03/05/2022 | Yazar: Yunus Emre Demir

İzmir’de trans kadınlara polis şiddetinde bugün: Yüksek ses bahanesiyle darp, biber gazı, ambulans girişine ise engel!

İzmir'de polis, yüksek ses bahanesiyle trans kadınların evine biber gazı sıktı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Polis bugün (3 Mayıs) trans kadın seks işçilerinin yaşadığı ve çalıştığı Alsancak’taki 1463 Sokak’a yüksek ses şikayeti olduğunu gerekçe göstererek geldi. Araçtan inen polisler yüksek ses şikayetiyle gelmelerine rağmen ilk iş olarak sokaktaki insanları kovarak etrafı boşalttılar.

Trans kadınların yaşadığı evlerden birine gelerek sokakta çalışan kadınlardan birini zorla aşağı indirmeye çalışan polise sokakta yaşayan diğer trans kadınlar tepki gösterdi. Seks işçisi kadınlar polislere, eğer bir şikayet varsa tutanak tutmalarını söyledi.

Video kaydı alanlara saldırdılar, evin içine biber gazı sıktılar, ambulansın girişini engellediler

Trans kadınların olay anını video kaydına almaya başlamasının ardından polisler kadınlara saldırdı. Kadınlardan birinin peşinden koşup eve giren polis, kadınları darp etti ve evin içine biber gazı sıktı.

Polisin saldırdığı trans kadınlardan biri şeker hastasıydı ve insülinini alması engellendiği için şeker komasına girdi. Bir başka trans kadın da saldırı nedeniyle panik atak geçirdi. Trans kadınlara tıbbi müdahalede bulunması için olay yerine çağrılan ambulans, polis ablukası sebebiyle bir süre sokağa giremedi.

Sokakta yaşayan trans kadınların avukatı Av. Sena Yazıbağlı, 5 kadının polis saldırısı nedeniyle darp raporu aldığını ve savcılığa giderek şikayetçi olacaklarını belirtti.

İzmir Emniyet Müdürlüğü: Operasyondan haberimiz yok

Trans kadınların olay sırasında İHD’ye başvurmasının ardından İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne ulaşan İnsan Hakları Derneği yetkilileri, emniyetin böyle bir operasyondan haberdar olmadığını, polislerin inisiyatifiyle gerçekleşen bir durum olduğunu belirttiler.

Aynı sokakta dün bıçaklı saldırı gerçekleşti

Olay sırasında sokakta bulunan ve darp edilen kadınlardan Yıldız İdil Şen, polis şiddetini şu sözlerle anlattı:

“Ben dün bu sokakta neredeyse bıçaklanacaktım. Polis hiçbir şey yapmadı. Aradık ekip bile gelmedi. Onlara da bunu hatırlattık. Buraya gelerek yüksek ses bahanesiyle bizi taciz ediyorlar. Evlerimize gelen market siparişinin sokağa girmesine bile izin vermiyorlar.”

Av. Sena Yazıbağlı da polislerin uyguladıkları sistematik şiddetle trans kadınları yaşam ve çalışma alanlarından sürgün etmeye çalıştıklarını söyledi. Yazıbağlı aynı zamanda Alsancak’taki trans kadınların sokağa çıkmasının ceza yazma tehdidiyle engellendiğini, müşterilerinin gözaltına alınarak tehditle yalan ifade verdirildiğini belirtti.


Etiketler: insan hakları, kadın, çalışma hayatı
İstihdam