07/11/2024 | Yazar: Defne Işık

Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı’nın yirmi yedincisi Ankara’da, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel Yönetimlerin Yerini Tekrar Düşünmek” temasıyla gerçekleşti.

Kadın Sığınakları Kurultayı yapıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

1998 yılından bu yana her yıl düzenlenen kurultayın 27’incisi Kadın Dayanışma Vakfı ev sahipliğinde 300 katılımcı ile 2-4 Kasım tarihlerinde Ankara’da yapıldı. Bu yıl kurultay “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Önleyici Çalışmalar” başlığı çerçevesinde ilerledi.

Kurultayın açılış konuşmasını Kadın Dayanışma Vakfı “Kadınlara karşı açıkça ayrımcı ve eşitsiz politikalara rağmen, bugün feminist kadınlarla bir arada olup dayanışmak umut verici” temasıyla gerçekleştirdi.

Kurultayın ilk oturumunun başlığı, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel Yönetimlerin Çalışmalarına Feminist Bakış” oldu. Oturumda konuşmacılar çalıştıkları kurumlarda; kendi deneyimlerinde belediyelerle ilişkilerini, belediyelerin çalışmalarını paylaştılar ve tartışmaya açtılar.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel Yönetimlerin Çalışmalarına Feminist Bakış oturumu Zelal Yalçın’ın “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel Yönetimlerin Sınırları ve Potansiyelleri” sunumu ile başladı. Yalçın, mücadeleyi yürütürken birlikte, cesur ve cüretkar olmanın önemine değindi. Yerel yönetimlerin, hizmet sunumunda herhangi bir kimlik sebebiyle ayrımcılık yapamayacağını vurguladı.

Gülsün Kanat, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Tarihimizde Yerel Yönetimlerle İlişkimiz” başlıklı sunumunda, kurultayın geçmiş 26 yıl boyunca yerel yönetimlere yaklaşımını, kurultay bildirilerinden alıntılar yaparak ele aldı. Belediyelerin, kadınların eşit katılımını için üstlenmesi gereken rolleri hatırlattı. Belediyenin, feminist yaklaşımı benimseyerek kadınlar için bağımsız hayat kurmanın yolunu açması gerektiğine değindi. 

İlknur Üstün “Belediyelerde Eşitlik Politikaları için Katılım ve İzlemenin Anlamı” sunumunda, feministlerin izlemeyi bir politika aracı olarak nasıl kullandığını anlattı.  İzleme süreçlerinde belediyelerde gördükleri eksikliklerden de örnek verdi ve yine eşit katılıma benzeyen bir yerden cinsiyetçi iş bölümüne karşı alınabilecek önlemlerden ve eylem planlarından bahsetti.

Günün ikinci oturumu “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kamu Kurumları ve Yerel Yönetimlerin Uygulama ve Sorumlulukları” başlığıyla Ankara, Diyarbakır ve İzmir büyükşehir belediyeleri ve Bodrum Belediyesi’nden konuşmacıların aktarımlarıyla gerçekleşti.  Belediye çalışanları, kendi belediyelerinde nasıl faaliyetler yürüttüklerini, hangi zorluklarla karşılaştıklarını ve bu zorluklara karşı nasıl aksiyon aldıklarını paylaştılar.

Soru-cevap bölümlerinde yöneltilen sorular arasında katılımcılara kurumlarında sunulan hizmetlerden LGBTİ+’ların faydalanıp faydalanamadığı, izleme çalışmalarına ve diğer çalışmalara trans kadınların dahiliyetinin ne düzeyde olduğu ve ölçme araçlarında bunun bir parametre olup olmadığı soruldu. Öte yandan kurumların tercüme hizmetlerinin varlığı, sığınma evleri özelinde trans kadınların ve HIV’le yaşayanların kabulü, işbirliği yaptıkları kuruluşlar arasında LGBTİ+ derneklerinin mevcudiyeti de sorulan sorular arasındaydı.

Atölyeler, grup sözcülerinin aktarımları…

Kurultayın ikinci günü tematik atölyelerle başladı. İlgi ve çalışma alanlarına göre ayrılan katılımcılar; oturumlarında başlıklara dair deneyimlerini, önerilerini sundular. Günün sonunda politikaya ve harekete dair önerilerini bir araya getirdiler.

Kurultayın üçüncü günü, grup sözcülerinin sunumları ile devam etti ve genel grubun öneri ve şerhleriyle ilgili notlar alındı.

27’inci Kadın Sığınakları ve Dayanışma Kurultayı sonuç bildirgesi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kamuoyu ile paylaşılacak.

Kurultayın üçüncü gününe denk gelen kayyım açıklamalarıyla ilgili bildiri okundu.

Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı bileşenleri kimler?

1- Adana Kadın Dayanışma Merkezi ve Sığınma Evi Derneği (AKDAM)

2- Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği

3- Aydın Söke Kadın Sığınma Danışma ve Dayanışma Derneği

4- Bodrum Kadın Dayanışma Derneği (BKD)

5- Çanakkale Kadın El Emeğini Değerlendirme Derneği ve Kadın Danışma Merkezi (ELDER)

6- Deniz Yıldızı Kadın Dayanışma Derneği

7- Edirne Kadın Merkezi Danışma Derneği (EKAMEDER)

8- Engelli Kadın Derneği (ENG-KAD)

9- Fethiye Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği

10- Günebakan Kadın Derneği

11- İzmir Çiğli Evka 2 Kadın Kültür Evi Derneği / ÇEKEV

12- İzmir Kadın Dayanışma Derneği

13- Kadın Dayanışma Vakfı

14- Kadın Zamanı Derneği

15- Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV)

16- Katre Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği

17- Koza Kadın Derneği

18- Lotus Kadın Dayanışma ve Yaşam Derneği

19- Mersin Bağımsız Kadın Derneği (BKD)

20- Mimoza Kadın Derneği

21- Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı

22- Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği

23- Muğla Emek Benim Kadın Derneği

24- Rosa Kadın Derneği

25- Star Kadın Derneği

26- Uluslararası Göçmen Kadınlar Dayanışma Derneği (UGKDD)

27- Urla Kadın Dayanışma Derneği (URKAD)

28- Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP)

29- Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği

* Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı bileşeni olan Adıyaman Kadın Yaşam Derneği, Ceren Kadın Derneği, Gökkuşağı Kadın Derneği, Muş Kadın Çatısı Derneği, Muş Kadın Derneği, Selis Kadın Derneği ve Van Kadın Derneği’nin faaliyetine 22 Kasım 2016 tarihli Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK/677) son verildiğinden listede yer almıyor.


Etiketler: insan hakları, kadın, barınma
2024