05/07/2012 | Yazar: Kaos GL

Ghirmai Weldemariam Berhe’nin darp ve tecavüz suçlarından yargılandığı davaya bakan mahkeme başkanı Dan Sjöstedt, mağdurun vajinası olmaması sebebiyle tecavüz fiilinin gerçekleştirilmesinin imkansız olduğuna hükmetti.

Dün İsveç’ten inanması zor bir haber geldi. LGBTT aktivisti ve sanatçı Courtney O’Donnell’ın duyurduğu haberin başlığı “İsveç’te tecavüzcü, mağdurun transseksüel olduğunun ortaya çıkmasıyla aklandı” şeklindeydi. Olay tam olarak O’Donnell’ın belirttiği şekilde gerçekleşmemiş olsa da, mahkeme tutanaklarının ortaya çıkmasıyla birlikte, İsveç yargısının ayrımcı tutumu afişe oldu. Ghirmai Weldemariam Berhe’nin darp ve tecavüz suçlarından yargılandığı davaya bakan mahkeme başkanı Dan Sjöstedt, mağdurun vajinası olmaması sebebiyle tecavüz fiilinin gerçekleştirilmesinin imkansız olduğuna hükmetti.
Gelelim olayın detaylarına.
Olay İsveç’in Örebro kentinde, 1 Haziran 2012’de gerçekleşti. Örebro’da yayın yapan yerel gazeteNerikes Allehanda’nın haberine göre, kentin rıhtım bölgesinde eski erkek arkadaşını ziyaret eden bir kadın, 61 yaşındaki Behre tarafından vahşice dövülmüş ve tecavüze uğramaktan eski erkek arkadaşının olaya müdahale etmesiyle kurtulabilmişti. Behre’nin kadını dövüp kıyafetlerini yırtmasından sonra evinin giriş kapısında olan bitenleri fark eden Oskar Nilsson, hemen bahçeye inerek mağduru kurtarmıştı. Nilsson’un ortaya çıkmasıyla olay yerinden kaçan Behre ise polis tarafından kısa sürede yakalanarak gözaltına alınmıştı.
Bu adli vakayı tüm dünyanın gündemine taşıyan gelişme ise 20 Haziran’da görülen duruşmada gerçekleşti. Behre’nin darp ve tecavüz suçları işlediği iddiasıyla açılan davada dinlenen sanık, şikayetçi ve tanıklar farklı ifadeler verdiler.
Behre, olay gecesi sokakta yürüdüğü sırada, mağduru yere oturmuş ağlarken gördüğünü ve kendisiyle konuşmaya başladığını belirtti. Kendisini teselli etmeye çalıştığını ve evine dönebilmesi için taksi parası teklif ettiğini, ancak birdenbire saldırıya uğradığını ifade etti.
Mağdurun ifadesi ise Behre’ninkinden oldukça farklıydı. Mağdur, Oskar Nilsson ile daha önceden duygusal bir ilişki yaşadıklarını, tekrar bir araya gelmek için 1 Haziran akşamı Nilsson’u evinde ziyaret ettiğini, ancak Nilsson’un olumsuz yanıt verdiğini belirtti. Mağdur, Nilsson’un evinin önünde içkili ve mutsuz bir şekilde otururken Behre’nin geldiğini ve kendisiyle konuşmaya başladığını aktardı. Mağdur, Behre’nin kendisine elle sarkıntılık yapması üzerine hoşnutsuzluğunu belirttiğini, aynı sırada sokaktan başka insanların da geçmesi üzerine huzursuzluğa kapılan Behre’nin olay yerinden ayrıldığını ancak çok zaman geçmeden geri geldiğini anlattı. Bu noktadan sonra Behre’nin kendisine fiziksel şiddet uygulamaya başladığını aktaran mağdur, Behre’nin darbesiyle yere düşüp kafasını bir bisiklete çarptığını, karnına ve yüzüne yediği tekmelerden sonra Behre’nin kıyafetlerini parçalamaya başladığını söyledi. Tam bu noktada olayların farkına varan Nilsson’un evinden çıkarak duruma müdahale etmesiyle Behre’nin kaçtığını belirtti. Mağdurun ifadesi tanıklar Oskar Nilsson ve o civarda oturan Sandra Knight tarafından da doğrulandı.
Mağdurun ve iki tanığın birbirlerini destekler ifadelerine karşın, Behre yalnızca darp suçundan ceza aldı. Darp sebebiyle 4 ay hapse mahkum edilen Behre, mağdura ise yaklaşık 4 bin liralık (15 bin İsveç Kronu) tazminat ödeyecek.
Peki Behre niçin iddia edilen tecavüz suçundan hüküm giymedi? İşte hakim Sjöstedt’in kararı:
Davacı, kendisinin de belirttiği üzere, fiziksel olarak erkektir; kadın gibi giyinmekte ve yıllardır sürdürdüğü hormon terapisi yoluyla kadın cinsel kimliği kazanmaya çalışmaktadır. Behre tüm sorgusu boyunca davalıdan “kadın” olarak bahsetmiştir. Behre’nin, kadın olduğu zannıyla davacıya tecavüz etmekten başka bir niyeti olduğuna ilişkin bir bulgu bulunmamaktadır. Behre’nin başkalarına saldırma niyetinde olduğunu dair bir kanıt da yoktur. Mahkememize göre, zanlı bilinmeyen sebeplerle mağdura tecavüz etmek istemiştir. Ancak mağdurun erkek olduğunun anlaşılmasıyla birlikte, Behre’nin girişiminin bir suç teşkil etmediği ortaya çıkmıştır. Böylelikle girişim, mahkemenin nazarında elverişsiz hale gelmiştir. Tecavüz girişimi iddiası geçerliliğini yitirmiştir.”
Sjöstedt’in kararı dünya basının gündemine henüz geldi, yani daha geniş bir kamuoyu oluştuğu söylenemez. Ancak tepkilerin büyümesi bekleniyor; İsveç yasalarına göre 2 ila 6 yıl arası hüküm giymesi gereken Behre’nin tecavüz girişiminin, mağdurun vajinasının bulunmaması sebebiyle görmezden gelinmesi İsveç’in başını ağrıtacağa benzer. (Doğu Eroğlu/http://homoinsurrectus.com/2012/07/04/isvecte-ayrimci-yargi-konustu-vajina-yoksa-tecavuz-de-yok/ )

Etiketler: insan hakları
İstihdam