13/10/2022 | Yazar: Aslı Alpar

Japonya’nın başkenti Tokyo’da LGBTİ+’lar artık partnerlik sözleşmesi imzalayabilecek. Japonya, Evlilik eşitliğinin tanınmadığı tek G7 ülkesi.

Japonya adım adım eşitliğe  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Partnerlik Sözleşmesi için başvuru yapan çift Soyoka Yamamoto ve Yoriko, Noriko Hayashi/Bloomberg

Evlilik eşitliğinin tanınmadığı tek G7 (Dünyada ekonomisi en büyük yedi ülkenin oluşturduğu birlik) ülkesi olan Japonya’nın başkenti Tokyo’da artık LGBTİ+’lar partnerlik sözleşmesi imzalayabilecek.

Tokyo'da LGBTİ+ hakları için çalışan Fair'in başkanı Soshi Matsuoka, Boloomberg’e şunları söyledi:

"Sistemin Tokyo'ya getirilmesi son derece olumlu ancak ortaklık yeterli değil. Eşit evlilik istiyoruz.”

Ülkede eşit evlilik hakkı için yıllardır süren bir mücadele var, yapılan araştırmalar kamuoyunun eşit evliliği desteklediğini gösterse de Japonya’da iktidar eşitlik için bu adımı atmıyor. Eşit evlilik için ülkede yapılan sembol eylemlerden biri 2019 yılında gerçekleşti. 14 Şubat Sevgililer Günü’nde 13 eşcinsel çift Japon hükümetine karşı dava açtı. Dava evlilik eşitliğinin tanınmaması nedeniyle çiftlerin maddi ve manevi zarar gördüğü gerekçesiyle açıldı.

Tokya’daki partnerlik sisteminden faydalanabilmek için partnerlerden en az birinin bu kentte yaşaması, çalışması ya da okuması gerekiyor. Başvurular çevrimiçi olarak yapılacak ve sözleşmeler 1 Kasım'dan itibaren geçerli olacak.


Etiketler: insan hakları, yaşam, dünyadan
İstihdam