14/02/2023 | Yazar: Kaos GL

“Yaşadığımız, doğal afet değil, kamu kaynaklarının yağmalanmasının yol açtığı yıkım. Yıkımın mimarları enkazı kaldırabilir mi?”

Kadın Koalisyonu: Dayanışma için buradayız! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Ateş Alpar

Kadın Koalisyonu Türkiye’nin 10 ilinde büyük bir fiziksel hasara neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bir dayanışma çağrısı yaptı.

Türkiye’de yıllardır süregiden rant siyasetinin bu yıkımının başlıca nedeni olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Kadın Koalisyonu’nun tüm deneyimi, birikimi ve olanaklarıyla yurttaş dayanışmasında yerini aldığı vurgulandı.

Açıklamanın tam metni şöyle:

Dayanışma için buradayız!

Yaşadığımız, doğal afet değil, kamu kaynaklarının yağmalanmasının yol açtığı yıkım. Yıkımın mimarları enkazı kaldırabilir mi?

İktidar, Türkiye tarihinin en büyük felaketlerinden birinde hayatların kurtarılması için kritik olan 36 saat içerisinde harekete geçmeyerek milyonları ölüme terk etti. 3. günde sahada dayanışmayı örgütleyenler ve enkaz altındaki yakınları ile haberleşmeyi sağlayanları engelleyecek olan dijital yasakları hayata geçirdi.

Gerek kamu gerek sivil tüm imkanların bir araya getirilerek seferber edilmesi gerekirken, OHAL ilanı ile sürecin sorgulamaya ve katılıma kapalı biçimde tek elden yürütüleceği resmileşmiş oldu. 

Vatandaşın yardım isteme, çözüm ve siyaset üretme, dayanışma ve birbirine erişme imkanları ortadan kaldırıldı.

Türkiye’nin 10 ilinde büyük yıkıma yol açan depremin sorumlularını biliyoruz: rant, iktidar, güç için canlıya, eşit ve özgür bir ortak hayata yaşama hakkı tanımayanlar. Önümüzde zorlu bir süreç var. Bugüne kadar kadınları, LGBTİ+’ları korumayan patriyarkal anlayışın afet bölgesinde tüm kesimlerin ihtiyaçlarını karşılayacak hizmetleri sunmayacağını biliyoruz.

Alanda uzun yıllardır deneyime sahip bağımsız kadın ve LGBTİ+ örgütleri sürecin bir parçası haline getirilmeli, önlerindeki engeller kaldırılmalıdır. İktidar, kutuplaştırıcı ve sivil toplumu kriminalize edici tavrını bir kenara bırakıp kamu imkanlarını en iyi şekilde kullanmak üzere iş birliği kanallarını acilen açmalıdır.

Patriyarkaya, onun dayattığı hayata ve politikalarına karşı Türkiye’nin dört bir yanından feminist, kadın ve LGBTİ+ örgütleri olarak Kadın Koalisyonu’nda bir aradayız. 

Her koşulda buradayız! Türkiye’nin dört bir yanında örgütlenmelerimiz ve her türlü olanağımızla iş bölümünde ve onlarca yıllık mücadelemizden edindiğimiz deneyimi, birikimi paylaşmak için yurttaş dayanışmasında yerimizi alıyoruz. 

Ülkenin, dünyanın neresinde olursa olsun herkesi dayanışmaya çağırıyoruz.


Etiketler: kadın
nefret