27/12/2007 | Yazar: Kaos GL

6 Aralık’ta İzmir’de karşı koymamasına rağmen polis tarafından omzundan vurularak yaralanan Melisa’nın yaşadıklarını protesto etmek amacıyla basın açıklaması düzenleyen İzmir Travesti ve Trans

6 Aralık’ta İzmir’de karşı koymamasına rağmen polis tarafından omzundan vurularak yaralanan Melisa’nın yaşadıklarını protesto etmek amacıyla basın açıklaması düzenleyen İzmir Travesti ve Transeksüel İnisiyatifi: ‘Herhangi bir mahkeme izni olmadan yaşadığımız evler basılıp, ücret karşılığı bu insanlarla beraber olduğumuz iddia edilerek ev kapatma ve mühürleme uygulaması yapılmaktadır. Özel hayatımızın dokunulmazlığına, barınma ve yaşama hakkımıza karşı ihlaller gerçekleştirilmektedir.’

Biz İzmir’de yaşayan transeksüel ve travestiler, yıllardır kamusal ve özel alanda psikolojik ve fiziksel şiddetle karşı karşıyayız. Son bir buçuk yıldır Alsancak başta olmak üzere, yoğunlukla bulunduğumuz, yaşadığımız yerlerde, biz travesti ve transeksüellere yapılan baskılar, kötü muamele ve keyfi uygulamalar günden güne artmaktadır.

6 Aralık 2007 tarihinde bir arkadaşımız erkek arkadaşıyla, arabada seyir halindeyken, dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle durdurulmuştur. Basında belirtildiğinin aksine, memura hiçbir karşı koyma ve saldırı olmamasına rağmen, arkadaşımız teslim olmasına rağmen polis kurşunuyla nedensiz yere omzundan vurulmuştur.

Bu olaydan sonra doğal olarak bizlerin hastanede göstermiş olduğu tepkiden dolayı, daha önceden genel uygulama adı altında, travesti ve transeksüellerin yaşadığı sokaklarda yapılan 22.00 – 02.00 saatleri arasındaki nokta nöbeti daha da sıkılaştırılmıştır. Bu süre içerisinde, bizler günlük ihtiyaçlarımızı gidermek için dahi, evimizden dışarı çıkamamaktayız. Çıktığımız takdirde neresi olursa olsun buralarda ekipler tarafından alı konularak, genel ahlaka aykırı olduğumuz gerekçesiyle, kabahatler kanunu adı altında para cezasına çarptırılmaktayız.

Bunun yanı sıra bizlerin yaşadığı sokaklardan geçen insanlar, polisler tarafından GBT uygulaması adı altında durdurulup sözlü tacizlerle, aşağılamalara maruz kalmaktadırlar. Bizleri ziyarete gelen arkadaşlarımız evlerimizin kapısından alı konularak, sorgulanmaktadır. Herhangi bir mahkeme izni olmadan yaşadığımız evler basılıp, ücret karşılığı bu insanlarla beraber olduğumuz iddia edilerek ev kapatma ve mühürleme uygulaması yapılmaktadır. Özel hayatımızın dokunulmazlığına, barınma ve yaşama hakkımıza karşı ihlaller gerçekleştirilmektedir.

Maruz kaldığımız bu ihlalleri, yazılı ve görsel basında anlatma imkânımız olmamaktadır. Sürekli olarak medyada yer alan asılsız ve yanlı haberler, toplumda bizlere karşı olan önyargıları ve transfobiyi tetiklemektedir. Medyadan bizlere karşı, tarafsız olmasını istiyoruz.

İzmirli travesti ve transeksüeller olarak hak ve hürriyetlerimizi kısıtlayan bu uygulamaların bir an evvel sona erdirilmesini istiyor ve bu konuda insan haklarına duyarlı herkesi, bizimle beraber olmaya çağırıyoruz

Travesti ve transeksüel hakları insan haklarıdır.

Travesti ve transeksüel olmak kabahat değildir.

İzmir Travesti ve Transeksüel İnisiyatifi


*Konuyla ilgili haberler:

[[İzmirli travesti ve transeksüeller örgütlendi]]
Etiketler: insan hakları
nefret