02/04/2024 | Yazar: Yusuf Çelik

Direnişin Renkleri üyeleri, yaşananları KaosGL.org’a anlattı.

İzmir Newrozu'nda saldırıya uğrayan Direnişin Renkleri üyeleri: “Sekiz kere saldırıya uğradık” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

17 Mart Pazar günü İzmir Gündoğdu meydanında Newroz kutlamalarına katılan Direnişin Renkleri üyelerine polis ve nasyonalist gruplar saldırdı. Saldırı detaylarını ve yaşananları konuşmak için Direnişin Renklerinden Selman, Hilal ve Oğuzhan ile bir araya geldik.

Alana LGBTİ+ bayraklarıyla girmeye çalışırken polis tarafından engellenen Direnişin Renkleri üyelerinden Hilal, “Benim elimde LGBTİ+ bayrağı vardı ve beni alana almadılar. Arkadaşlarıma durumu anlattım ve arkadaşlarımızdan biri bayrağı elimden alıp alana girmeye çalıştı. Tam bu esnada polis müdahalesi başladı” dedi.

“LGBTİ çünkü, düzeni bozuyor”

2023’teki Newroz kutlamalarında polis ile herhangi bir gerilim yaşanmadığını belirten Selman, “Bu Newroz’da da tartışma yaşanacağını pek düşünmemiştik. Ancak olabileceği ihtimali aklımızın bir ucunda hep vardı. Ama küçük bir ihtimaldi. Tartışma artınca bayrağı alana almanın farklı yollarını düşündük ama bunun olmayacağını anlayınca arkadaşlarımızla beraber irademizi ve duruşumuzu göstermeyi amaç edindik. Bayraklarımızın alana neden alınmadığını sorduğumuzda “LGBT çünkü, düzeni bozuyor” cevabını aldık” diye konuştu. Selman, polisle yaşanan tartışma sonucunda bayrakları ile alana girdiklerini belirtti.

“Bize saldıran bir kişi geri dönüp özür diledi”

Art arda sekiz saldırıya uğradıklarının altını çizen Direnişin Renkleri üyeleri, “Çok kaotik bir an içinde sürekli olarak arkadaşlarımızla yan yana durmak zorundaydık” ifadelerini kullandı.

Saldırıların art arda geldiğini belirten Hilal, “İlk saldırı gerçekleştikten sonra biz nasyonalistleri geri püskürttük ve bir şey yapamayacaklarını anladılar. Gittiklerini düşündüğümüz anda tekrar bir örgütlenme alanı oluşturup halkı provoke edip LGBTİ+ bayrağını kriminalize ettikleri bir durum yaşandı. Bu provokasyondan sonra bize saldıran bir kişi geri dönüp özür diledi. Toplamda 7-8 saldırı gerçekleşti. Biz tam orta da durduğumuz için dört bir taraftan saldırıya uğruyorduk.  Bu saldırılarda diğer devrimciler de bizimle birlikte saldırıya uğradılar” dedi.

“Yapılan saldırı, Kürt halkına mal edilemez”

Sosyal medyada saldırıyı Kürt halkına mal edilemeyeceğini söyleyen Oğuzhan,

“Bu yapılan saldırı Kürt halkına mal edilemez. Kürt halkı zaten kriminalize edilen bir halk. Bu saldırının Kürtlere mal edilmesini bilinçsiz bir tutum. Faşist bir saldırıydı ve faşist olmanın ırkı olduğunu düşünmüyorum. LGBTİ+ düşmanı olan aslında devlet ve devletin nefret politikası. Orada bize güç veren şey omuz omuza olmaktı” diye konuştu.

izmir-newroz-unda-saldiriya-ugrayan-direnisin-renkleri-uyeleri-sekiz-kere-saldiriya-ugradik-1

*Bu haber, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile hazırlanmıştır. İçerik tamamıyla KaosGL.org’un sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, beda
İstihdam