29/11/2013 | Yazar: Kaos GL

İTÜ Cins Arı Heteroseksizm Karşıtı Öğrenci Topluluğu, 5 Aralık Perşembe günü Maslak Kampüsü Dayanışma Meydanı’nda buluşarak ‘Rektörlük, İTÜ’de okuyan ve çalışan LGBTİ’leri tanımalıdır,’ diyecek.

İTÜ Cins Arı: Başka Bir İTÜ Mümkün! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İTÜ Cins Arı Heteroseksizm Karşıtı Öğrenci Topluluğu, 5 Aralık Perşembe günü Maslak Kampüsü Dayanışma Meydanı’nda buluşarak “Rektörlük, İTÜ’de okuyan ve çalışan LGBTİ’leri tanımalıdır,” diyecek. Meydandan Rektörlük binasına yapılacak yürüyüş sonrasında binanın önüne kurulacak serbest kürsüde öğrenciler kampüse ve üniversite yönetimine yönelik taleplerini dile getirecekler.
 
İTÜ Cins Arı buluşma öncesi yapılan açıklamada, LGBTİ öğrenciler olarak İTÜ’de son dönemde yüze yakın araştırma görevlisinin hukuk dışı bir şekilde işten çıkarılmasına, İTÜ forumunun oluşturduğu fidanlığın kaldırılmasına ve mezuniyet töreninde AK Gençlik grubunun İTÜ öğrencilerine uyguladığı şiddete kayıtsız kalamayacaklarını belirtti.
 
Homofobik, Transfobik, Cinsiyetçi Olmayan Bir Üniversite Mümkün!
“Faaliyette bulunduğumuz dört yıl boyunca afişlerimiz defalarca yırtıldı; kampüs içerisinde gerekçe gösterilmeden etkinliklerimiz kısıtlandı; mekân taleplerimiz reddedildi; üniversitede ve sosyal medyada hem bizler hem topluluğumuz hedef gösterildi, nefret söylemine, ayrımcılığa, taciz ve baskıya maruz kaldı. Buna karşılık, üniversite yönetimi ne karşılaştığımız sorunları kurum içerisinde çözmeye çalıştı ne de bir daha olmaması adına önlem aldı,”                                                                                   diyen İTÜ Cins Arı, taleplerini şöyle sıraladı:
 
- Heteroseksist ve cinsiyetçi eğitim müfredatı gözden geçirilerek, her türlü ayrımcı öğeden arındırılmalıdır. 

-Üniversite ve yurt bünyesinde nefret söylemine homofobik/transfobik söylem ve eylemlere tolerans gösterilmemelidir. Üniversite ve yurtlar, her türlü cinsiyet kimliğine ve cinsel yönelimin yaşadığı ayrımcılıklara karşı duruşu, ilke ve yönetmeliklerine ekleyecekleri maddelerle, hukuki güvence altına almalıdır.

-“Genel ahlak” bahane edilerek hiçbir bireyin cinsel yönelimi ve cinsiyet kimliğinden dolayı eğitim ve barınma hakkı elinden alınmamalı ya da hiçbir birey bundan dolayı cezaya tabi olmamalıdır.

-Üniversite bünyesinde ayrımcılık, LGBTİ, ve taciz komisyonları oluşturulmalıdır.
 
-Eğitim kurumlarında sivil toplumdan da destek alınarak insan hakları, ayrımcılık ve taciz odaklı eğitimler verilmelidir.

-Üniversite bünyesinde cinsiyet, toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim/cinsiyet kimliği çalışmaları açılmalıdır.

-Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği çalışmaları yapacak öğrenci kulüplerinin kurulmasına engelleyen hukuki gerekçeler bir an önce sonlandırılmalı ve bu kulüplere faaliyetlerini gerçekleştirebilmeleri için mekan tahsis edilmelidir.

-Yurtlar öğrencilerin taleplerini giderecek şekilde arttırılmalı ve özgürlüklerin kısıtlanmayacağı şekilde yeniden düzenlenmelidir. 

-LGBTİ öğrencilerin kolayca yararlanabileceği şekilde cinsiyetsiz tuvalet/yurt odası/soyunma odası oluşturulmalıdır.
 
-Ailesi tarafından dışlanmış LGBTİ öğrencilere, kendilerinden varlık beyanı istenmeksizin, sadece kişisel beyanları esas alınarak, burslarda pozitif ayrımcılık uygulanmalıdır. 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam