23/06/2011 | Yazar: KAOS GL

KA.DER, seçimleri değerlendirme toplantısında, her ne kadar eşit temsile ulaşılamadıysa da 78 kadının Meclis’e girmesinin bir ilerleme olduğunu, ancak eşit temsili öngören madde anayasaya girmediği sürece, bu artış hızıyla yedi seçim daha beklemek gerektiğini belirtti.

Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA.DER), 12 Haziran seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Dedeman Hotel’de yapılan basın açıklamasında KA.DER yöneticileri 12 Haziran seçimlerinde 78 kadının Meclis’e girmesini değerlendirdi.

KA.DER Genel Başkanı Çiğdem Aydın, kadın meselesinin partiler üstü bir konu olduğunu vurgulayarak önümüzdeki dönemde tüm partilerin kadın vekillerini bir araya getirerek ortak bir program oluşturmak istediklerini söyledi. Seçim sürecinde vekil adaylarının söylemlerinde kadın meselesine yaptıkları vurgunun eskiye oranla çok fazla arttığını bunun da önemli bir kazanım olduğunu belirtti.

"Eşit temsil için yedi seçim daha beklemek lazım"

Aydın, seçimlerde her ne kadar Meclis’e eşit temsil adına 275 kadın vekil giremese de ilerleme kaydedildiğini söyledi.

" 78 yeterli değil ama yine de iyi bir gelişme; baskı yaratıldığını gösteriyor. Eşit temsil, liderlerin keyfiyetine bırakılamayacak kadar önemli. Liderler feda edebilecekleri erkekler yerine kadınları aday gösteriyor.

Yüzde 50 eşit temsili öngören madde Anayasa’ya girmeli. Yoksa her seçimde artış böyle devam ederse eşit temsil için yedi seçim daha beklememiz lazım"

"Deneyimli kadın vekil istemiyorlar"

Aydın seçilen 78 kadından yaklaşık 15’inin daha önce seçilmiş vekil olduğunu hatırlatarak şöyle dedi:

"Liderler, meclis ilişkilerini öğrenen, STK’larla ilişkilerini geliştiren ve deneyimli kadın istenmiyor. Çünkü bu kadınlar bir süre sonra partiler üstü düşünmeye başlıyor ve itaat duygusu zedelenmiş oluyor."

Ayrıca liderler, listeye ’kadın aday koyunca oy düşüyor’ diyorlardı ama Konda araştırma şirketinin çalışması bunu yalanladı. Emek ve Özgürlük Bloku zaten bunu kanıtladı."

"Nicelik niteliği değiştirir"

Aydın, KA.DER kurulduğundan beri "nicelik mi nitelik mi önemli ?" tartışmasının sürdüğünü ancak bazen niceliğin niteliği değiştirebildiğin söylüyor.

"Meclis’te Plan Bütçe, Milli Savunma gibi birçok komisyonda hiç kadın yoktu ya da azdı; çünkü kadın sayısı buna yetmiyordu. Bu Meclis’te 78 sayısı ile her komisyonda kadın olacak.

Oradaki tartışmalarda kadın sesi duyabileceğiz. İnsanlar benzerleriyle aynı grupta bulunduğunda sesini daha gür çıkarabilir, diğer türlü çekimser kalınıyor. Bu yüzden sayıdan başlamak niteliği de değiştirecek."

"Yeni anayasada eşit temsil olmalı"

2007’de 78 kadın örgütünün içinde yer aldığı "Anayasa Kadın Platformu" kurduklarını hatırlatan Aydın, yeni anayasa yapımında mutlaka kadınların yer alması gerektiğini söyledi.

"Meclis yeterli bir çoğulculuğa sahip olmadığı için Anayasa Meclisi kurulmalı. Hazırladığımız taslak anayasa, devlet değil birey odaklı, insan hak ve özgürlüklerini temel alıyor ve eşit temsili öngörüyor."

"Kadının korunmaya değil, haklarını almaya ihtiyacı var" 

Aydın, seçime dört gün kala "Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı"nın kaldırılıp yerine "Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı" kurulmasının kadın hareketi için bir gerileme olduğunu söyledi.

"Bakanlığın kaldırılacağını duyduğumuzda Başbakan’a ’Eşitlik Mekanizmaları Platformu’ olarak mektup yazdık.  Dedik ki bu Bakanlığın kurulmasında kadın örgütlerin mücadelesi var. Tabii ki cevap alamadık.

Bakanlık kaldırıldığında tabela değil içerik önemli dendi. Biz yine mektup yazdık ve kadından sorumlu bir icracı bakanlık istediğimizi,  kadını sadece ailenin unsuru olarak gören bir bakanlık istemiyoruz dedik.

Bu Bakanlık’ta ’Sosyal politika’ adı altında engelliler ve kadınlar yan yana konarak onları korumayı amaçlıyor. Engellilerin tabii ki korunmaya ihtiyacı var. Ancak kadının korunmaya değil, hak ve özgürlüklerini kullanmaya ihtiyacı var. Tamamen bakış farkı var." (NV/ŞA)


Etiketler: kadın
İstihdam