04/01/2014 | Yazar: Kaos GL

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın Komisyonu, erkek ve devlet şiddetina karşı ‘kalem, makine, kamera, ses ve emekleriyle’ mücadele edeceklerini açıkladı.

Kadın ve LGBTİ Gazeteciler Polis Şiddetinin Hedefinde Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın Komisyonu, İstanbul Kent Mitingi ve yolsuzluk protestolarında polis şiddetine maruz kalan kadın ve LGBTİ gazeteciler için Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde açıklama yaptı, açıklamanın ardından sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.
 
Adliye önünde "Polis şiddetine, tacizine son. Halkın haber alma hakkına dokunma" yazılı pankart açan gazetecilere çeşitli kadın örgütleri de destek oldu.
 
“Darp ediliyor, küfre maruz kalıyoruz”
Eylemde kadın ve LGBTİ gazeteciler adına basın açıklamasını okuyan Sevgim Denizaltı, “Polis, demokratik protesto haklarını kullanmak isteyen yurttaşların yanı sıra, halkın haber alma hakkı için çalışan medya emekçilerine de her fırsatta şiddet uygulamayı sürdürüyor. Kadın ve LGBTİ gazeteciler olarak bizler de bu erkek/devlet/polis şiddetinden fazlasıyla nasibimizi alıyoruz. Yaralanıyor, darp ediliyor, engelleniyor, cinsiyetçi küfür ve hakaretlere, tacize maruz bırakılıyoruz” dedi.
 
Denizaltı polis ve idari amirlerine seslenerek şöyle devam etti: “Belli ki demokratik Anayasal haklarını kullanarak hükümeti, yolsuzlukları, talanı, yaşam alanlarının yağmalanmasını protesto eden yurttaşlara yönelik uyguladığınız şiddet yazılmasın, görüntülenmesin, gerçekler ortaya çıkmasın istiyorsunuz.”
 
Denizaltı erkek ve devlet şiddetina karşı “kalem, makine, kamera, ses ve emekleriyle” mücadele edeceklerini vurgulayarak açıklamayı sonlandırdı.
 
Ne olmuştu?
İstanbul Kadıköy’de 22 Aralık Pazar günü gerçekleştirilen İstanbul Kent Mitingi’nde BirGün gazetesi muhabiri Elçin Yıldıral, koluna gaz bombası isabet etmesi sonucu yaralandı. Özgür Gelecek dergisi muhabiri Songül Araç ise mitingde çekim yaptığı sırada gözünden plastik mermi ile vuruldu.

Taksim’de 27 Aralık Cuma günü gerçekleşen yolsuzluk protestosunda da, kadın ve LGBTİ basın emekçileri polis şiddetinin hedefi oldu. Radikal gazetesi muhabiri Elif İnce, gazeteci Yıldız Tar, serbest gazeteci Berna Yılmaz, plastik mermilerle yaralandılar. ETHA muhabiri İsminaz Ergün, fotoğraf çektiği sırada TOMA’nın hedef alması sonucu tazyikli suyla yere savruldu ve yaralandı. Şahin ve Ergün’ün fotoğraf makineleri tahrip oldu.

Polis, fotoğraflarını çekerek gazetecileri fişlemesi nedeniyle kendisine tepki gösteren İMC TV muhabiri Michelle Demishevich’in boğazını sıktı, “Öldüreceğim seni” diyerek tehdit etti. Polis Demishevich’in göğsüne yumruk attı.
 
Fotoğraf: TGS Kadın Komisyonu 

Etiketler: medya
İstihdam