05/07/2012 | Yazar: Murat Çınar

Avrupa Birliği ensemizde bahanesiyle memleketin iyiliği için kamu harcamalarında kesintiye gidecek olan İtalya’da masraflı siyasetçi sınıfı ve askeri harcamalar gündeme bile gelmiyor

İtalya Memleketin İyiliği İçin Sağlık Harcamalarında Kesinti Planlıyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Avrupa Birliği ensemizde bahanesiyle memleketin iyiliği için kamu harcamalarında kesintiye gidecek olan İtalya’da masraflı siyasetçi sınıfı ve askeri harcamalar gündeme bile gelmiyor
 
‘Yüksek maaşlara ve siyaset harcamalarına halen kesinti uygulanmıyor ancak sağlık harcamalarında 3 milyar kesinti ön görülüyor biz bu sebeple Monti hükümetine karşıyız’.
 
Teknik hükümet yeni kesintileri açıklamak üzere, bilhassa devletin kamu harcamalarında kısıntıya gidilmesi söz konusu.
 
İtalya Başbakan’ı Mario Monti henüz resmi bir açıklama yapmış olmasa da tasarrufa gidilecek noktalar olduğunu ve bunu katma değer vergisini arttırmamak için yapacaklarını belirtti. Teknik hükümetin kararı ile yaklaşık 2 ay önce göreve getirilen 78 yaşındaki Enrico Bondi’nin görevi de aynen bu aslında; harcamaları gözden geçirmek. Sosyal devlet tablosunda devasa delikleri olan ve aktif iktisadi enerjinin yaklaşık dörtte birinin kayıt dışı olduğu tahmin edilen İtalya’da böyle bir görev ilk defa veriliyor. Aslen kimyager olan ve ekonomiden pek anlamadığını sürekli belirten Bondi ilk paketini açmak üzere.
 
Yeni kısıntılar paketinin ‘Hizmetlerde kesinti değil aslında savurganlığa son vermekle ilgili’ olduğunu açıklayan başbakan Mario Monti kameraların karşısına Enrico Bondi ile çıktı. Yapılan açıklamanın hedefinde yerel yönetimler vardı pek tabii ki bu yönetimlerin yöneticileri. Monti ve Bondi ikilisi hükümetin hedefinin kısacası 4,2 milyar dolar tasarrufa varmak olduğunu açıkladı. Temel sebep ise yaklaşık 5 ay önce %20’den %21’e çıkartılan katma değer vergisinin Ekim veya Kasım ayında tekrar arttırılmasını engellemek ve bu artışı 2013 yılına bırakmak. Mario Monti devlet harcamalarında erken emeklilik masrafları ve depremzedeler gibi ‘acil’ harcamaların öncelikli olduğunu belirtti.
 
Ardından söz alan Bondi ise kısa sürede çıkartılacak kanun namında kararnameler ile yerel yönetimlerde çalışanların harcamaları arasında %20 kesintiye ve bilhassa çalışanlar arasında ise %10 kesintiye gidileceğini belirtti. Bu kesintilerin öncelikle 2 senelik işsizlik ödemesinin garanti edilmesi ile başlayacağını ardında emekliliğe gideceklerin destekleneceğini belirten Bondi yerel yönetimlerin kira ödediği emlakların da gözden geçirileceğini söyledi.
 
‘İtalya’da yıllık kamu harcaması 60 milyar Avro’yu aşıyor, 59 dilime ayrılan bu harcama pastasında yaptığımız çalışmalarla %20 ile %61’e kadar tasarrufa gidebiliriz’ şeklinde konuşan Bondi ilk olarak 7 sektörde harcama denetlemesi yapılacağını ve yeniden yapılandırmaya gidileceğini açıkladı. Bu sektörler sırasıyla; yerel yönetimlerin mal varlıkları, sağlık harcamaları (bilhassa yemek ve temizlik harcamalarında), yerel yönetimlerin yönetici katmanında %20 indirime gidilmesi, yerel yönetimlerin alt kademe çalışanlarında %10 indirime gidilmesi, devlet hazinesinin kullanımının tekrar gözden geçirilmesi, bazı devlet kurumlarının kapatılması, kamu kuruluşlarında yönetici kadrosunda indirime gidilmesi ve devlet kurumlarının özel sektörden aldığı rehberlik hizmetlerinin kısıtlanması.
 
Monti ve Bondi ikilisi ‘her şey memleketin iyiliği için’ ve ‘Avrupa Birliği ensemizde’ söylemleri ile bu yeni tepsiyi koyarken masaya Palazzo Chigi (ulusal meclis) kapısı önünde Lombardia, Toscana ve Lazio eyaletleri yerel yöneticileri tepkisini dile getirdi ve bir hükümet sözcüsü ile görüşme talebinde bulundu. Toscana Eyalet’i Başkanı Enrico Rossi kendisinin de gereksiz harcamalarda kesinti yapılmasına hemfikir olduğunu ancak yanlış noktalara el basıldığını belirtti. Nitekim İtalia dei Valori (Değerlerin İtalya’sı) Başkanı Antonio Di Pietro’nun da açıklama karşısında söyledikleri bu görüşü destekler nitelikte; ‘Yüksek maaşlara ve siyaset harcamalarına halen kesinti uygulanmıyor ancak sağlık harcamalarında 3 milyar kesinti ön görülüyor biz bu sebeple Monti hükümetine karşıyız’.
 
Nitekim Di Pietro’nun da belirttiği gibi İtalya Avrupa Birliği üyeleri arasında en masraflı siyasetçi sınıfına sahip ülke. Ulusal işçi sendikalarından biri olan UIL’in 2011 sonu araştırmasına göre (http://www.uil.it/costi-perconferenza.pdf) sadece Meclis ve Senato üyelerinin yıllık masrafı 2 milyar Avro’yu aşıyor. Toplamda yerel yönetimlerle beraber direk veya dolaylı olarak 1,3 milyon kişi siyasetten para kazanıyor ve bunlar yılda 24,7 milyar Avro’luk bir harcamayı temsil ediyor. İşte bu havuzda aslında kamu harcamalarını gözden geçirmesi ve tasarruf sağlaması için göreve getirilen Enrico Bondi de var. 78 yaşındaki kimyager yılda 150 bin Avro maaş alacak.
 
Ulusal konfederal sendika CGIL genel sekreteri Susanna Camusso açıklama ardında şu sözleri sarf etti; ‘Henüz tam açıklanmış bir kesinti paketi söz konusu değil ancak yerel yönetimlerdeki kesintiler çalışanlar üzerinden olacak ve sağlık sisteminde büyük kısıtlamalar yapılacaksa hükümet şunu bilmeli ki savurganlığı engellemek için yapılacak tasarruf başka noktalarda saklı. Bu konuda her gün tavsiyelerde ve önerilerde bulunuyoruz ancak dinlendiğimizi sanmıyorum’.
 
Camusso’nun da belirttiği gibi aslında İtalya birçok noktada büyük ve gerekli tasarruf yaparak kazanca geçebilir bunların başında yüksek derecede emekli maaşı alanlar, yüksek derecede maaş alan kamu çalışanları, yüksek gelirlere uygulanabilecek ek vergiler ve askeri masraflar. Mayıs ayındaki yazısında Beppe Giulietti’nin belirttiği gibi 13 milyarlık F35 savaş uçağı alımı ihalesi belki de engellenmesi gereken ilk harcama öte yandan mevcut başbakan Mario Monti’nin 2005-2008 yıllarında Bruegel adlı devletlere askeri harcamalarda danışmanlık veren şirketin ilk başkanı olması gerçeğini göz önünde bulundurmak lazım.

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam