01/06/2017 | Yazar: Aslı Alpar

‘Jinekolog Muhabbetleri’ yazı dizisi kapsamında lgbtisagligi.org adresinin derlediği ‘başvuru merkezleri’ listesini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Jinekolog korkusunu ‘danışma merkezleri’ ile aşalım! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Jinekolog Muhabbetleri” yazı dizisi kapsamında lgbtisagligi.org adresinin derlediği “başvuru merkezleri” listesini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

                                                         Görsel: meetup

Jinekolog Muhabbetleri, Irmak’ın ilk hikâyesi ile birlikte 11 Nisan günü başladı ve bu sayede bugüne dek sizlerden gelen 34 hikâye KaosGL.Org adresinde yayınlandı. Jinekolog Muhabbetleri’nin amacı eşcinsel, biseksüel, trans kadın ve erkeklerin ortak derdi ahlakçı ve homofobik, transfobik, bifobik hekimler nedeniyle sağlık hakkı engellenen kişilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek ve yaşananları duyurarak bu hak ihlalini önüne geçmek.

Birçoğumuzun hikâyesi oldukça travmatik, bazılarımızın güçlendirici. Ancak hepimizin hikâyesi tıp alanında köklü bir değişimin yaşanması zorunluluğuna işaret ediyor. Jinekolog Muhabbetleri buradan hareketle, hekimlerle görüşmeler yapmaya devam ediyor.

Başvuru Merkezleri

Bu süreç içerisinde yaşadığımız sağlık sorunlarının ya da koruyucu sağlık muayenelerinin aksamaması için, ahlakçı ve fobik olmayan hekimlerin ve başvuru merkezlerinin hatırlatılması oldukça önemli. Benzer şekilde sağlık hakkınızın engellendiği durumlarda size danışmanlık hizmeti verebilecek kurumların varlığından haberdar olmak da öyle.

“Jinekolog Muhabbetleri” yazı dizisi kapsamında lgbtisagligi.org adresinin derlediği “başvuru merkezleri” listesini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

En temel insan haklarından biri olan sağlık hakkımızın engellenmesine ve bu hakkımızı kullanırken ahlakçı ve homofobik hekimlere katlanmak, sessiz kalmak zorunda değiliz. Dayanışma yaşatır!

Şişli Belediyesi LGBTİ+’lere özel ücretsiz anonim HIV testi, ve Jinekolojik Muayene Hizmeti

Şişli Belediyesi’nin Kurtuluş Semt Polikiliği’nde eşcinsel, biseksüel ve trans kadınlar ile trans erkekler ve intersekslerin jinekolojik muayenelerde ayrımcılığa uğramasının önüne geçmeyi hedeflemek amacıyla, her salı 19:00 – 21:00 saatleri arasında ücretsiz jinekolojik muayene hizmeti veriliyor.

Sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için Şişli’de ikamet etmek ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak şart değil. Şişli Belediyesi’nin bu uygulamasından sadece Şişli’de yaşayan LGBTİ+’ler değil, tüm LGBTİ+’ler faydalanabiliyor.

Jinekoloji hizmeti için adres: Kurtuluş Polikliniği, Eskişehir Mahallesi Bilezikçi sokak No: 262 Şişli/İstanbul

Telefon: 0212 343 27 29

Pozitif Yaşam Derneği HIV/AIDS Danışmanlık Hizmeti (İstanbul)

HIV/AIDS ile yaşayan kişiler ve yakınlarına yönelik her türlü (beslenme, psikolojik, hukuki, tıbbi, akran danışmanlığı, vaka yönetimi) hizmeti ücretsiz sunuluyor.

Pozitif Yaşam Destek Merkezi hafta içi her gün, 10:00 – 18:00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Merkezde haftanın her günü iki uzman danışman bulunuyor ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda gerekli yönlendirmeleri yapıyor. Danışmanlık hizmetleri için randevu almanız gerekiyor. Randevu için 0216 418 10 61 numaralı telefona veya pym@pozitifyasam.org adresine başvurabilirsiniz.

Kırmızı Kurdele İstanbul Derneği

Dernek, HIV/AIDS konusunda ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor, HIV testi öncesi ve sonrası danışmanlık almak için derneğe yazabilir ya da Danışma hattını arayabilirsiniz. Dernek ayrıca ücretsiz ve anonim test için yönlendirme de yapıyor.

Danışma Hattı: (hafta içi 12:00 – 18:00 arası)

0 541 549 43 00

0 549 672 97 19

Çankaya Belediyesi Halk Sağlığı Merkezi

Çankaya Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ile imzaladığı protokol gereği,  ücretsiz, anonim HIV testi ve danışmanlık hizmeti sunuyor.

Başvuran kişiler Salı ve Perşembe günleri 09:00–20:00 saatleri arasında, Çarşamba günü ise 09:00–17:00 saatleri arası hizmetten yararlanabiliyor. Merkez sadece yüz yüze danışmanlık vermiyor. 0850 455 02 65 nolu telefondan HIV ve AIDS konusunda telefon danışmanlığı da veriyor.

Adres: Meşrutiyet Mahallesi No: 52 Kızılay, Çankaya Ankara

Telefon: 0850 455 02 65

Kaos GL Derneği (Ankara)

Sağlık kuruluşları ve hekimler tarafından ayrımcılığa ve hak ihlaline uğradığınız durumlarda hangi şehirde olursanız olun ücretsiz hukuki danışmanlık hizmeti almak için danisma@kaosgl.org adresine yazabilir ya da 0312 230 03 58 numaralı telefondan derneğe ulaşabilirsiniz.

HIV konusunda danışmanlık almak için pozitif@kaosgl.org adresine e-posta gönderebilirsiniz ya da 0543 762 64 62’yi tuşlayarak hafta içi ve hafta sonu 9:00-18:00 saatleri arasında telefon yoluyla ulaşabilirsiniz.

Dernek aynı zamanda hangi ilden olursa olsun başvuranları trans geçiş süreci ve ruh sağlığı konusunda ilgili uzmanlara da yönlendirmekte.

İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği

Dernek hak ihlali yaşayan LGBTİ+ bireylere ücretsiz hukuki destek veriyor. 0 212 252 10 88 no’lu telefon ya da istanbulgbtt@gmail.com adresinden derneğe ulaşabilirsiniz.

SPoD Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (İstanbul)

Sağlık kuruluşları ve hekimler tarafından ayrımcılığa ve hak ihlaline uğradığınız durumlarda hangi şehirde olursanız olun, ücretsiz hukuki danışmanlık hizmeti almak için hukuk@spod.org.tr adresine yazabilir ya da 0212 292 48 02 numaralı telefondan derneğe ulaşabilirsiniz. Derneğin ayrıca ruh sağlığı alanında terapi hizmeti ve grup terapi çalışmaları da bulunuyor.

SPoD Mayıs 2017’de LGBTİ+ Danışma hattını da hizmete sundu. 0850 888 5428 (LGBT) numarasını haftaiçi her gün 13:00- 19:00 saatleri arasında arayıp aklınıza takılan sorularınızı yöneltebilirsiniz.

Pembe Hayat Derneği (Ankara)

Dernek tüm LGBTİ+ bireylere hukuki ve psiko-sosyal sağlık alanında danışmanlık hizmeti veriyor. Ankara’da iseniz danışmanlarla yüz yüze görüşebilir, diğer şehirlerde iseniz telefon ya da e-posta ile destek alabilirsiniz.

Hukuki danışmanlık için;

Av. Rıza Yalçın Koçak

yalcin@pembehayat.org

Telefon: 0543 736 23 03

Psiko-sosyal danışmanlık için;

Doğukan Karahan

dogukan@pembehayat.org

Kırmızı Şemsiye Derneği (Ankara)

Dernek, seks işçilerinin sağlık hizmetlerine erişimde ayrımcı muamele, kötü muamele ve şiddet yaşandığı durumlarda, dernek avukatları aracılığı ile yüz yüze ve telefonla danışmanlık hizmeti veriyor.

Avukat Hattı: 0534 010 95 98

Hak İhlalleri İzleme ve Destek Sorumlusu: 0 538 973 48 00

Alan Koordinatörü: 0 530 949 67 22

Siyah Pembe Üçgen İzmir

Dernek, hukuk ve diğer konularda danışmanlık hizmeti veriyor.

Hukuki danışmanlık için: hukuk@siyahpembe.org

dernek@siyahpembe.org adreslerine e-posta gönderebilir,

Haftaiçi 10:00 – 18:00 saatleri arasında, 0232 464 4459 numaralı telefondan derneği arayabilirsiniz.

Ayrıca, lezbiyen, biseksüel, trans dostu jinekolog listesi için escinselkadin2015@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.

Listenin daha ayrıntılı ve tam metni için burayı ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret