21/07/2023 | Yazar: Kaos GL

Jinekolog muayeneleri sırasında disforiye bağlı ya da başka sorunlar yaşıyorsanız, Kapsama Alanı’nın araştırmasına katılabilirsiniz.

Jinekoloji muayenelerinde disforiyle mücadele! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kişinin cinsiyet kimliği ile doğumunda kendisine atanmış cinsiyetin örtüşmemesinden kaynaklanan stresi anlatan tıbbi bir terim cinsiyet disforisi çoğu zaman trans erkeklerin jinekolog muayenesinden kaçınmasına sebep olabiliyor.

2017 Nisan ayında kaosGL.org’da yayımlanmaya başlayan Jinekolog Muhabbetleri’ne yazan trans erkekler disfori nedeniyle jinekoloji muayenesinden kaçındıklarını sıklıkla belirtti.

Uzm. Dr. Seven Kaptan bu konuya dair şunları söyledi: “Trans erkeklerin disfori nedeniyle jinekoloğa gitmemeleri sağlık açısından ciddi riskler oluşturabiliyor. Bu konuda zorluk yaşıyorlarsa öncelikle ruh sağlığı uzmanları ile yaşadıkları disfori ve kaçınmaları ile ilgili konuşabilirler. Ruh sağlığı uzmanı belki çalıştığı hastanede çalışan jinekolog ile iletişime geçip uygun bir ortam sağlayabilir ya da yönlendirme yapabilir. Yine ayrımcı olmayan, trans kimliklere dair bilgisi olan hekimlere başvurabilirler, bu da sağlıkları pahasına yaşadıkları kaçınmayı ve kaygıyı azaltacaktır.”

Jinekolog muayeneleri sırasında disforiye bağlı ya da başka sorunlar yaşıyorsanız, trans+’ların eşitlenme mücadelesi için kurulan Kapsama Alanı, trans erkeklerin, trans maskülenlerin ve nonbinaryleri jinekoloji muayene deneyimlerini araştırdığı çalışmasına buradan katılabilirsiniz.


Etiketler: yaşam, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam