10/10/2006 | Yazar: Kaos GL

‘İyi bir psikiyatr ile yapılacak terapi seanslarının ihtiyaç duyan insanlara faydalı olabileceğini en azından sorunlarınızı ve kaynağını bulmakta yardımcı olacağını söyleyebilirim. Eğer bir psikiyatra gitmek istiyorsanız korkmayın ve açık olun.’

‘İyi bir psikiyatr ile yapılacak terapi seanslarının ihtiyaç duyan insanlara faydalı olabileceğini en azından sorunlarınızı ve kaynağını bulmakta yardımcı olacağını söyleyebilirim. Eğer bir psikiyatra gitmek istiyorsanız korkmayın ve açık olun.’

KAOS GL

Üç ay önce G.Ü. psikiyatri servisinde bir hocadan randevu almış, hastaneye gidince fikrimi değiştirip normal poliklinikte muayeneye girmeye karar vermiştim. Oldukça heyecanlı ve ilginç bir deneyim olacağı inancındaydım. Yıllardır bir psikiyatr ya da psikologla görüşmenin insanların ruh sağlığı açısından faydalı olacağı inancını taşımış, hatta bununla yetinmeyip konuyla ilgili birçok kitap okuyarak bilgilerimi arttırmıştım. Okuduğum her kitapla birlikte sorunlarımın başka bir kaynağını buluyor ve geçici de olsa rahatlamalar yaşıyordum. Sonraları soruna ‘ben’ merkezli yaklaşmaktan vazgeçerek yaşadığım çevreyi ve geneliyle tüm insanları (sevgisiz, kalleş) bulmuştum.

Doktorumla iyi bir iletişim kurduğumu söyleyebilirim. Görüşmelerimiz (haftada 1 saat) 1 yıl daha sürecek. Şu an kendimi çok olumlu ve iyi hissettiğimi söylersem sizi yanıltmış olurum. Fakat gittiğim günden bugüne değişen birçok şey olduğunu da belirtmeliyim. Şu an kendimi korunmasız ve güçsüz duyumsuyorum. Bunu terapistime söylediğimde bunun terapinin kötü bir yönü olduğunu ve zaman içinde bunun geçeceğini söyledi.

Psikoterapi ‘ben merkezli’ bir yöntem olduğundan bugüne kadar kendimden gizlediğim birçok gerçeği öğrendim. Korkularımın ve zayıflıklarımın üstüne gitmek beni incitse de bu dünyada daha korkusuz, daha mutlu yaşamak için psikoterapinin kendi adıma faydalı olduğunu ve olacağını söylemek istiyorum. Bu yazıyı okuduğunuzda bazılarınızın burun kıvırabileceğini biliyorum. Sanmayın ki bugüne kadar kendimi sorgulamadım, gerçekliğimle yüzleşmedim. Hem kendi başıma, hem de ister gey ister heteroseksüel dost, arkadaşlarımla yaşam, ama nasıl bir yaşam konusunda oldukça dürüst akıl yürütmelerde, düşünce alışverişinde bulundum. Ne olduğum, ne olmak istediğim ve yaptıklarımın bilincinde ve takibindeydim.

İyi bir psikiyatr ile yapılacak terapi seanslarının ihtiyaç duyan insanlara faydalı olabileceğini en azından sorunlarınızı ve kaynağını bulmakta yardımcı olacağını söyleyebilirim. Örneğin doktorumun uyguladığı Türkiye’de yeni uygulanmaya başlanan bir metod ile yönlendirmeden uzak, belirleyici faktörün kendimin olduğu görüşmeler ile kendi bütünlüğümü koruyarak sorunlarımı gözden geçirmek beni rahatlatıyor. Sonuç olarak eğer bir psikiyatra gitmek istiyorsanız korkmayın ve açık olun. Selamlar.


Kaynak: Kaos GL, Ocak 1996, Sayı 17



Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam