14/03/2019 | Yazar: Aslı Alpar

14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle, Jinekolog Dr. Sultan Ot’a LGBTİ+’ların karşılaştığı sağlık hakkı ihlallerinin nasıl önlenebileceğini sorduk.

Jinekolog Dr. Ot: “LGBTİ+’lar sağlık hizmeti alırken cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliğini gizlemek zorunda kalabiliyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle, Jinekolog Dr. Sultan Ot’a LGBTİ+’ların karşılaştığı sağlık hakkı ihlallerinin nasıl önlenebileceğini sorduk.

Nisan 2017’de kaosGL.org’da başlattığımız Jinekolog Muhabbetleri yazı dizisinde, jinekolog muayenesinde cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimi nedeniyle ayrımcılığa uğrayan lezbiyen, biseksüel, trans, interseks ve artıların anlatıları yayımlanmıştı.

41 ayrımcılık anlatısının yer aldığı yazı dizisinin ardından, en temel haklardan sağlık hakkını alırken kişilerin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği nedeniyle yaşadığı ayrımcılığı daha fazla görünür kılmak adına bir anket hazırlamıştık.

574 kişinin katıldığı çevrimiçi “Jinekolog muayeneleri sizin için nasıl bir deneyim” anketinin sonuçlarına göre, katılımcıların neredeyse yarısının (%47) yalnızca hastalandığında jinekoloğa gidiyor olduğu ve önleyici rutin kontrollerden geçmediği sonucuna ulaşmıştık.

Anketin bir diğer çarpıcı sonucu katılımcıların yarısından fazlasının (%54) kamu hastanelerini ayrımcılık yaşayacağı korkusu ile tercih etmediği oldu. Katılımcılar jinekoloji hizmeti için özel poliklinik, özel hastane ve özel muayeneyi daha güvenilir buluyor.

Ayrıca anketi yanıtlayanların %52’si en az bir defa jinekoloji muayenesi sırasında ayrımcılık yaşadığını belirtti. 

Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olan 14 Mart’ın Tıp Bayramı olarak kutlanmasını vesile ederek, Jinekolog Sultan Ot’a LGBTİ+’ların sağlık hakkını alırken karşılaştığı ayrımcılığın nasıl önlenebileceğini sorduk. Dr. Sultan Ot, sağlık hakkının herkes için olduğunu hatırlattı ve toplumsal cinsiyet eğitimi ile eşitlik anlayışıyla biçimlenmiş bir sağlık sistemine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Eşitlik anlayışıyla biçimlenmiş bir sağlık sistemi

Dr. Ot kaosGL.org’a şunları söyledi:

“Sağlık hakkı; dil, din, ırk, cinsel kimlik, cinsiyet yönelimi, siyasi düşünce vs. fark etmeksizin herkesin doğalında sahip olduğu bir hak. LGBTİ+’lar sağlık hizmetine ulaşma sırasında toplumdaki homofobik, bifobik, transfobik algı nedeniyle kendilerine yöneltilmiş önyargıyla karşı karşıya kalmakta.”

“LGBTİ+’lar sağlık hizmeti alırken cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliğini gizlemek zorunda kalabiliyor. Benzer şekilde, LGBTİ+’lar sosyal hizmetin içerisinde reddedilme, baskı, kınanma, ötekileştirilme ve engellenme gibi birçok ayrımcılıkla karşılaşıyor. Ve başvurmak zorunda kaldıkları birimlerde maruz kaldıkları homofobik, transfobik tutumlardan dolayı en temel haklarından yararlanamamaktalar. Oysa hekimlerin toplumsal cinsiyet eğitimi aldığı ve eşitlik anlayışıyla biçimlenmiş bir sağlık sistemi mevcut olsa kimsenin sağlık hakkının engellenmediği bir yola ulaşılabilir.”

İlgili haber:

Jinekolog muayeneleri nasıl bir deneyim?

 


Etiketler: insan hakları, sağlık
2024