11/10/2017 | Yazar:

İzmir Medya Okulu: ‘Kendi haberimi kendim yapabilirim!’

İzmir Medya Okulu nasıl geçti? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İzmir Medya Okulu: “Kendi haberimi kendim yapabilirim!”​

Genç LGBTİ+ ve Kaos GL ortaklığında Aktivizm Okulu kapsamında gönüllü muhabir ve yazar ağını güçlendirmek, LGBTİ’leri kendi hikayelerini yazmaya teşvik etmek, hak temelli haberciliği yaygınlaştırmak için yapılan İzmir Medya Okulu 7 Ekim Cumartesi günü gerçekleşti. Programın ilk aşamasında A. Buğra Tokmakoğlu’nun Habercilik ve Temel Gazetecilik Kavramları konuşuldu. Tokmakoğlu’nun sunumu gazetenin tarihsel süreci ve temel gazetecilik kavramlarının anlatımıyla başladı.

Haberin doğrulama aşamasının önemli olduğuna dikkat çeken Tokmakoğlu, haberin iddia olarak kalması için denetleme ve teyitin yapılması gerektiğini söyledi:

“Haberin bilgi toplama ve yazma kısmını herkes yapıyor ama denetim ve doğrulama aşaması gözden kaçabiliyor. Bu ciddi bir sorun, farklı kaynaklardan doğrulanmamış haber sallantıda kalıyor. Okuyucunun aklında soru işareti bırakacak ifadelere sebep olabiliyor. Ve yaptığınız şey haber değil sizin iddianız olabiliyor. Bu sebeple, haberimizi destekleyecek demeçlere ihtiyaç duyuyoruz.”

Okulun ikinci oturumunda “Yurttaş gazeteciliği” ve hak temelli haber yazımı tartışıldı.

Genel kavramlar sunumundan sonra katılımcılar anaakım gazeteler üzerinden mizanpajı, manşeti ve sürmanşeti tartıştılar. Tartışmalarla birlikte hak temelli gazetecilik üzerine yeni tartışmalar açan katılımcılar, hayatta kalanı gözeten habercilik hususunda klişelere ve manipülasyona sebep olabilecek bilgilerin paylaşımını konuştular.

Okulun üçüncü oturumunda, KaosGL.org editörlerinden Gözde Demirbilek yürütücülüğünde “Bu haberde beni rahatsız eden bir şey var!” atölyesi gerçekleşti.

Atölyede katılımcılar dört gruba ayrılarak ayrımcı dil içeren haberleri incelediler. Ardından, haberleri yeniden yazarak büyük gruba sundular. Haber görsellerinin, başlıklarının ve spotlarının yeniden incelendiği atölyede hak temelli habercilik bazında görünürlük ve ayrımcılık tartışıldı.

Okulun son oturumu “Kendi içeriğimi kendim yapabilirim!”a katılımcılar yazmak için nasıl motivasyonlara ihtiyaç duyduklarını tartışarak başladılar. Haber dışı üretilen içeriği paylaşma sürecinde ne tür kaygılar taşıdıklarını paylaştılar.

İçerik üretirken politik hassasiyetin göz önünde bulundurulması, içeriğin takibinde yazarın kendi motivasyonunu ve isteğini gözetmesi, “Ben neleri okumaktan hoşlanıyorum” sorusundan yola çıkarak “Bu içeriği okur muydum” sorusuyla içeriğin yeniden gözden geçirilmesi konuları katılımcıların paylaşımlarıyla tartışıldı.

İzmir Medya Okulu, etkinliğin değerlendirilmesiyle son buldu.


Etiketler: medya
İstihdam