21/10/2024 | Yazar: Kaos GL
Jetz.space’in 6 Haziran’da başlayan ilk edisyonu, topluluk çalışmalarıyla genişliyor. Yapıt, yazı, söyleşi gibi üretimleri içeren ilk edisyon 3 Aralık’a kadar jetz.space'de.
Görsel: Kadir Kayserilioğlu, Geçmiş Yabancı Bir Gezegendir, 2021, film, 55 dak. 2sn., sanatçının izniyle
Sanatsal ifade ve yaratıcı aktivizm kesişiminde çalışan Jetz Kolektif'in görsel sanatlar, bilim ve sivil toplumun yaratıcı yöntemlerini buluşturmak için kurduğu jetz.space 6 Haziran 2024'te yayına başladı. Çevrimiçi sunulan başlangıç edisyonu Güzel Yeni Dünya, ekoloji, ekonomi, toplumsal hafıza, barınma adaleti ve yapay zekâ gibi başlıklar öne sürüyor. Toplumsal ve ekolojik sorunları tartışan, onların çözüm yollarını andıran üretimleri bir araya getiriyor ve “Neredeyiz, Nereye doğru?” sorularına yanıt arıyor.
Başlangıç edisyonu, sanatçılar; Florenza Deniz İncirli, Genco Gülan, Kadir Kayserilioğlu, Gökçe Yiğitel, Deniz Yılmazlar, Selçuk Kale, Nefrin Tokyay ve Zeynep Gönen'in üretimlerini, matematikçi ve akademisyenler; Alp Bassa, Özer Öztürk, Sibel Şahin, Tınaz Ekim, Kağan Kurşungöz ve Mustafa Topkara'nın ürettiği bir yazı serisini, Prof. Dr. Seda Keskin Avcı, Defne Üçer Şaylan ve Aleksei Ustimenko ile söyleşileri ayrıca, Ari P. Büyüktaş, Dijan Özkurt ve Sema Semih yürütücülüğünde gerçekleşecek topluluk çalışmalarını kapsıyor.
Güzel Yeni Dünya, 26 Ekim-3 Aralık 2024 tarihleri arasında üç topluluk çalışmasıyla genişleyecek. Çevrimiçi gerçekleşecek oturumlar sanat tarihi, tarih yazımı, teknoloji ve toplumsal hafızaya odaklanıyor.
Hangi yaşam değerli, kimin hikayesi hatırlanmaya değer?
Hafıza Ekonomisi atölyesi resmi tarih yazımını, onu şekillendiren iktidar mekanizmaları ve stratejilerle birlikte ele alıyor. Aktivist ve araştırmacı Sema Semih tarafından yürütülecek çalışma, toplumsal hafızanın sınır ve olanaklarını araştırıyor. Günümüzde hâlâ mücadeleleri yok sayılan kadınları ve LGBTİ+’ları onurlandırarak yazmanın yollarını keşfetmeye davet ediyor. 26 Ekim tarihinde saat 19.30’da gerçekleştirilecek.
Mekanik saatlerin maddi, toplumsal ve teknolojik ağları
Akademisyen Dijan Özkurt’un üç bölümlük ders performans serisi Çarkların Dansı, mekanik saatlerin toplumsal açılımlarını irdeliyor. Saat ustalığının gelişiminde kadın işçilerin rolleri ve emeklerinin görünmezliğini; teknoloji, militarizm ve erkeklik kesişiminde meta olarak saatlerin rolünü; ve mekanik saatlerin bedenlerimizle kurduğu ilişkiyi tartışıyor. Çarkların Dansı, 30 Ekim, 6 Kasım ve 26 Kasım, saat 19.30’da gerçekleştirilecek.
Hayali Arşivler: Ne oldu? Ne Olabilirdi? Ne Olacak?
Aktivist, yazar, araştırmacı Ari P. Büyüktaş, Hayali Arşivler başlıklı deneysel araştırma serisinde, queer ortaklıklara ve sanat tarihine odaklanıyor. Bu mikro-sanatsal araştırma laboratuvarı; katılımcılarıyla birlikte bir hayali arşiv oluşturmaya ve sahne dışında var olan, görülmeyen ve aktarılmayanların seslerini çoğaltmaya çalışıyor. 4 bölümden oluşan çalışmanın içeriği, 1990’lardaki altkültürel/karşı-kültürel direnişten LGBTİ+ siyasi hareketlerine, kuir sanat kodları ve temsillerinden arşivlerin kullanım ve kullanılabilirliğine geniş bir alana yayılıyor. Hayali Arşivler 4 Kasım, 14 Kasım, 21 Kasım ve 3 Aralık, saat 19.30’da çevrimiçi gerçekleştirilecek.
Topluluk çalışmaları sanatçı, araştırmacı, aktivistlerin ve diğer ilgili üreticilerin katılımına açık ve ücretsizdir.
Her oturuma katılım 40 kişiyle sınırlıdır.
Jetz Kolektif hakkında
Jetz, görsel sanatlar, bilim ve sivil toplumun yaratıcı yöntemlerini buluşturmaya, savunuculuk mekanizmalarına sanatsal uzantılar eklemeye odaklanıyor. Toplumsal ve ekolojik sorunları ele alan farklı disiplinlerden üreticilerin etkileşebileceği dinamik alanlar oluşturmayı amaçlıyor. Sergi, yayın, atölye ve topluluk çalışmaları üretiyor. 2020 yılında kurulan Jetz Kolektif'in üyeleri Derya Bayraktaroğlu (kurucu), Gökçe Yiğitel (kurucu), Aylime Aslı Demir, Sema Semih, Güngör Genç ve Zeynep Gönen'dir.
Etiketler: medya, kültür sanat, yaşam