22/10/2009 | Yazar: Kaos GL

Kadın Mühendisler, şirketlerin "askerliğini yapmış", "bay mühendis" sözlerini içeren ilanlarına ve bunların mühendis odaları aracılığıyla yayılmasına karşı kampanya başlattı.

Kadın Mühendisler, şirketlerin "askerliğini yapmış", "bay mühendis" sözlerini içeren ilanlarına ve bunların mühendis odaları aracılığıyla yayılmasına karşı kampanya başlattı. Şemsiye örgütleri TMMOB'de Cinsiyet Ayrımcılığı Takip Sekreteryası'nın da artık kurulmasını istiyorlar.
 
Kadın Mühendisler, Mimarlar ve Şehir Plancıları Grubu (Kadın Mühendisler), şirketlerin erkek mühendisleri hedefleyen cinsiyet ayrımcı ilanlarını istemiyor. Kadın Mühendisler, bu ilanlara ve meslek odalarının bu ilanları yaymasına karşı kampanya başlattı.
 
"Bu ilanlar suç"
bianet'in görüştüğü Kadın Mühendislerden Gülru Yıldız, "Bay mühendis aranıyor", "askerliğini yapmış" gibi ifadelerle ayrımcılık yapılan ilanların en son Elektrik Mühendisleri Odası ve Gıda Mühendisleri Odası iletişim ağlarında yayıldığını söyledi.
 
Kadın Mühendisler, bu ilanların Anayasa'nın eşitlik maddesine, Avrupa Birliği mevzuatına ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) belgelerine aykırı olduğunu, Ceza Yasası'na göre de suç oluşturduğunu anımsatıyor.
 
Kadınların şemsiye örgütleri Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nden (TMMOB) ve bünyesindeki odalardan istedikleri şunlar:
 
- Cinsiyetçi ilanların kamuoyuyla paylaşılmasında TMMOB'nin hiçbir koşulda aracı olmaması.
 
- TMMOB'nin özel sektörün verdiği cinsiyetçi iş ilanlarına karşı açılacak davalara müdahil olması veya dava açmak isteyen üyelerine destek vermesi.
 
Kadın Mühendisler, sık sık karşılaştıkları mazeretleri de duymak istemiyor: "TMMOB ve bağlı odaların hiçbir yayınında, seminerinde, toplantısında cinsiyet ayrımcılığı içeren ifadelere rastlamak istemiyor, ''gözden kaçmış'', ''dili sürçmüş'' gibi mazeretleri kabul etmiyoruz."
 
Cinsiyet Ayrımcılığını Takip Sekreteryası hâla kurulmayı bekliyor
TMMOB, geçen yıl 29 Mayıs-1 Haziran'daki genel kurul toplantısında, Birlik içinde Cinsiyet Ayrımcılığını Takip Sekreteryası'nın kurulmasına ilişkin karar almıştı. Ancak Yıldız bu sekreteryanın hâlâ kurulmamış olduğunu söyledi. Yıldız 'ın verdiği bilgiye göre, TMMOB Yönetim Kurulu'nun karar alması gerekiyor. TMMOB Yönetim Kurulu'ndaki tek kadın, Peyzaj Mimarları Odası'ndan Gülay Odabaş.
 
Kadın Mühendisler, bu sekreterya bünyesinde özellikle işyerlerinde ve etkinliklerdeki taciz ve ayrımcılık vakalarında destek vermek üzere, bir hukuki yardım ve psikolojik yardım birimi de kurulmasını istiyor.
 
Kadınlar yüzde 35 kota istiyor
TMMOB Kadın Kurultayı, 21-22 Kasım'da düzenleniyor. Yıldız, bu kurultayda Cinsiyet Ayrımcılığını Takip Sekreteryası'nın kurulmasıyla ilgili yeni bir karar alınmasını, ayrıca yönetim kurulu, danışma kurulu gibi karar alınan birimlerde, en az yüzde 35 kadın bulunmasına dair kota kararının çıkmasını da umut ettiklerini söyledi.
 
Tolga KORKUT


Etiketler: insan hakları
nefret