17/04/2017 | Yazar: Aslı Alpar

‘Erkek kardeşim görmesin diye saklanan doğum kontrol hapları, hastaneye giderken konu komşu akrabaya söylenen yalanlar, saklanan tamponlar…’

Jinekolog Muhabbetleri: Toplumun bakışı, doktorun ‘ahlakı’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“ Erkek kardeşim görmesin diye saklanan doğum kontrol hapları, hastaneye giderken konu komşu akrabaya söylenen yalanlar, saklanan tamponlar…”

                                                Eser: Jamie Mccartney-Vagina

Bazen homofobik, transfobik bir hekim, bazen heteronormativitiye körü körüne bağlı bir sağlık çalışanı bazen de kendi ahlak kurallarını size dayatan bir doktor… Bu sayfada, “bağzı kadınlar”  ve tabi "bağzı erkekler" için çok daha zor olan jinekolog muayenelerini, jinekolog muhabbetlerine dönüştürüyoruz.

Küçük bir uyarı: “Jinekolog Muhabbetleri” yazı dizisine gönderilen anlatılar, güçlendirsin, iyi gelsin, yaşadıklarımız muayene odasında saklı kalmasın diye paylaşılsa da hepimiz için tetikleyici olabilir. Bu önerimiz akılda kalsın, anlattıklarımız bize destek versin, derdimize derman olsun.

Jinekolog muhabbetlerinin yeni anlatıcısı Eymen. Eymen, yalnızca hekimlerin değil jinekoloji muayenelerine ilişkin toplumun önyargısını da bizlerle paylaşıyor.

Kadınların her alanda olduğu kadar jinekolojik muayenede de yaşadığı sıkıntıları bekâr ve cinsel hayatı aktif bir kadın olarak defalarca yaşadım. Karşılaştığım işini doğru dürüst yapan doktorlar oldu elbet ama inanın sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Başta aile olmak üzere toplumun yaptığı ahlak bekçiliğini bir doktorda beklememek benim eksikliğim miydi ki?

Genç bir kadın olarak gittiğim muayenelerden birinde vajinal enfeksiyon şikayetimi doktora anlatma çabasındayken bana bir krem vereceğini söyledi. Daha önce krem kullanıp tedavi sonucu alamamıştım. Bunu doktora belirttiğin zaman "sana fitil verecek değilim" dedi. Ona göre o yaşta bakire olamama ihtimalim yoktu.

Bir başka doktor deneyimimde ise rahim ağzı kanseri için rutin bir muayene olmak istiyordum. Doktor “ama evli değilsiniz” manasında kimliğimin arka yüzünü çevirip tarifi mümkün olmayan bir yüz ifadesiyle "siz bekârsınız" diye bir cümle kurdu. Sanırım ona göre evli olmadan aktif bir cinsel hayatımın olması şaşırtıcı idi, bana göre de şaşırtıcı olan bir jinekoloğun böyle bir soruyu sormuş olmasıydı. 

Bir hafta kadar önce nikâh işlemleri için gerekli kan testlerini verdiğimde sonuçlara bakan doktor çocuk yapacağınızda bir iğne vurulmanız gerekecek dedi. Doğurmak istemediğimi söylediğimde cevabı "sen istemiyorsun ama bakalım kocan ne diyecek o ister belki" yanıtını verdi. Çocuğun birlikte yapıldığını unutmuş olacak ki benim fikrim; erkeğin, kocanın fikrinin yanında bir hiçti. “Karar benim, beden benim” deyip geçtim.

Annem tarafından “aman erkek kardeşin görmesin” diye saklanan doğum kontrol hapları, hastaneye giderken konu komşu akrabaya “adet kanaması çokta, ondan” yalanları, saklanan tamponlar vb…

Toplumun her alanında ahlak bekçiliği yapanlardan yeterince canımın sıkılmasının yanında herkesin eşit muamele görmesi gereken sağlık alanında bu işin eğitimini al(ama)mış doktorlarla uğraşıyor olmakta ayrı bir can sıkılması. Kadınlığımızı değersizleştiren her türlü ahlak olgularından, bedenimiz üzerinden yaptıkları namus edebiyatından kurtulduğumuz güzel günler dileğiyle.

“Benim de homofobik, transfobik, ahlakçı jinekologlarım oldu” diyor ve yazı dizisine katkı sunmak istiyorsanız asli.alpar@kaosgl.org adresine hikâyelerinizi bekliyoruz. Yazı dizisi sizden gelen hikayelerle devam edecek…

İlgili yazılar:

"Jinekolog Muhabbetleri" başlıyor...

Jinekolog Muhabbetleri: "Hikâyem bir jinekologda geçmedi!" 

Jinekolog Muhabbetleri’nde bugün Gizem’in hikayesi

 


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret