28/11/2021 | Yazar: Kaos GL

İzmir’de bir haftada üç nefret saldırısı: Üç trans kadın ağır yaralandı, bir trans kadın öldürüldü. Genç LGBTİ+, saldırıların bağlantılı olup olmadığının araştırılmasını talep ediyor.

İzmir’de peş peşe transfobik nefret saldırıları! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İzmir’de bir haftada üç transfobik nefret saldırısı yaşandı. 20 Kasım Cumartesi akşamı Alsancak’ta bir erkek bir saat arayla iki trans kadına saldırdı. Kadınlar saldırıda ağır yaralandı. Bundan bir hafta sonra, 27 Kasım Cumartesi ise Basmane tren garı önündeki saldırıda trans kadın Berrak öldürüldü.

Saldırıda yaralanan kadınlarla görüşen Genç LGBTİ+ Derneği, yaşananlara dair açıklama yaptı ve sürecin takipçisi olacağını duyurdu.

Açıklamanın tam metni şöyle:

“Basına ve kamuoyuna,

Üzgün, öfkeli ve kaygılıyız…

Geçtiğimiz haftadan bugüne, İzmir’de seks işçisi trans kadınlara yönelik olarak en az üç ayrı nefret saldırısı gerçekleşmiştir.

20 Kasım Cumartesi akşamı Alsancak’ta iki farklı sokakta tek fail tarafından 1 saat arayla gerçekleştirilen iki farklı saldırıda iki trans kadın ağır yaralanmıştır. Saldırıya maruz bırakılan kadınlardan birinin tedavisi yoğun bakımda sürerken diğeri tedavisinin ardından taburcu edilmiştir. Görgü tanıkları tarafında özel yapım bir suç aleti kullandığı ve saldırılarının ardından ‘’bu tür saldırıların devam edeceği’’ yönünde tehditler savurduğu aktarılan fail, olayın ardından yakalanarak gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır.

Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen bu transfobik nefret saldırılarından yalnızca 1 hafta sonra, 27 Kasım Cumartesi günü, Basmane tren garı önünde iki trans kadın transfobik nefret saldırısına maruz bırakılmıştır. Bu saldırı sonucunda saldırıya uğrayanlardan biri yaralı olarak kurtulmuş ancak yanındaki arkadaşı Berrak ağır biçimde yaralanmış ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmiştir.

Berrak’ın kaybı için çok üzgün ve öfkeliyiz… Yakınlarına ve hepimize başsağlığı diliyoruz.

Saldırının failinin yakalanması için derhal etkin soruşturma yürütülmesini ve nefret saikiyle işlediği cinayet için en üst sınırdan ceza almasını talep ediyoruz!

1 trans kadının katledildiği ve 3 trans kadının ciddi şekilde yaralandığı; saldırıya şahit bırakılanlar ve tüm topluluğa yönelik olarak gerçekleştirilen bu transfobik nefret saldırılarının bağlantılı olup olmadığı aydınlatılmalı, failleri en kısa sürede bulunarak nefret saikiyle işlenen cinayet ve suçlar için en üst sınırdan ceza almalıdır!

“Gerçekleşen her iki nefret saldırısına maruz bırakılanlarla her türlü dayanışma içerisinde olduğumuzu; hukuki süreç başta olmak üzere tüm sürecin takipçisi olduğumuzu duyururuz.”


Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları, çalışma hayatı
İstihdam