilen yasayla birlikte yasal cinsiyeti değiştirme yaşı 18'den 16'ya indi. Yasa 94’e karşı 234 oy ile kabul edildi. Söz konusu yasanın Temmuz 2025’te yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Yeni yasa ayrıca yasal cinsiyet değişikliği sürecini, cinsiyet uyum sürecinden ayıracak.

Önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek olan yeni yasaya göre, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu'nun onayının yanı sıra bir doktor veya psikologla gerçekleştirilecek kısa bir görüşme ve ebeveynlerin onayı yasal cinsiyetin değiştirilmesi için yeterli olacak.

Tasarıyı destekleyenler, bunun mevcut yasanın modernizasyonu olduğunu ve İsveç'i, insanların yasal cinsiyetlerini belirlemeleri için halihazırda sistemlere sahip olan İskandinav komşularına ve diğer birçok Avrupa ülkesine yaklaştıracağını söylüyor.

Ilımlılardan Johan Hultberg bir tartışma sırasında "Bugün yaptığımız bir devrim değil, bir reform. Yasal cinsiyeti değiştirmek için geri dönüşü olmayan bir cinsiyet uyum süreci ameliyatı yapmakla aynı şartların olması makul değildir” ifadelerini kullandı.

Kabul edilen yasa, hükümette de tartışmalar yaratmış durumda.  Tasarıyı geçirmek için merkez sağdaki Ilımlılar ve Liberaller, hükümetin koalisyon ortağı Hıristiyan Demokratlar ve hükümet destekçileri İsveç Demokratlarını atlatarak merkez sol muhalefetle birlikte çalıştı.

Almanya ve İspanya’da kabul edilmişti

BBC Türkçe’nin haberine göre; benzer bir yasa Almanya ve İspanya’da kabul edildi. Geçen hafta Almanya Parlamentosu, 1 Kasım'da yürürlüğe girecek 'Kendi Kaderini Tayin Hakkı Yasası'nı onayladı.

Almanya'da şimdiye kadar yasal cinsiyet kaydı değiştirme işlemi için doktor raporu ve mahkeme onayı gerekiyordu, ancak yeni yasayla bu zorunluluk ortada kalkıyor.

Bundan sonra 18 yaşından büyük kişiler, nüfus müdürlüğüne başvurarak kayıtlarını erkek, kadın ya da Alman yasalarında zaten var olan "üçüncü cinsiyet" şeklinde değiştirebilecek.

Başvuru yapmak isteyen 14-18 yaşındakilerin ebeveynlerinin veya yasal vasilerinin onayına ihtiyacı olacak.

Geçen yıl da İspanya, 16 yaşından büyüklerin tıbbi değerlendirme olmaksızın yasal olarak cinsiyetlerini değiştirmelerine olanak tanıyan bir yasaya onay verdi.


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam