27/04/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Ben yine böyle basit bir sağlık prosedürünün utançla geçmesine sinirlendim.

Jinekolog Muhabbetleri: Evli olmayana smear testi yok! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

"Ben yine böyle basit bir sağlık prosedürünün utançla geçmesine sinirlendim."

                                                        Eser: Mira Schor

 Bazen homofobik, transfobik bir hekim, bazen heteronormativitiye körü körüne bağlı bir sağlık çalışanı bazen de kendi ahlak kurallarını size dayatan bir doktor… Bu sayfada, “bağzı kadınlar”  ve tabi "bağzı erkekler" için çok daha zor olan jinekolog muayenelerini, jinekolog muhabbetlerine dönüştürüyoruz.

Küçük bir uyarı: “Jinekolog Muhabbetleri” yazı dizisine gönderilen anlatılar, güçlendirsin, iyi gelsin, yaşadıklarımız muayene odasında saklı kalmasın diye paylaşılsa da hepimiz için tetikleyici olabilir. Bu önerimiz akılda kalsın, anlattıklarımız bize destek versin, derdimize derman olsun.

Jinekolog muhabbetlerinin yeni anlatıcısı, Didem. Didem, basit bir sağlık kontörlünün neden “utanç” ile son bulduğunu anlatıyor.

Merhaba, benim hikâyem bir tane değil.

Aynı zihniyette iki farklı kadın jinekologla karşılaştım. 14 yaşımdan beri yumurtalık kisti, aşırı kanamadan rahim zedelenmesi sorunları yaşıyorum. Bu yüzden gördüğüm jinekologların haddi hesabı yok. Çok da alıştım. Bir keresinde tedavi için değil, bilinçli doğum kontrol için gitmek istedim. Doğum kontrol hapı kullanmak istiyordum. İçeri girip durumu anlattım. Karşılığında “evli misiniz” sorusu ile karşılaştım. Çok doğal bir şekilde “değilim” dedim. Birden doktorun tavırları değişti, ben de hiç yaşamadığım bir utançla evleneceğimi, balayımda reglimin başlamasından endişelendiğimi, hemen çocuk istemediğimi vs. uydurdum ve bunu uydurduğum için de kendimden utandım, ama doktor tekrar yumuşadı. “Günah” işlemediğimden emin olunca gerekli bilgilendirmeyi yaptı. 

Diğer utancım ise yakın zamanda oldu. Kısa süre önce şehir değişikliği yaptım ve sağlık ocağına farklı bir rahatsızlık için gittim. Doktor ebeyi de görmemi, gerekli kaydımın oluşturulmasını istedi. Ben de ebeye gidip jinekolojik geçmişimi anlatırken önceden smear testi yapıldığını söyledim. Bunu duyunca “evli misiniz” dedi. Ben de “hayır, bekârım” deyince. “O zaman smear testi nasıl yaptırdınız? Evli değilseniz smear testi yapamazsınız” tarzında konuşmaya başladı. Nasıl muayene olduğumu sordu, evli olmayanlara genital muayene yapılamayacağını vs söyledi. Ben de belki de yanlış hatırlıyorum ayağına yatmaya başladım. Genital muayene olmadığımı söyledim, ebe de bariz bir rahatlama yaşadı. Ben yine böyle basit bir sağlık prosedürünün utançla geçmesine sinirlendim. 

Okuduğunuz için teşekkür ederim. 

“Benim de homofobik, transfobik, ahlakçı jinekologlarım oldu” diyor ve yazı dizisine katkı sunmak istiyorsanız asli.alpar@kaosgl.org adresine hikâyelerinizi bekliyoruz. Yazı dizisi sizden gelen hikâyelerle devam edecek…

İlgili yazılar:

"Jinekolog Muhabbetleri" başlıyor...

Jinekolog Muhabbetleri: "Hikâyem bir jinekologda geçmedi!" 

Jinekolog Muhabbetleri’nde bugün Gizem’in hikayesi

Jinekolog Muhabbetleri: Toplumun bakışı, doktorun “ahlakı”

Jinekolog Muhabbetleri: "Araya gerilen kumaş neyi temsil ediyor?" 

Jinekolog Muhabbetleri: Söylenmemesi gereken cümleler bizimkiler değil!

Jinekolog Muhabbetleri: "Evli misin canım?"

Jinekolog Muhabbetleri: “Ahlak” dersi! 

Jinekolog Muhabbetleri: “Senin çocuğun olmaz”

Jinekolog Muhabbetleri: "Sağlam!"

Jinekolog Muhabbetleri: Bu daha başlangıç mücadeleye devam!

Jinekolog Muhabbetleri: Putkadan ilk muayene


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam