11/11/2013 | Yazar: Kaos GL

Kadınların gündelik hayatlarını belirleyen yerel yönetim politika ve uygulamalarında eşit katılım ve eşit temsil istediklerini belirten Kadın Koalisyonu, siyasi partilere seslendi

Kadın Koalisyonu Yerel Seçimlerde Partileri İzleyecek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kadınların gündelik hayatlarını belirleyen yerel yönetim politika ve uygulamalarında eşit katılım ve eşit temsil istediklerini belirten Kadın Koalisyonu, siyasi partilere seslendi
 
Kadın Koalisyonu tarafından yapılan (7 Kasım) yerel seçimlerle ilgili basın açıklamasının satır başlıkları şöyle sıralanıyor:
 
“Yerel yönetimlerde kadınların temsil ve katılımı eşitlikten çok uzak”
“Türkiye’de yerel yönetimlerde kadınların temsil ve katılımı eşitlikten çok uzak. 2950 belediye başkanının 28’i kadın. Meclis üyeliklerinde kadın oranı %4’ü geçmiyor. Ülke genelinde kadınları, farklılıkları hesaba katan, cinsiyet eşitliğini hedefleyen belediyecilik anlayışı devede kulak denecek kadar azdır.”
 
“Bizi hesaba katmayan yerel politikalardan bıktık!”
“Bu vahim tabloya rağmen geçen seçimlerden bu yana kadınların eşit katılımı sağlanmamış, katılımın önündeki engelleri kaldıracak mekanizmalar oluşturulmamıştır. Birkaç örnek uygulama değil, cinsiyet eşitliği ilkesini yerel yönetim anlayışının bütününe egemen kılmış belediyeler görmek istiyoruz. Ne kentin planlamasını, ne ulaşımın koşullarını, ne parkın, bahçenin, yeşil alanların oranını, ne sokağın ışıklandırılmasını, ne kreş mi pazar yeri mi açılacağını, ne de kaynakların kimler için nasıl kullanılacağını belirleyebiliyoruz. Yani nasıl bir kentte/yerde yaşamak istediğimizi belirleyemiyor, hayatı şekillendiremiyoruz. Yaşadığımız yerlerin, gündelik hayatımızın nasıl düzenleneceğinde ne söz, ne yetki, ne karar sahibiyiz. Bizi hesaba katmayan yerel politikalardan bıktık! Evimizin, mahallemizin, şehrimizin yönetiminde sözümüz olsun istiyoruz. Demokrasi bundan başka nedir ki?”
 
“Siyasi partileri izliyoruz”
“Bu nedenledir ki siyasi partileri izliyoruz. Yerel seçimlere yönelik tutumlarını, davranışlarını, vaatlerini gözlüyoruz. Kadınları yok sayan, eşitliğe sırtını dönen siyasi partileri ifşa edeceğiz. Eşitlikçi ve özgürlükçü yerel yönetimler için atılan adımları görünür kılacağız. Siyasi partilerin, kadınların adaylıkları ve seçilmeleri için hangi mekanizmaları geliştirdiklerini, ne kadar ve nerelerde kadın aday gösterdiklerini tespit ediyoruz.”
 
“Neler vaat ettiklerine bakıyoruz”
“Programlarında yerel yönetimlerde cinsiyet eşitliğini hedefleyen hangi düzenlemelere yer verdiklerine, katılım hakkını hayata geçirecek neler getirdiklerine, kadınların katılımı ve katılımlarının önündeki engelleri kaldıran hangi düzenleme ve önerilerinin olduğuna, ayrımcılığa uğrayanların katılımına dair neler vaat ettiklerine bakıyoruz.”
 
“Seçim kampanyalarını takip edeceğiz”
“Eleştiri ve taleplerimizi dikkate alacaklar mı, bunun için herhangi bir yöntem öngörmüşler mi diye bakıyoruz. Seçim kampanyalarını dışlayıcı, ayrımcı, cinsiyetçi unsurlardan arındırıp arındırmadıklarını takip ediyoruz.”
 
Kadın Koalisyonu, yaptığı açıklamada, tüm bunları “Siyasi Parti Karneleri” ve basın açıklamaları yoluyla kamuoyuyla paylaşacağını duyurdu.
 
“Siyasi partiler, siyasi parti liderleri gözümüz üzerinizde! Yaşasın eşitlikçi, özgürlükçü yerel siyaset mücadelemiz!”

Etiketler: kadın
İstihdam