21/07/2023 | Yazar: Kaos GL

Mahkeme, Valiliğin 2022 İzmir Onur Yürüyüşü yasağını iptal etti. Bir yıl sonra gelen kararda devlete yükümlülükleri hatırlatıldı.

İzmir Onur Yürüyüşü yasağı bir yıl sonra iptal edildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

26 Haziran 2022’de yapılan 10. İzmir Onur Yürüyüşü’ne Valilik yasağı Mahkeme kararıyla iptal edildi.

İzmir Valiliği, yürüyüşe iki gün kala tüm etkinlikleri yasaklamıştı. Genç LGBTİ+ Derneği bu yasak kararını yargıya taşıdı. İlk derece mahkemesi, yasağın hukuka uygun olduğunu öne sürerek yasak kararını savundu.

Bu karara karşı derneğin İzmir Bölge İdare Mahkemesine yaptığı istinaf başvurusu sonuçlandı. Bölge İdare Mahkemesi, İzmir Valiliğinin almış olduğu yasaklama kararını hukuka aykırı bularak, valiliğin işlemini iptal etti.

Mahkeme devlete yükümlülüklerini hatırlattı

Genç LGBTİ+ Derneği, bir yıl sonra gelen iptal kararını şöyle değerlendirdi:

“Böylece İzmir Valiliğinin onur haftası etkinliklerini ve onur yürüyüşlerini yasaklamasının ve engellemesinin hukuka aykırı olduğu bir kez daha tescil edilmiş oldu. Mahkeme, barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını, ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirerek bu hakkın ifadenin açıklanması kapsamında korunması gerektiğini ve bu haktan vazgeçilmesinin olanaksız olduğunu ifade etmiştir.

“Diğer bir yandan da devletin, bu hakkın korunması hususunda somut önlemler alma yükümlülüğünün olduğunu belirterek devlete pozitif yükümlülüklerini de hatırlatmıştır. Mahkeme ayrıca, onur yürüyüşlerinin, LGBTİ+'ların maruz bırakıldığı nefret, ayrımcılık ve şiddete karşı toplumda farkındalık yaratma özelliğinin bulunduğunu kabul ederek bu anlamda onur yürüyüşlerinin, çoğulculuğa ve barış içinde bir arada yaşamaya katkı sağlayacağı için demokratik toplumda korunması gereken bir temel hak ve hürriyet kullanımı olduğuna dikkat çekmiştir.

“Genç LGBTİ+ Derneği olarak LGBTİ+'ların insan haklarının korunması, Anayasa'nın, uluslararası sözleşmelerin ve mahkeme kararlarının uygulanması ve LGBTİ+'ların barışçıl eylemlerini keyfi, ölçüsüz ve hukuka aykırı biçimde engelleyen her türlü uygulamanın ve politikanın sona erdirilmesi için LGBTİ+'lara yönelen hak ihlallerine karşı her alanda savunuculuk yapmaya devam edeceğiz.”

İzmir Onur Yürüyüşü’nde ne olmuştu?

İzmir’de 20 Haziran 2022’de başlayan 10. İzmir LGBTİ+ Onur Haftası etkinlikleri devam ederken, İzmir Valiliği yasak kararı yayımladı. Valilik yayımladığı kararda doğrudan LGBTİ+’ları ve Onur Yürüyüşü’nü geçirmezken “ilimizde bazı grup ve oluşumlarca yapılacak çeşitli etkinliklerin, toplumsal duyarlılıklar nedeniyle vatandaşlarımız arasında infial uyandırabileceği değerlendirilmektedir” ifadeleri yer aldı.

İzmir Valiliği’nin kararına göre İzmir’de 24 Haziran günü saat 00.01’den itibaren 26 Haziran günü saat 23.59’a kadar 3 gün süre ile kentteki tüm açık alan etkinlikleri yasaklandı.

Bu kararla İzmir Onur Haftası’nın etkinlik programında yer alan 24 Haziran günü Kültür Park’ta piknikle başlayacak “Vegan Hafıza” etkinlikleri ve 26 Haziran günü gerçekleştirilmesi planlanan Onur Yürüyüşü Valilik kararıyla yasaklanmış oldu.

Yasak kararına rağmen 26 Haziran 2022’de LGBTİ+’lar İzmir Onur Yürüyüşü’nde bir araya geldiler. Polis yürüyüşe saldırdı ve 12 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlardan biri sağlık kontrolünün ardından, diğer 11 kişi de ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, siyaset, onur yürüyüşü, dava
İstihdam