05/10/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Arjantin’de 29 Ekim’de gerçekleşecek genel seçimler öncesinde, sağcı siyasetçilerin kürtaj ve LGBTİ+ karşıtı söylemleri nedeniyle ülkedeki queer feminist aktivistler tedirgin.

Kadın ve LGBTİ+’lara savaş açacak yeni bir iktidar Arjantin’de mi kurulacak? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Arjantin’in başkenti Buenos Aires, Eitan Abramovich/AFP

29 Ekim günü Arjantin’de gerçekleşecek genel seçimler öncesinde ülkedeki queer feminist aktivistler ve insan hakları savunucuları tedirgin. Ağustos ayındaki ön seçimlerde oyların yüzde otuzunu alan aşırı sağcı aday Javier Milei’nin seçim vaadi kürtajı yasaklamak ve kadın ve toplumsal cinsiyet eşitliği, çeşitliliğini sağlanmak için çalışan bakanlığı kapatmak.

Milei’nin en yakın rakibi eski güvenlik bakanı Patricia Bullrich ise kürtajı yasaklamayacağını ancak bakanlığı kapatacağını söylüyor.

Seçim yaklaşırken Eylül ayında feminist aktivistler Buenos Aires'te Uluslararası Güvenli Kürtaj Günü'nü kutlamak için protesto düzenlediler ve  Milei'nin kürtaj karşıtı politikalarını eleştiren pankartlar taşıdılar. Reuters’ie konuşan feminist aktivist Nelly Borquez, “Milei, haklarımızı tersine çevirmek isteyen ataerkilliğin son örneği ama bizi sokaklarda bulacak” dedi.

Latince Amerika’da eşit evliliği yasalaştıran ilk ülke olan Arjantin, yıllardır cinsiyet eşitliği ve LGBTİ+ haklarına ilişkin ilerici politikalarla bölgeye liderlik ediyor. 


Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam, dünyadan
İstihdam