24/04/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Doktor annemin gözlerinin içine bakarak müjdeyi verdi: ‘sağlam!’

Jinekolog Muhabbetleri: "Sağlam!" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Doktor annemin gözlerinin içine bakarak müjdeyi verdi: “sağlam!”

                                                       Eser: Yoni Art

Bazen homofobik, transfobik bir hekim, bazen heteronormativitiye körü körüne bağlı bir sağlık çalışanı bazen de kendi ahlak kurallarını size dayatan bir doktor… Bu sayfada, “bağzı kadınlar”  ve tabi "bağzı erkekler" için çok daha zor olan jinekolog muayenelerini, jinekolog muhabbetlerine dönüştürüyoruz.

Küçük bir uyarı: “Jinekolog Muhabbetleri” yazı dizisine gönderilen anlatılar, güçlendirsin, iyi gelsin, yaşadıklarımız muayene odasında saklı kalmasın diye paylaşılsa da hepimiz için tetikleyici olabilir. Bu önerimiz akılda kalsın, anlattıklarımız bize destek versin, derdimize derman olsun.

Jinekolog muhabbetlerinin yeni anlatıcısı, Elif. Elif, bir ironiyi gündeme getiriyor ve toplumsal cinsiyet rejiminin kızlık zarının esnekliğinde olmamasından yakınıyor…

Merhaba ben Elif, 21 yaşındayım. Birkaç dakika önce yazı dizinizi gördüm ve hemen ben de mutlaka yazmalıyım dedim. Çok fazla hastalık geçiren bir insan olduğum için artık bazı arkadaşlarıma göre yarı çıplak doktor muayenelerine çok alışkınımdır. Gerek kalp ultrasonu gerekse EKG olsun, erkek, kadın fark etmez, doktor olması kâfi rahatça muayene olurum.

Size anlatacağım hikâye 2 ay önce yaşandı çok fazla regl sancım olduğu bir gün bulunduğum şehirdeki özel kadın hastalıkları hastanesine gittim ve hastanenin en iyi doktorundan randevu aldım herkesin tavsiye ettiği benimse daha önce hiç muayene olmadığım doktorum genç bir kadındı. Annemle birlikte içeri girdim ve şikâyetlerimi anlattım. Daha sonrasında beni direkt ultrasona aldı ve kistim olduğunu söyledi ben giyinirken daha önce annemle tartıştığımız tampon kullanımı konusunu doktor hanıma sordum; “siz ne düşünüyorsunuz zararlı mı” diye. Doktorum birden şok geçirdi; “sen nasıl tampon kullanıyorsun sen bekâr değil misin” dedi. “Evet” dedim. “Bakire değil misin” dedi annemin gözlerinin içine bakarak.  Üstüne basarak; “bakireyim, ama tampon kullanımıyla alakası ne acaba” dedim. Birden sinirlenip “nasıl tampon kullanırsın, kızlık zarın yırtıldı artık” dedi. Ben de bir kaç doktor röportajı okuduğumu ve tamponun kızlık zarına zarar vermediğini, verse de bunun benim için bir tabu olmadığını söyledim. Bunu duyan annem, “Elifcim, olur mu öyle şey tabi ki çok önemli” deyince, benim doktor durur mu; “gel bakiyim yırtılmış mı” dedi. Ben de kabul ettim.

Sen yine de tampon kullanma!

21 yaşında daha hiç kimseyle öpüşmemiş ama 1 paket tampon bitirmiş bir kadın olarak kendimce doktora, hemşireye ve anneme sosyal deney yaptım sonuca göre ne tepki vereceklerini çok merak ediyordum.

Muayene odasına annemle birlikte girdik. Doktor annemin gözlerinin içine bakarak müjdeyi verdi “sağlam” diye, bana da öylesine bir geçmiş olsun dedi, konu mankeniymişim gibi. Sonrasında bir de demez mi “sakın tampon kullanma yırtılır” diye. Ablacım ben zaten 1 kutuyu bitirmişim, yırtılacak olan yırtılmaz miydi şimdiye kadar.

Ama kendimce gerçekten müthiş bir sosyal deney yaptığımı düşünüyorum. Doktorum benim evlilik dışı cinsel birliktelik yasayıp bunu sakladığımı, kızlık zarımın yırtılması suçunu da tampona atacağımdan yüzde yüz emindi. Fakat muayene sonrası bakire olduğumu kendi gözleriyle görünce kendiyle çelişmesi mükemmeldi.

Burada anneme kızamıyorum çünkü doktorun galeyana getirmesiyle birden duygusu yükseldi kendisinin yoksa kendisi son derece medeni ve açık görüşlü bir insandır fakat asil o psikolojik baskıya maruz kaldı. Yoksa annem bana regl partisi yapmış bir insandır.

“Benim de homofobik, transfobik, ahlakçı jinekologlarım oldu” diyor ve yazı dizisine katkı sunmak istiyorsanız asli.alpar@kaosgl.org adresine hikâyelerinizi bekliyoruz. Yazı dizisi sizden gelen hikâyelerle devam edecek…

İlgili yazılar:

"Jinekolog Muhabbetleri" başlıyor...

Jinekolog Muhabbetleri: "Hikâyem bir jinekologda geçmedi!" 

Jinekolog Muhabbetleri’nde bugün Gizem’in hikayesi

Jinekolog Muhabbetleri: Toplumun bakışı, doktorun “ahlakı”

Jinekolog Muhabbetleri: "Araya gerilen kumaş neyi temsil ediyor?" 

Jinekolog Muhabbetleri: Söylenmemesi gereken cümleler bizimkiler değil!

Jinekolog Muhabbetleri: "Evli misin canım?"

Jinekolog Muhabbetleri: “Ahlak” dersi! 

Jinekolog Muhabbetleri: “Senin çocuğun olmaz”


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam