02/03/2021 | Yazar: Kaos GL

LGBTİ+ ve kadın kulüplerinden ortak açıklama: “‘Kadın Üniversiteleri’ projesi; kadın+’ları ve LGBTİQ+’ları toplumsal alandan tecrit eden ve ayrıştıran politikasının yeni yüzüdür.”

“Kadın üniversiteleri açtırmayacağız” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Üniversitelerde çalışma yürüten 20 kadın ve LGBTİ+ kulübü, “Kadın Üniversiteleri” projesine karşı ortak bildiri yayınladı:

“Toplumda kadın+’nın yerinin zayıflatılması doğrultusunda yıllardır iktidarın her alanda ürettiği şiddet politikalarına ek olarak ‘Kadın Üniversiteleri’ projesi; kadın+’ları ve LGBTİQ+’ları toplumsal alandan tecrit eden ve ayrıştıran politikasının yeni yüzüdür. Günümüzde, ülkenin her köşesinde kadın+’lar var olma, okula gitme, ekonomik özgürlüğe sahip olma ve bağımsız bir hayat kurma mücadelesi verirken sarayın böyle bir proje ile halkın karşısına çıkması; açıkça kadın+’ların ve LGBTİQ+’ların kamusal alanda varlığını tehlikeye atacak ve bize takılmaya çalışılan başka bir pranga olmaktan da öteye gidemeyecektir. Sarayın bu saldırısının siyasal islamın toplumdaki her bir noktadaki ağırlığını daha da kuvvetlendirmek olduğunun da farkındayız.”

“Kadın+’ların yaşadığı cinsiyet temelli şiddete; failleri etkin bir şekilde cezalandırarak ve şiddeti önlemeye dair bulunan yasaları uygulayarak çözüm bulmak yerine çareyi kadın+’ları toplumsal yaşamdan soyutlamayı hedefleyen kadın üniversitelerini açmakta gören devletin bu politikasını kabul etmiyoruz. Üniversite ders müfredatlarından ‘toplumsal cinsiyet’ kavramını çıkaran, ikili cinsiyet ve heteronormatif sistem içinde ders oluşturan, okuldaki taciz ve şiddet vakalarına karşı yaptırımlar uygulamayan, üniversite kadın ve LGBTİQ+ kulüplerine saldıran, hatta kulüpleri kapatan YÖK’e başkaldırıyoruz. LGBTİQ+ bireyleri ve kadın+’ları ikili cinsiyet rejimi içine hapseden, toplumsal cinsiyet çalışmaları alanlarını aile çalışmalarına indirgeyen ve bireyleri zorla kalıplara sokan YÖK ve tüm fobik zihniyetlerin yeni bir ürünü olarak planlanan kadın üniversitelerinin kurulmasına biz de karşıyız! Biz bu politikaları pembe otobüslerden biliyoruz ve ekliyoruz: Bizi hapsetmeye çalıştığınız pembe alanlardan fazlasını, tüm dünyayı istiyoruz!”

“Ayrıca, ‘kadın’ üniversitelerine kimin gidip kimin gidemeyeceğine karar veren ikili cinsiyet sistemini reddediyoruz. Kadın üniversiteleri, bireylere cinsiyet atama ve LGBTİQ+’ları yok sayma politikalarının bir ürünüdür. Saymayı sadece ikiye kadar bilenlerin sistemine uymuyoruz!”

“Bugün toplumsal cinsiyet eşitliğini savunan herkesin görevi, kadın üniversitelerinin açılmasına karşı mücadele etmektir. Aynı zamanda, akademide kadın+’lara karşı yürütülmeye çalışılan bu izolasyon projesinin vahametinin kamuoyu nezdinde açıkça anlaşılması ve bu konudaki duyarlılığı artırmak için tüm kadın+, LGBTİQ+ ve bu alanda mücadele yürüten toplulukları birlikte ses yükseltmeye ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz! Geceleri de sokakları da meydanları da üniversiteleri de terk etmiyoruz. Kadın üniversiteleri açtırmayacağız!”

İmzacı kulüp ve topluluklar: Koç Kuir, BÜLGBTİ+, İTÜ Kadın+, İTÜ Cins Arı, Sabancı Cins, Hacettepe Kuir, Bilgi Gökkuşağı, GSÜ Lion Queer, YTÜ Oda LGBTİ+, EÜ Lavender LGBTİQ+, İÜ Eşitlik Topluluğu, Özyeğinli LGBTIQ+lar, Bilgi Kadın+ Topluluğu, GSÜ Kadın+ Araştırmaları, İTÜ Taşkışla Kadın Topluluğu, Koç Kadın Dayanışma Kulübü, Bilkent Renkli Düşün Topluluğu, Özyeğin Kadın Çalışmaları Kulübü, Bilkent Kadın Çalışmaları Topluluğu, Marmara Üniversitesi Kadın Hakları Kulübü


Etiketler: kadın, eğitim
İstihdam