15/06/2011 | Yazar: Murat Çınar

İtalyan halkı havası temiz, suyu halkın ortak malı olan ve hükümeti artık farklı ve yeni bir ülke istiyor. 

İtalya referendumdan 4 Sì ile çıktı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İtalyan halkı havası temiz, suyu halkın ortak malı olan ve hükümeti artık farklı ve yeni bir ülke istiyor. 

İtalya’da ve yurt dışında 12 ve 13 Haziran 2011 tarihlerinde İtalyanlar çok önemli bir tercih için sandık başına gitti. Katılım bir hayli yüksekti ve verilen kararın geçerli olabilmesi için gerekli %50+1 oy sınırının %57 ile geçildi.
 
Referendum meclis tarafından alınmış 4 büyük kararın halk tarafından kabul edilip edilmediğini halka sormasıyla ilginç bir yapıya sahipti. Son aylarda hızla ve gerekli çoğunluğun kıl payı geçilmesi ile çıkartılan bu dört yasa Yargıtay ve Yüksek Mahmeke tarafından red edilip halk girişimince referenduma götürüldü.
İlk iki madde su sistemi işletimi ve yatırımının ve fiyatının belirlenmesinin özelleştirilmesini öngörüyordu. Üçüncü madde nükleer santrallerin kurulmasını ve dördüncü madde ise Başbakan ve Bakanların görevde bulundukları sürece yargılanamamasını sağlıyordu. Bilhassa su üzerine ve son aylarda da nükleer santraller üzerine yaratılan ulusal kampanyalar sayesinde sandığa giden %57’lik oy hakkına sahip İtalyan yurttaşlarının(toplam 28.789.000) ortalama %95’i evet dedi yani bu yasaların kalkmasını talep etti.
 
Pek tabii ki referendum öncesinde büyük bir internet çalışması ve yerel örgütlenmeler sayesinde yaratılmış olan bir halk hareketi söz konusuydu.
 
Doğal olarak İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi kısa sürede aldığı ikinci darbeden sonra da, ilki yerel seçimler, çağrılara rağmen isitifa etmedi nitekim şimdi gözler hükümetin kararından çok halen devam eden Mills, Mediaset, Mediatrade ve son aylarda eklenen 18 yaş altı fuhuş davasına yönelmiş durumda. Eğer hükümet kendi kendine parçalanmazsa İtalya davaların sonucu ile adli yollardan parçalanmasını bekliyor; havası temiz, suyu halkın ortak malı olan ve hükümeti artık farklı ve yeni bir ülke için. 
 

Etiketler: yaşam, siyaset
nefret