09/06/2015 | Yazar: Kaos GL

KA.DER: TBMM’de 453 erkek 97 kadın vekil varsa Türkiye’de ‘gerçek’ demokrasi yoktur!

Kadın vekil oranı yüzde 18’de kaldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
KA.DER: TBMM’de 453 erkek 97 kadın vekil varsa Türkiye’de “gerçek” demokrasi yoktur!
 
7 Haziran genel seçiminin kesin olmayan sonuçlarına göre dört partiden toplam 97 kadın meclise girdi. Erkek vekil sayısının 453 olduğu yeni meclis aritmetiği Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) tarafından eleştirildi.
 
KA.DER, seçim sonuçlarının belli olmasının ardından yaptığı açıklamayla “TBMM’de 453 erkek 97 kadın vekil varsa Türkiye’de “gerçek” demokrasi yoktur!” dedi.
 
Kadın vekil oranının en yüksek olduğu parti HDP olurken, MHP meclise en az kadın vekil sokan parti oldu. 37 ilden ise hiç kadın milletvekili çıkmadı.
 
“Kadınların iradesi yine yok sayıldı”
 
KA.DER’in yaptığı açıklamada şunlar kaydedildi:
 
“Bu artış, kadınların sevinebileceği, ülkemiz açısından gurur duyulacak, bizi ‘kadın temsili ve gelişmişlik’ açısından uluslararası alanda üst sıralara çıkartacak bir oran değildir. Kadınlar ‘yüzde 50 temsil oranı’ talep etti ama sonuç, kadınların kendileri için karar almasını sağlayacak oran olan ‘yüzde 30’un çok altında kaldı.   
 
“KA.DER olarak seçim sonuçlarını değerlendirirken, yıllardır kurduğumuz bir cümleyi, bir kez daha, üzülerek ve isyan ederek kuruyoruz: TBMM, yine kadınların iradesi yok sayılarak, Türkiye’nin yarısı “eksik” temsil edilecek şekilde oluştu. Siyasetçiler “bir kez daha” eşitlik ilkesine karşı çıktı, gerçek demokrasi hiçe sayıldı!
 
KA.DER’in talepleri
 
“KA.DER olarak, tüm kadınlar adına, nüfusun yarısı adına yeni TBMM’den taleplerimiz var:
 
* Yeni kurulacak hükümette bakanların ve bakan yardımcılarının yarısı kadın olmalıdır.
 
* Tüm bakanlıklar, kadın ve erkek arasındaki eşitsizliği giderici politikalar üretmelidir.
 
* Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın adına ve görev tanımına “Kadın” kelimesi ve kadınlarla ilgili politikalar eklenmelidir.
 
* Başta Anayasa Komisyonu olmak üzere, TBMM’de kurulacak tüm komisyonlarda üyelerin yarısı kadın milletvekillerinden oluşmalıdır.
 
* Yeni Anayasa yapılırken kadın örgütlerinin görüş ve önerileri alınmalıdır.
 
* Kadını aileden bağımsız, eşit ve özgür bir birey olarak gören Anayasa yapılmalıdır. Anayasa Komisyonu üyelerinin yarısı kadınlardan oluşturulmalıdır.
 
* Resmi nikah kıymadan dini nikah yaptıranlara ve evlilik cüzdanını görmeden bu nikahı kıyan din görevlisine verilen cezanın iptali kararı kaldırılmalıdır. Çocuk yaşta evlilikler ve erkek çok eşliliği engellenmelidir.
 
* Mecliste kadın cinayetleri ile ilgili daimi komisyon ve alanda çalışan kadın örgütlerinin oluşturacağı izleme komisyonu kurulmalıdır.
 
* Şiddetten korumada kadınlar arasında ayrımcılık yapılmamalıdır.
 
* Kadına karşı işlenen suçlarda iyi hal durumundan cezai indirimler kaldırılmalıdır (Özgecan Yasası).
 
“Bu taleplerimiz yerine getirilmedikçe, TBMM’de ve kamu görevlerinde kadın oranı yüzde 50 olmadıkça mücadelemizi sürdüreceğiz.” 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam