14/12/2012 | Yazar: Kaos GL

KA.DER (Kadın Adayları Destekleme Derneği), dün Ankara’da düzenlediği toplantıda kadın milletvekilleriyle bir araya geldi

KA.DER, 4 Partinin Kadın Milletvekillerini Buluşturdu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
KA.DER (Kadın Adayları Destekleme Derneği), dün Ankara’da düzenlediği toplantıda kadın milletvekilleriyle bir araya geldi
 
Seçimle ve atamayla gelinen tüm karar mekanizmalarında kadınların eşit temsilini sağlamayı hedefleyen KA.DER, 13 Aralık’ta düzenlediği öğle yemeğinde AK Parti, CHP, MHP ve BDP’den 21 kadın milletvekilini bir araya getirdi. Milletvekilleri, yerel seçimlerden fermuar sistemine kadar birçok ortak konu hakkında tartıştı ve görüş alışverişinde bulundu.
 
KA.DER (Kadın Adayları Destekleme Derneği), 13 Aralık Perşembe günü, Ankara’da düzenlediği öğle yemeğinde, kadın milletvekilleriyle bir araya geldi.
 
AK Parti, CHP, MHP ve BDP’den 21 milletvekilinin katıldığı yemeğin gündemini şu konular oluşturdu: “Yerel Seçimler ve KA.DER’in Talepleri”, “Fermuar Sistemi”, “Yeni Yerel Yönetim Yasası”, “Eşitlikçi Bütçe Talebi”, “Yerel Seçim Sürecinde Partilerle İşbirliği Talebi” ve “KA.DER’in Gelecek Dönem Çalışmaları”.
 
Vildan Yirmibeşoğlu “15 KA.DER - Anı”nı anlattı
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan KA.DER Genel Sekreteri Vildan Yirmibeşoğlu, KA.DER’in misyonunu ve 15 yılda kadın bakış açısıyla Türkiye’yi nasıl dönüştürdüğünü anlattı. Türkiye’nin değişimindeki “15 KA.DER - Anı”nı anlatan Yirmibeşoğlu şunları söyledi: “KA.DER 15 yılda, kadınların seçimle ve atamayla gelinen karar organlarında hak ettikleri oranda temsil edilmediği gerçeğini gözler önüne serdi. Israrcı tutumuyla kota, eşit temsil gibi politikaları savunarak ve yaygınlaştırarak değişimi zorladı. Derneğin kurulduğu tarihte yüzde 2,4 olan TBMM’deki kadın temsil oranının bugün yüzde 14’e çıkmasında KA.DER’in mücadelesi belirleyici rol oynadı. KA.DER’in siyaset okullarında çok sayıda kadın eğitim aldı. Türk Ceza Kanunu’nda kadınlar lehine değişiklikler gerçekleşti, anayasa, siyasi partiler ve seçim kanunlarıyla ilgili değişiklik paketi hazırlandı. KA.DER örnek bir sivil toplum kuruluşu oldu: Bir sivil toplum kuruluşunun ‘dinamik, kendini sorgulayan, araştıran, geliştiren, değişen ve rotasyonla kendini yenileyen’ niteliklere sahip olması gerektiğini gösterdi.”
 
Daha önce AK Parti, CHP, MHP ve BDP kadın milletvekilleri için ayrı ayrı toplantılar düzenlediklerini belirten Yirmibeşoğlu, 4 partinin bir araya gelmesi sayesinde ufuklarının açıldığını ve ‘kadın dayanışması’ anlamında önemli bir adım atıldığının altını çizdi. 
 
Uzlaşma dili kuruldu
 
Yirmibeşoğlu’nun konuşmasının ardından KA.DER Yönetim Kurulu Üyesi Fezal Gülfidan’ın moderatörlüğünde, tüm milletvekilleri tek tek söz alarak gündem maddeleri hakkındaki görüşlerini dile getirdi. KA.DER’in yerel seçimlerden önce yapacağı “Siyaset Okulları” projesi için 4 partinin kadın milletvekillerinden destek sözü alındı.
 
KA.DER, düzenlediği buluşma ile kadınların, TBMM çatısı altında farklı partilerden milletvekili olsalar da belli konularda birlikte mücadele edebilecekleri ve uzlaşma dili kurabileceklerinin ortaya konmuş olduğunu belirtti.

Etiketler: kadın
İstihdam