30/03/2016 | Yazar: Melahat D

Kadın Medya Okulu Doç. Dr. Gülseren Adaklı ve Yrd. Doç. Dr. Şerife Çam’ın sunumlarıyla başladı. İlk atölyede medya ve iktidar ilişkilerinin yanı sıra medya teorileri de tartışıldı.

Kadın Medya Okulu Doç. Dr. Gülseren Adaklı ve Yrd. Doç. Dr. Şerife Çam’ın sunumlarıyla başladı. İlk atölyede medya ve iktidar ilişkilerinin yanı sıra medya teorileri de tartışıldı.

Kaos GL Derneği ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi ortaklığında düzenlenen; kadınların cinsiyetçi, heteroseksist medyayı konuşacakları, Nisan ve Mayıs ayları boyunca sürecek olan Kadın Medya Okulu başladı.

27 Mart Pazar günü yapılan programın ilk atölyesinde Doç. Dr. Gülseren Adaklı ile anaakım medya, iktidar, mülkiyet ve güç yapıları konuşuldu.

“Medya şirketlerinin izlenebileceği veri ağı yok”

Dünyada medya endüstrisini anlatan Gülseren Adaklı sunumunda şunları söyledi:

“Medya insanlara, toplumlara bir şey yapar mı sorusu önemli bir soru. Medya tek başına bağımsız bir şekilde bir şey yapmaz. Sosyal inşada, üretimde rolü var ama kapitalizm, ataerki çok büyük yapılar. Medya bir endüstri ve bütün şirketlerin temel hedefi kârı artırmak. Emek süreçlerinin olduğu bir yer ve burada kimlerin istihdam edildiği diğer sektörlere göre fark edebiliyor. Medya şirketlerinde 212 sayılı yasa üzerinden istihdam edilen çalışan çok az. Kurum yetkilileri değiştiğinde de, örneğin kadınlara dair üretilen stereotipler değişmiyor. İçerik ve neyi düşündürmek, nasıl göstermek isteğimiz üzerine daha fazla düşünmek gerekiyor. Medyanın gelir kalemi satıştan çok reklamdır. Türkiye’de medya piyasası neredeyse yok, medya şirketlerinin izlenebileceği bir veri ağı yok. Hükümetlerin kendine bağlı bir medya yaratması istekleri var.”

“Kadın, şiddetin kurbanı olarak resmediliyor”

İkinci atölyede Yrd. Doç. Dr. Şerife Çam ile Medya, ideoloji ve kuramlar konuşuldu. Medya teorilerini ve dönemlerini anlatan Şerife Çam sunumunda şöyle konuştu:

“1920-30’larda medyanın mutlak ve güçlü bir etkisinin olduğu, medya ne derse insanların onu yapacağı anlayışı olduğu düşünülüyor. Günümüzde hâlâ devam eden, genç erkeklerin ve onların ailelerinin savaşın meşruluğuna ikna edilmeye çalışıldığı, araştırmaları iktidar sahiplerinin finanse ettiği bir dönem. Sonrasında satın alma davranışlarını değiştirme meselesi gündeme geliyor. 1960’ların ortalarından 80’lerin ortalarına dek eleştirel medya teorilerinin desteklendiği, medyaya dair hakların istendiği, feminist medya çalışmalarının ortaya çıktığı, medya sektöründe çalışan kadınların sorunlarını görünür kılmaya başladığı, daha evvel görülmeyen kadınlar ve eşcinsellere de yönelik olarak, medya kimin haberini yapıyor sorusunun sorulduğu bir dönem. Feminist medya çalışmaları ilk ortaya çıktığında cinsel yönelim açısından homojen bir grup olduğu, eşcinselleri görmediği görülüyor. Daha sonrası toplumsal hak arayışlarının azaldığı, yeni teknoloji araçlarının arttığı, internetin yaygınlaştığı, ifade özgürlüğünün tartışıldığı bir dönem. Son dönem alternatif medyanın geliştiği bir dönem.

“Kadın temsili meselesi de sorunlu bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Kadın, şiddetin kurbanı olarak resmediliyor, şiddetin gerekçesi başlığa taşınarak şiddet meşrulaştırıyor. Ev kadını, anne, eş rollerinde gösteriliyor. Medyada, kostüm, makyaj gibi alanlar kadınların çalışmasına açık, uzun süre stajyer pozisyonunda çalıştırılıyorlar, kadın yönetici yok denecek kadar az. Feminist medya çalışmaları önemli bir perspektif geliştiriyor. Queer medya çalışmaları ise yeni bir alan.”

Çam, atölyesini Mart ayında anaakım gazeteler de çıkan 8 Mart ve LGBTİ haberlerini tartışarak sonlandırdı.

Kadın Medya Okulu nasıl bir program?

Program ana akım medya eleştirilerinden medyanın cinsiyetçiliğine, ifade özgürlüğü tartışmalarından alternatif medya pratiklerine, haber yazım atölyesinden muhabirlik deneyimlerine; kadınların mevcut medyayı tartışacakları ve kendi medya dillerini kurgulayacakları atölyelerden oluşuyor.

Kadın Medya Okulu programının 3 Nisan Pazar günü buluşması için son başvuru tarihi: 2 Nisan Cumartesi 2016.

Kontenjan: 25 Kişi

Kayıt İçin: kkm@kaosgl.org adresine iyi niyet mektubu ve iletişim bilgilerinizi yollamanız yeterli. (Her atölye için ayrı başvuru alınacak)

27 Mart Pazar, 13.00-17.00

Anaakım Medya: İktidar, Mülkiyet Ve Güç Yapıları: Doç. Dr. Gülseren Adaklı

Medya İdeoloji, Kuramlar: Yrd. Doç. Dr. Şerife Çam

3 Nisan Pazar, 15.00-17.00

Medyanın Cinsiyeti, Cinsiyetçiliği, Cinsiyetçi Dil İle Mücadele: Prof. Dr. Funda Şenol Cantek

10 Nisan Pazar, 15:00–17.00 

Medyanın Homofobisi/Transfobisi, Cinsiyetçi Dili: Selen Doğan

Medya da Lezbiyen Biseksüel Kadınların Temsili: Çiçek Tahaoğlu

17 Nisan Pazar, 15.00-17.00

Medya, İfade Özgürlüğü, Nefret Söylemi: Doç. Dr. Zeynep Özarslan

24 Nisan Pazar, 15.00-17.00

Alternatif Medya; Aktivist Müdahaleler: Yrd. Doç. Dr. Gülsüm Depeli

30 Nisan Cumartesi, 15.00-17.00

Haber Yazımı Atölyesi, Söyleşi Teknikleri: Prof. Dr. Funda Şenol Cantek

8 Mayıs Pazar, 15.00-17.00

Söylem ve Etik İlkeler: Prof. Dr. Mine Gencel Bek

29 Mayıs Pazar, 13.00-17.00

LGBTİ Gazetecilik, Muhabirlik Deneyimleri, Deneyimlerin Çoğaltılması: Ar. Gör. Dr. İdil Engindeniz Şahan, Yıldız Tar

Yeni Medyada Etik Sorunlar: Prof. Dr. Mutlu Binark

Yeni Medya Koşullarında Yeni Medya Okuryazarlığı: Arş. Gör.Şule Karataş

Program kadınların katılımına açık ve ücretsizdir.

*Bu program, Sivil Düşün AB Programı Aktivist Desteği kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanmıştır.


Etiketler: kadın
İstihdam