25/06/2014 | Yazar: Kaos GL

İş dergisi Forbes’ten Karen Higginbotom, cinsiyet kimliği ve toplumsal cinsiyet ifadesinin çalışma hayatındaki yerini araştırdı.

İşyerleri trans çalışanlarına nasıl destek çıkabilir? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Translar cinsiyet kimliklerinden ötürü çalışma hayatında ne yaşar? İş yerleri trans çalışanlarını desteklemek için neler yapabilir? İş dergisi Forbes’ten Karen Higginbotom, cinsiyet kimliği ve toplumsal cinsiyet ifadesinin çalışma hayatındaki yerini araştırdı.
 
Açılırsam kariyerime zarar gelir mi?
 
Beden geçişini tamamlamış, bu sürecin belli bir yerinde olan, sürece yeni başlayacak ya da bedenine dair herhangi bir değişiklik yapmak istemeyen translar için çalışma hayatında açık olup olmamak önemli bir yerde duruyor.
 
Dünyadaki en büyük LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) piyasa araştırması çalışması olan Out Now Global 2020’nin Eylül ayında yayınlanacak 2014 raporuna göre, trans çalışanların yüzde 53’ü işyerinde kimseye açık değilken, yüzde 35’i işyerinde herkese açık.
 
Out Now’un kurucusu Ian Johnson, trans çalışanların yüzde 46’sının açıldıkları takdirde kariyerlerinin zarar göreceğini düşündüğünü anlatıyor: “Verilerimiz ayrıca transların, mümkün olduğu sürece, LGBT politikalarının olduğu ve uygulandığı işverenleri tercih ettiğini gösteriyor. Çoğu zaman politikalar ve uygulamalar arasında bir kopukluk olsa da yalnızca uygulamalar LGBT’lerin çalışma koşullarını gerçekten iyileştirebilir.”  
 
İşyerindeki LGBT politikaları olabildiğince görünür olmalı
 
Peki, translar çalışma hayatında nasıl desteklenebilir? Johnson’ın özellikle üzerinde durduğu nokta, işyerlerinin LGBT politikalarının olabildiğince görünür olması.
 
Bir diğer nokta ise, LGBT çalışanların gerçekten destek gördüğünü hissetmesi için üst düzey yöneticilerin meseleye sahip çıkması.
 
Çalışanlar arasında oluşturulan ağlar ve LGBT çalışanlara destek veren inisiyatifler de çalışma ortamının huzurunu ve çalışanların performansını artıracak destek mekanizmaları arasında görülüyor.  
 
Yöneticilere yönelik “Trans 101” eğitimi
 
Bank of America Merrill Lynch vaka çalışmasında yöneticilere internet üzerinden “Trans 101” eğitimi veriliyor. Trans çalışanların deneyimlerine yer veren dijital eğitim ile yöneticilerin transların çalışma hayatında yaşadığı sorunları ilk elden öğrenmesi hedefleniyor.
 
Ayrıca çalışma kapsamında trans çalışanlar geçiş süreçlerine nasıl şekillendireceklerini konuşmak, yasal haklarına dair bilgi almak ve işyerindeki trans politikalarını öğrenmek için insan kaynaklarıyla görüşebiliyor. Çalışan Destekleme Programı da trans çalışanlara özel danışmanlık sunuyor.
 
Görüşmeler ile geçiş süreci için ne kadar süre gerekeceği ve geçiş sonrası trans çalışanın işyerine uyumunun nasıl sağlanacağı ele alınıyor.
 
Türkiye’deki LGBT’lerin çalışma hayatında yaşadıklarına ilişkin Kaos GL Derneği’nin “Sendikalarımıza İhtiyacımız Var!” kitabından yararlanabilirsiniz.
 
İlgili haberler:
 
 
Fotoğraf: Ayşe Panuş

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam