25/12/2012 | Yazar: Kaos GL

8. Kadın Kadına Öykü Yarışması 1 Nisan 2013’e kadar "yol" öykülerini bekliyor.

Kadın Kadına Öykü Yarışması 8. Kez Çağırıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Bu seneki temamız: “YOL”
 
Tarih uzun, heybetli ve kendinden çok emin bir "yol”. Tarihin "yol"u eril-egemen on bin yıldan fazladır. Sesimizi duydukları anda bizi tarihten siliyorlar. Saklanıyoruz yine. Ama var olduğumuzu gösteren şiirlerimiz var aralarda, bir kaç eski tabakta resimlerimiz, bir kaç gravürümüz. Yani biz de tarihin "yol"larında yürümüşüz. Şunun şurasında en çok bir iki yüzyıldır da daha çok yazıp çizebiliyoruz. Oyunlarda repliklerimiz, sinema karelerinde ölümsüz görüntülerimiz ve tablolarda fırça darbelerimiz çok daha fazla artık. Varlığımızı biz kendimiz bile görebiliyoruz bir süredir.
 
Zamanın geçmesi iyi de, yaş alıyoruz "yol"da yürüdükçe. Yaş aldıkça, "yol" uzadıkça , yolumuz da, yolumuz içinde yürüyen biz de, birlikte yürüdüğümüz "yol" arkadaşlarımız da dahil hep birşeyler değişiyor, birşeyler ekleniyor ya da çıkıyor, artıyor ya da azalıyor.  Bize ezberletilenleri reddedip kendi keşfimizle yeniden doğuyor ve belki tüm dünyayı karşımıza alarak tekrar büyümeye başlıyoruz. Eşcinsel/biseksüel/trans/düzcinsel kadınlık için "yol"da yürümek özgürleştirici ve zamana direnmek kolay olmasa da, direnmenin gücüyle hayata bağlanıyoruz. Korkuların önüne geçip mutluluklara adım atıyor, yokluktan alternatif "yol"ları yaratıyor ve yaşatıyoruz. Hemen şimdi olması kolay değil ama mutluluğa giden bir çok "yol"u şimdi öykülerimizde bulabiliriz.
 
Biliyoruz ki zaman kadınlar için neredeyse on bin yıldır eril tahakkümün kolundaki saate paralel ilerlemiyor. Kadınlık zamanı kendi döngüsünde yaşıyor, bazen çok geri, bazen çok enerjik ve gününün kaç sefer ötesinde... Öyleyse zamanı sorun etmeden, bizi artık daha çok gülümseten mutlulukların "yol"unu öykülerimizle aydınlatalım bu sene de.
 
Bu kez temamız "yol"... Her birimiz diğerimizi büyütecek ve birlikte yaşlanırken güçlendirecek bir dost, bir eş yada bir arkadaş olabiliriz. Ataerkil baskıcı çekirdek aileye direnen, birbirine sadece kendisi olduğu için saygı duyan bir kocaman komünün üyeleri olabilir, ihtiyaç duyan herbirimize bir öykü ile yeni bir "yol" açabiliriz..
 
Haydi dişi kalemler, yeniden öykü "yol"unu yazmaya!
 
Unutmayın: Öykülerin Son Teslim Tarihi, 1 Nisan 2013!
 
Kadın Kadına Öykü Yarışması’nın “Yol”u...
 
Nasıl başladık:
2006 yılında “Mutlu Aşk Vardır” temasıyla yola çıktığımızda hedef “belleklere kazınmış karanlık bir imajı silmek”ti.  O güne dek kadınların kadınlara olan aşkını anlatan filmler, romanlar ve öykülerde canavarlaştırılmış lezbiyenler ve biseksüel kadınlar görmüştük sadece. Ruhsal çalkantılar içinde gidip gelen, şiddetle bezeli, yaralayıcı ve sonu illa ki mutsuz biten ilişkilere tanık edilmiştik. Mutlu ve umutlu öykülere hasret kalmıştık. Kurgu ya da gerçek, kendi hikâyelerimizi kendimiz anlatalım, ezberleri bozalım, bizi görmezden gelenlere, hiçe sayanlara ve duygularımızın üzerinde tepinenlere inat birbirimize öykülerimizle gülümseyelim istemiştik.
 
Nasıl devam ettik:
İkinci yarışmamızda "İlk Adım, İlk Kadın, İlk Aşk"dedik ve “ilk”lerin hissettirdikleriyle buluştuk yeniden. Üçüncü yarışmamızda, kadınların kaleminden akan “Ten ve Tutku” dolu öyküleri okuduk coşkuyla. 2009 yılında, bu coşkuyla “Ütopya”larımızın peşine düşelim dedik. Beşinci yarışmamızda, ütopyalarımızın gülümsemesini hep yanımızda taşıyarak, gördüklerimize, duyduklarımıza, yaşadıklarımıza ve bunların bize düşündürdüklerine, hissettirdiklerine geri döndük ve “Bir Kadın (mı) Sevdim(?)” dedik. “Her Yerdeyiz” diyerek saklandığımız, hapsedildiğimiz mekânlardan seslendiğimiz altıncı yarışmanın ardından, son olarak geçen sene “Mor”a boyanmış öykülerimizle yedinci yarışmamızı gerçekleştirdik.
 
