03/05/2007 | Yazar: Kaos GL

Joan Baez'e askerden yasak! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Savaş karşıtı kimliğiyle de tanınan biseksüel folk şarkıcısı Joan Baez'in, Irak ve Afganistan'dan dönen yaralı askerler için bir askeri hastanede şarkı söylemesine izin verilmedi.

KAOS GL

Baez, Washington Post gazetesinde yayımlanan açıklamasında, Walter Reed Askeri Tıp Merkezi'ndeki etkinliği katılmasına neden onay verilmediğini bilmediğini söyledi. Her zaman şiddetin karşısında yer aldığını, 40 yıl önce Vietnam Savaşı sırasında yaptığı gibi Irak savaşının karşısında durduğunu anlatan Baez, "Teklifi tereddütsüz kabul ettim. Ama konserden dört gün önce etkinlikte yer almam ordu tarafından onaylanmadı. İronik bir durum" diye konuştu. Baez, "Yıllar önce Vietnam'dan yeni dönen askerlerin daha iyi karşılanmasına bir şekilde katkım olabilir diye düşünmüştüm. Bu düşünce belki bugün Irak ve Afganistan'dan dönen askerler için şarkı söyleme davetini kabul ederken tereddüt hissetmememde etkili oldu" ifadesini kullandı.

Joan Baez'in reddedilmesi ile ilgili açıklaması ise yine eylemci kimliğini yansıtıyordu. Muhalif sanatçı, konserden sonra kendisine kızgın olup olmadığını soran Mellen-camp'a, "Tabii ki değilim. Ordu tarafından reddedilmek onurdur" dediğini söylüyor.

'Tuhaf bir ironi'

Baez, konserden 4 gün önce etkinlikte yer almasının ordu tarafından 'onaylanmadığını' belirterek, durumu, 'tuhaf bir ironi' olarak niteledi. Ünlü şarkıcı, gazeteye verdiği demeçte, programdan neden çıkarıldığının kendisine açıklanmadığını ifade etti ve "Benim hain olduğumu düşünen bir ya da 50 asker olmuş olabilir" dedi.

Washington Post, Walter Reed askeri hastanesinden yetkililerin konuyla ilgili gazeteye açıklama yapmayı reddettiğini yazdı. Öte yandan geçen pazartesi Rolling Stone dergisinin internet sitesinde tıp merkezi sözcüsü Steve Sanderson'ın merkezin, Baez'in davete yanıtını konserden sadece iki gün önce aldığı yönündeki açıklaması yayımlandı. Baez'in menajeri Mark Spector da yaptığı açıklamada, Mellencamp'ın menajerlerinin Baez'i mart ayı için davet ettiğini ve ayarlamaları üzerlerine aldığını söyledi. Rock şarkıcısı Mellencamp ise kendisine Baez'in neden gelmediği konusunda bilgi verilmediğini, sorduğunda yetkililerin, "Buraya, döneme uymaz" dediklerini ifade etti.

'Fareleri Bile Alıyorlar'

Walter Reed tıp merkezi, ABD ordusunun, Irak ve Afganistan dönen askerlerin tedavi edildiği en önemli tesislerinden biri. ABD Savunma Bakanlığı, bu yılın başında merkezde yetersiz tedavi uygulamalarının ve koşulların kötülüğünün ortaya çıkmasıyla eleştirilerin hedefi olmuştu. Baez, merkezle ilgili bu iddialara atfen, bir arkadaşının kendisine "Oraya farelerin girmesine izin veriyorlar. Seni niye almadılar?" diye sorduğunu anlatıyor. Öte yandan Walter Reed'e ilk alınmayan sanatçı Baez değil. 2004'te Oscar ödüllü aktris Patty Duke'un koğuşları ziyaretine izin verilmemişti. Aynı gece Michael Jackson, tesisi ziyaret etmişti.

Protestonun şarkıcısı

Bugün savaş ve ABD Başkanı George W. Bush karşıtı gösterilerde de ön sıralarda yer alan biseksüel şarkıcı Baez, 1960'larda savaş karşıtı hareketin sembol isimlerinden biri oldu. Otuzdan fazla albümündeki şarkılarının çoğuna sosyal konulardaki eylemci kimliğini yansıtmıştır. En çok yetmişlerdeki hit parçaları olan 'Diamonds&Rust', 'The Night They Drove Old Dixie Down', 'We Shall Overcome" gibi şarkılarıyla tanınır. 1964'te Vietnam Savaşı'nın protesto amacıyla vergisinin yüzde 60'ını ödemeyi reddeden Baez, insan hakları, çevre gibi birçok alandaki muhalefeti ve şiddet karşıtı eylemleri ile akıllarda yer etti.

Kaynak: Washington Post, AP, Birgün, Radikal, 3 Mayıs 2007


Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam