06/12/2021 | Yazar: Defne Güzel

Kaos GL’nin Eşit Haklar İçin Savunuculuğu Güçlendirme Projesi kapsamındaki çevrimiçi etkinlik serisinin son konuğu Klinik Psikolog JolantaCihanovica, LGBTİ+’lar için esenlik konusunu tartışmaya açtı.

Kaçıranlar için: LGBTİ+’lar için esenlik Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’nin Eşit Haklar İçin Savunuculuğu Güçlendirme Projesi kapsamında eğitim alanında hayata geçirdiği çevrimiçi etkinlik serisinin son konuğu Klinik Psikolog JolantaCihanovica oldu. Cihanovica etkinlik kapsamında LGBTİ+’lar için esenlik konusunu tartışmaya açarken, ruh sağlığı çalışanları için de perspektifleri katılımcılarla paylaştı.

23 Kasım günü gerçekleştirilen ve YouTube üzerinden canlı yayınlanan etkinlik kapsamında Cihanovica Dünya Sağlık Örgütü’nün ruh sağlığı tanımını katılımcılarla paylaşarak söze başladı. Herkesin ruh sağlığı problemleri yaşayabileceğini ama LGBTİ+’larda düşük özgüven, depresyon, anksiyete, yeme problemleri, alkol ve uyuşturucunun yanlış kullanımı, kendine zarar verme ve intihar eğilimi gibi durumların daha fazla görülebileceğinin altını çizen Cihanovica bu problemlere LGBTİ+ olmanın sebep olmadığını, LGBTİ+fobi, ayrımcılık ve damgalanmanın sebep olabileceğini de ekledi.

Trans topluluğuna dair

Sunumunun devamında LGBTİ+ gençlerin evsizlik sorunundan bahseden Cihanovica trans topluluğuna dair ise şu bilgileri sundu:

·         Ontario merkezli bir ankete katılan transların %77’si ciddi bir şekilde intiharı düşünmüş, %45’i ise teşebbüs etmiştir.

·         Transların ruh sağlığı sorunu yaşama olasılığı natrans kişilerin neredeyse dört katıdır.

·         ABD Transgender Anketi yanıt verenlerin çoğunun sıklıkla kötü muamele ve ayrımcılığa maruz bırakıldığını ortaya koyuyor.

LGBTİ+’ların ruh sağlığı için temel faktörler

LGBTİ+ kişiler için olumlu ruh sağlığı ve esenlik için temel faktörlerin; aile ve arkadaşlardan destek, destekleyici iş yerleri, destekleyici çevre ve mahalle, olumlu açılma deneyimleri, sosyal destek olduğunu söyleyen Cihanovica, açılmanın yükselen özgüven ve dirence de vesile olabileceğini vurguladı. Daha sonra ruh sağlığı çalışanları için kılavuz ilkeleri sıralayan Cihanovica sunumunu sonlandırdı.

* Bu etkinlik, Avrupa Birliği'nin mali desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamıyla KAOS GL’ye aittir ve AB’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.

kaciranlar-icin-lgbti-lar-icin-esenlik-1


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: insan hakları, yaşam, dünyadan
nefret