Çok olmadı Kaos Kadın’la hayat bulan Kadın Kadına Öykü Yarışması yolculuğumuza başlayalı. Ama dişi bedenin görece zaman algısına göre çok "yol" aldı yarışmamız. Kendi tarihimizi yarattık, uzun değil ama yoğun bir tarih hem de. Her bir öykü ile yazıya geçtik, o yazdığımız artık kendi sessizliğinde solup gitmedi. Yazıldı ve kaldı. Aşkın L Hali kitabımız, bir baskıdan ikincisine ulaştı. İkinci kitabımızın dosyası hayli kabarık.
Gelecek yeni “yol” öykülerini de bu dosyaya katıp güzel bir kitapla daha devam etmek dileğimiz.  
8. Kadın Kadına Öykü Yarışması - 2013 : “Yol” Başvuru Koşulları:

• Yarışma, Türkiye’de ya da yurt dışında yaşayan bütün kadınlara açıktır.
• Yarışmaya daha önce yayınlanmamış öyküler katılabilir.
• Öyküler bilgisayar çıktısı olarak 6 kopya halinde gönderilmelidir. Metinler 12 punto ve Times New Roman karakterinde yazılmış olmalıdır.
• Bu formatta yazılacak öyküler en fazla 4 sayfa olmalıdır. Belirtilen format dışında yazılarak gönderilen öyküler değerlendirmeye alınmayacaktır.
• Öykülerle birlikte metnin CD ya da diskete kaydedilmiş elektronik bir kopyası da gönderilmelidir. (Cezaevindeki kadınlar ve bilgisayar kullanma olanağı bulamayanlar, durumlarından jüriyi haberdar etmeleri halinde bu koşuldan muaf tutulacaktır).
• Adaylar yarışmaya en fazla üç farklı öykü ile katılabilirler.
• Öykülerin üzerine yazarın adı yazılmayacak, öykünün giriş/ilk sayfasının sol üst köşesinde rumuz belirtilecektir. Birden fazla öykü gönderen katılımcılar, tüm öyküleri için aynı rumuzu kullanacaklardır. Farklı katılımcıların rumuzlarının aynı olması durumunda Yarışma Yönetimi başka bir rumuz verebilir.
• Adaylar, rumuzlarının yazılı olduğu kapalı bir zarfın içine öykünün/ öykülerin adını, kendi adları, soyadlarını, rumuzlarını, posta ve e-posta adreslerini, telefon/ faks numaralar ile yarım sayfayı geçmeyen imzalı özgeçmişlerini içeren bilgileri öyküleri ile birlikte elden ya da posta yoluyla teslim edeceklerdir. E-posta yoluyla gönderilen ya da son başvuru tarihinden sonra elimize ulaşan öyküler değerlendirmeye alınmayacaktır. Yarışmaya gönderilen öyküler, değerlendirmeye alınsın ya da alınmasın, yazarlarına iade edilmez.
• Yarışmaya katılan yazarların öyküleri, sonuçların açıklanmasından sonra Kaos GL’nin web sitesinde, ilk üçe giren öyküler Kaos GL dergisinde yayımlanacaktır. Öyküler, yazarları ya da Kaos GL dışında üçüncü kişiler tarafından izinsiz kullanılamaz.
• Katılım ücretsizdir.
• Kaos GL, bu öykülerden oluşan bir kitap hazırlama ve yayınlama hakkını da saklı tutar.
 
Ödüller:
Birinci olan öykünün sahibi 300 TL ya da iki kişilik bir hafta sonu tatili kazanacak. İkinciliğe değer görülen yarışmacımızı ise 200 TL ya da hoş bir restoranda iki kişilik leziz bir akşam yemeği bekliyor. Yarışmanın üçüncüsü ise 100 TL ya da sürprizlerle dolu bir sepet arasında karar verecek. Yarışma ile ilgili gelişmeleri Kaos GL’nin web sayfasından takip edebilirsiniz.
 
Değerlendirme:
1- Öyküler 6 kişiden oluşan "Öykü Değerlendirme Jürisi” tarafından değerlendirilecektir.
2- Öykü Değerlendirme Jürisi, öykülerin toplumsal cinsiyet rolleri eşitliği yaklaşımıyla yazılıp yazılmadığını da dikkate alarak değerlendirme yapacaktır.
3- Öykü Değerlendirme sonuçları Mayıs ayının ilk haftasında Kaos GL’nin www.kaosgl.org adresindeki web sayfasında açıklanacaktır.
4- Elenen öyküler, sahiplerine iade edilmeyecektir.
 
Öykülerin Gönderileceği Adres: 
Kaos GL Derneği
GMK Bulvarı, 29/12, Demirtepe/ Kızılay - Ankara 


Etiketler: kadın
İstihdam