03/05/2017 | Yazar: Aslı Alpar

‘Çıktığımda kendimi ne mutlu ne mutsuz hissettim. Sadece artık daha hafiftim.’

Jinekolog Muhabbetleri: ‘Penis acıtmıyor mu?’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Çıktığımda kendimi ne mutlu ne mutsuz hissettim. Sadece artık daha hafiftim.”

                                                          Eser: Malyshenko

Bazen homofobik, transfobik bir hekim, bazen heteronormativitiye körü körüne bağlı bir sağlık çalışanı bazen de kendi ahlak kurallarını size dayatan bir doktor… Bu sayfada, “bağzı kadınlar”  ve tabi "bağzı erkekler" için çok daha zor olan jinekolog muayenelerini, jinekolog muhabbetlerine dönüştürüyoruz.

Küçük bir uyarı: “Jinekolog Muhabbetleri” yazı dizisine gönderilen anlatılar, güçlendirsin, iyi gelsin, yaşadıklarımız muayene odasında saklı kalmasın diye paylaşılsa da hepimiz için tetikleyici olabilir. Bu önerimiz akılda kalsın, anlattıklarımız bize destek versin, derdimize derman olsun.

Jinekolog Muhabbetleri’nin bugünkü anlatıcısı Nazlı. Nazlı ahlakçı doktora ağzının payını veriyor…

Merhabalar,

Çoğu zaman çekingen bir yapıya sahiptim cinsellik noktasında. Büyük tabularım vardı yani… Kendime dair değil aileme dair. Sonrasında bunu aşmam gerektiğine hayatıma giren güzel insan sayesinde ikna oldum.

19 yaşımda ilk ilişkimi yaşadığımda vajinismus olduğumu öğrendim. Doktora gitmekten çekindim çünkü ne yazık ki buna sadece tıbbi anlamda bakıp buna dair çözümsel şeyler söylenmeyeceğini, ince laf giydirmelerine maruz kalacağımı biliyordum. Biz de internetten okuyarak deneyerek, tartışarak, erkek arkadaşımla çözüm olduk bu duruma.

Derken vajinal mantar oldum. Tanıyı araştırmalarım sonucu kendim koysam da tedavi için doktora gitmeliydim. Gittim. Karşımda iki kadın duruyordu. Hemşire ve doktor. İlk soru "evli misin" oldu. Çünkü buna göre penis şeklindeki saydam aleti içime sokarak bakacak yahut sadece göz ucu ile kontrol edecekti. “Hayır”, dedim “değilim ama bir ilişkim var.” Kınama ile küçümseme arasında gidip gelen o iğrenç bakışlardan sonra “peki o zaman buyur da muayene edelim” dedi hemşire.

Hayatımda ilk defa o muayene koltuğuna oturacağım için biraz çekindim. Lakin bu çekincemin kendini müthiş bir özgüvene bırakacağını dakikalar sonra anlayacaktım. Koltuğa oturdum ayırdım bacaklarımı. Kadın bahsettiğim aleti vajinama adeta acı verircesine sokmaya çalıştı. Durun dedim ne yapıyorsunuz! Canım yanıyor. Karşılığında aldığım yanıt şu oldu: "Niye penis girdiğinde de yanmıyor mu? O daha mı küçük?" Söyleyiş tarzından bana duyduğu nefreti anlamıştım. Ben de ona "Hayır yanmıyor, çünkü şu an yaptığınız gibi nefretle yapmıyoruz bunu dedim."

Sonra bakire olduğumu varsayarak göz ucu ile muayene edip ilacımı verip göndermesini istedim. O ise hasta tedaviyi reddediyor diyerek doktorun ilaç yazmasını engellemeye çalıştı. Bu duruma doktorun müdahale etmemiş olması ayrıca içler acısıydı lakin sonuç olarak o ilaçları yazdırdım. Ve çıkarken hemşireye sadece şunu diyebildim: "Beni utandırmaya çalışana kadar mesleğinizi dar bakış açınızdan uzaklaşarak icra etmeyi öğrenirseniz iyi olacak."

Çıktığımda kendimi ne mutlu ne mutsuz hissettim. Sadece artık daha hafiftim. Hala aynı adamla birlikte değilim ama kazandığım bu özgüveni biraz da ona borçluyum aslında. Buradan teşekkür etmiş olayım ona da. 

“Benim de homofobik, transfobik, ahlakçı jinekologlarım oldu” diyor ve yazı dizisine katkı sunmak istiyorsanız asli.alpar@kaosgl.org adresine hikâyelerinizi bekliyoruz. Yazı dizisi sizden gelen hikâyelerle devam edecek…

İlgili yazılar:

"Jinekolog Muhabbetleri" başlıyor...

Jinekolog Muhabbetleri: "Hikâyem bir jinekologda geçmedi!" 

Jinekolog Muhabbetleri’nde bugün Gizem’in hikayesi

Jinekolog Muhabbetleri: Toplumun bakışı, doktorun “ahlakı”

Jinekolog Muhabbetleri: "Araya gerilen kumaş neyi temsil ediyor?" 

Jinekolog Muhabbetleri: Söylenmemesi gereken cümleler bizimkiler değil!

Jinekolog Muhabbetleri: "Evli misin canım?"

Jinekolog Muhabbetleri: “Ahlak” dersi! 

Jinekolog Muhabbetleri: “Senin çocuğun olmaz”

Jinekolog Muhabbetleri: "Sağlam!"

Jinekolog Muhabbetleri: Bu daha başlangıç mücadeleye devam!

Jinekolog Muhabbetleri: Putkadan ilk muayene

Jinekolog Muhabbetleri: Evli olmayana smear testi yok!

Jinekolog Muhabbetleri: Evlenince geçer!!!

Jinekolog Muhabbetleri: "Artık jinekologlardan korkuyorum"

Jinekolog Muhabbetleri: Ahlakçı doktorlar tıp fakültelerinde yetişiyor

Jinekolog Muhabbetleri: “Gerçekten bakire!”


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam