25/04/2017 | Yazar: Aslı Alpar

‘İşte cinsel sağlık da böylesine tek taraflı, yine kadına yüklenen bir sorumluluk…’

Jinekolog Muhabbetleri: Bu daha başlangıç mücadeleye devam! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“İşte cinsel sağlık da böylesine tek taraflı, yine kadına yüklenen bir sorumluluk…”

Bazen homofobik, transfobik bir hekim, bazen heteronormativitiye körü körüne bağlı bir sağlık çalışanı bazen de kendi ahlak kurallarını size dayatan bir doktor… Bu sayfada, “bağzı kadınlar”  ve tabi "bağzı erkekler" için çok daha zor olan jinekolog muayenelerini, jinekolog muhabbetlerine dönüştürüyoruz.

Küçük bir uyarı: “Jinekolog Muhabbetleri” yazı dizisine gönderilen anlatılar, güçlendirsin, iyi gelsin, yaşadıklarımız muayene odasında saklı kalmasın diye paylaşılsa da hepimiz için tetikleyici olabilir. Bu önerimiz akılda kalsın, anlattıklarımız bize destek versin, derdimize derman olsun.

Jinekolog muhabbetlerinin bugünkü hikayesi, Ezgi’den. Ezgi, ilk jinekolog muayenesini, cinsel sağlık hakkındaki önyargılar ve partnerlerle karşılaşılan sorunlar çerçevesinde anlatıyor.

Uzun süren “benim galiba çocuğum olmuyor” düşüncesinden sonra ilk jinekolog randevumu almıştım. Tabi kafamda deli sorular… Hastaneden aileme haber gider mi? Devletin böyle bir uygulaması var mı? Sonuçta hala babamın sigortası üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorum. Her şeyi geçtim doktora aktif cinsel yaşamım olduğunu nasıl söyleyecektim? Şehir efsanelerinden duyduğum kadarıyla evli olmayan kadınlar hiç cinsel ilişki yaşamamış kabul ediliyor ve sadece ultrasonla muayene ediliyor. Oysaki ben onlardan değildim ve aklımdaki soru işaretlerinin çözülebilmesi için bu muayene şarttı.

Günlerce süren araştırmalar, kadın kadına deneyim paylaşımı sonucu özel bir hastaneden randevu alabilmiştim. Hem de erkek doktor seçmiştim. Şansıma hiçbir rahatsız edici ve aykırı soru sormayan bir doktora denk gelmiştim. Canımın acımayacağını söyleyerek rahatlatmaya çalışmıştı. Yanında kadın bir hemşire sürekli eşlik ediyordu tabi. Bu da doktoru ve hastayı koruduğu söylenen saçma uygulamalardan biri olarak haneye yazıldı. Kulak burun boğaz doktoruna ağzını açan insanlar, kadın doğum muayenesinde vajinasını görecek olan doktordan korkabiliyor.  Çünkü toplum baskısı, yanlış öğretiler, cinselliğin mahrem ve ayıp olduğu algısı sonunda doğru dürüst sağlık hizmeti alamayan kadınlar yaratıyor. Çocukluk yıllarında hangimiz “Kapat bacaklarını, kız çocukları öyle oturmaz!” uyarısına maruz kalmamışızdır ki?

Gel gelelim ilk muayene sonucuna, ciddi bir sorun olmadığı söylenerek her kadının 6 ayda bir kontrole gitmesi gerektiğini öğrenmiştim. Anlattığım ilk jinekolog deneyimi Türkiye’de bir şans tabi ki.

Bu gerçeği birkaç ay sonra cinsiyetçi söylemleriyle sert bir doktor yüzüme bile bakmadan şikâyetimin ne olduğunu sorduğunda anlamıştım. Muayene sırasında ne yaptığını bile açıklamadan bir iki dakikada muayenesini bitirip giyinebileceğimi söylemişti. Sonrası birkaç çeşit krem yazılmıştı reçeteye; ancak asıl sorun bir kremi erkek arkadaşımın da kullanması gerektiğiydi. O andan sonra doktorun kendimi kötü hissettiren, nemrut tavrına olan öfkemi unutmuş; çoktan sıra sevgilimin eril tavrıyla uğraşmaya gelmişti. Sağlığımız için bunu kullanmamız gerektiğini anlatıp, ilacı aldırmak bile 2-3 günümü almıştı. Ardından kullanıp kullanmadığını ise sorgulayacak enerjim kalmadı.  Kendimi iyileştirdim, ona bir şey olmaması için elimden geleni yaptım. Bundan sonrası ondaydı. İşte cinsel sağlık da böylesine tek taraflı, yine kadına yüklenen bir rol ve sorumluluk olarak karşımızda.

Hem kendi sağlığını koruyabilecek kadar bilinçli olmalısın ama evlenmeden jinelokoloğa gitmemelisin. Hem partnerini de sağlıklı cinsel birliktelik için ikna etmeli ve bilinçlendirmelisin ama onun “kondom mu taşıyorsun?” şaşkınlığını da yenmesini sağlamalısın.

“Benim de homofobik, transfobik, ahlakçı jinekologlarım oldu” diyor ve yazı dizisine katkı sunmak istiyorsanız asli.alpar@kaosgl.org adresine hikâyelerinizi bekliyoruz. Yazı dizisi sizden gelen hikâyelerle devam edecek…

 

İlgili yazılar:

"Jinekolog Muhabbetleri" başlıyor...

Jinekolog Muhabbetleri: "Hikâyem bir jinekologda geçmedi!" 

Jinekolog Muhabbetleri’nde bugün Gizem’in hikayesi

Jinekolog Muhabbetleri: Toplumun bakışı, doktorun “ahlakı”

Jinekolog Muhabbetleri: "Araya gerilen kumaş neyi temsil ediyor?" 

Jinekolog Muhabbetleri: Söylenmemesi gereken cümleler bizimkiler değil!

Jinekolog Muhabbetleri: "Evli misin canım?"

Jinekolog Muhabbetleri: “Ahlak” dersi! 

Jinekolog Muhabbetleri: “Senin çocuğun olmaz”

Jinekolog Muhabbetleri: "Sağlam!"


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam