18/02/2014 | Yazar: Kaos GL

Avrupa’nın ilk açık trans parlamenteri Vladimir Luxuria, eşcinsel hakları tartışmalarıyla çevrelenen Soçi Kış Olimpiyatlarında gözaltına alındı.

İtalyan Trans Vekil Soçi’de Gözaltına Alındı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Avrupa’nın ilk açık trans parlamenteri Vladimir Luxuria, eşcinsel hakları tartışmalarıyla çevrelenen Soçi Kış Olimpiyatlarında gözaltına alındı.
 
İki aktivistin söylediğine göre, ünlü İtalyan eşcinsel hakları savunucusu ve eski milletvekili, Soçi’de Rusça “Eşcinselde Sıkıntı Yok” yazılı bir pankartla Kış Olimpiyatlarını izlerken gözaltına alındı.
 
İtalyan temsilciler meclisine seçildikten sonra Avrupa’nın ilk açık trans parlamenteri olan televizyon siması ve oyuncu Vladimir Luxuria, söylendiğine göre Pazar günü Rus polisi tarafından gözaltına alındığını söylemek için Roma’daki iki eşcinsel hakları kuruluşunun yöneticilerini aradı.
 
Di’Gay Project onursal başkanı Imma Battaglia Corriere.it’e, “Soçi’de Rusça ‘Eşcinselde Sıkıntı Yok’ yazılı bir pankartla Olimpiyatları izlerken polis tarafından gözaltına alındı,” diye konuştu.
 
Televizyon yıldızının kendisinin hangi polis merkezine götürüldüğünü anlayamadığını söyleyerek,  Luxuria’nın ayrıca “Yardım edin, gözaltına alındım. Yalnızım,” yazan bir kısa mesaj gönderdiğini ekledi.
 
ArciGay başkanı Flavio Romani, kendisinin de Luxuria’dan bir telefon çağrısı aldığını söyledi.
 
İtalyan Dışişleri Bakanı Emma Bonino’nun personeli, Twitter’da bir kriz biriminin gözaltını takiben “halihazırda faal” olduğunu yazdı.
 
2006’dan 2008’e kadar Komünist Yeniden Kuruluş Partisi’nden milletvekili olan Luxuria, İtalya’da tanınmış bir gey, lezbiyen, biseksüel ve trans hakları savunucusudur.
 
Daha öncesinde Pazar günü, Twitter’da Olimpiyat gösterilerinin önünde gökkuşağı renkli bir yelpaze ve şemsiyeyle dururken çekilmiş fotoğrafını paylaşarak Soçi’ye vardığını yazmıştı.
 
Gözaltı haberleri üst düzey politik figürlerde zorbalık ve kınama tepkisi uyandırdı.
 
Sol Ekoloji Özgürlük (SEL) Partisi’nin açık gey başkanı Nichi Vendola Twitter’da, “Devletin ahlak polisine karşı asi, özgür, korkusuz. Teşekkürler, Vladi Luxuria.” diye yazdı.
 
Bir başka SEL milletvekili Alessandro Zan, İtalyan devlet başkanı Giorgio Napolitano’yu müdahaleye çağırdı ve ekledi: “Eğer Luxuria önümüzdeki birkaç saat içinde salıverilmezse, Rusya’ya gitmeye ve katılmak isteyen tüm milletvekillerine davet göndermeye hazırım.”
 
İtalyan Dışişleri Bakanı sözcüsü, gözaltı haberleri hakkında yorum yapamayacağını ancak Moskova’daki İtalyan Konsolosluğu’nun Soçi’de ne olduğunu araştıran bir personeli olduğunu söyledi.
 
Daha sonra Luxuria’nın salıverildiği bildirildi.
 
Çeviri: Cem Öztürk (Gökkuşağının Kızılı)
Kaynak: theguardian.com 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam